Close

Sezaryen Doğuma Hazırlık Nasıl Yapılır?

Sezaryen Doğuma Hazırlık Nasıl Yapılır

Sezaryen Doğuma Hazırlık Nasıl Yapılır

Sezaryen Nedir?

Sezaryen doğum, belli başlı durumlarda anne karnındaki bebeğin ameliyat yoluyla alınması işlemine verilen isimdir. Belli başlı durumlara örnek olarak, rahim sarkması, bebeğin ters duruşu, bebeğin kalp ritminin bozulması, bebeğin dışkısını yapması ve bebeğin iri olması verilebilir. Bu tarz problemlerle karşılaşıldığında anne, baba ve doktorun kararıyla sezeryan süreci başlamış olur. Sezaryen genellikle korkulan bir ameliyattır. Doğum, bebeğin gelişimini tamamlaması sonucu olarak gerçekleşen normal bir durumdur fakat sezaryenin bir ameliyat olması anneleri korkutmaktadır. Anne ve babalar bu nedenle tedirgin olsalar da esasında anne ve bebeğin sağlığı için son derece güvenilir bir yöntemdir. Sezaryen hamileliğin ilk dönemlerinde planlanılabilen bir ameliyat olmakla birlikte son haftalarda da belirlenebilir. Bunun yanı sıra ilk bebeğini sezaryen yöntemiyle doğurmuş anneler ikinci bebeği için de sezaryeni tercih etmek durumunda kalırlar. Sezaryen, anne ve bebek sağlığı için kurtarıcı bir işlemdir.

Sezaryen Doğum Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır
Sezaryen Doğum Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır

Sezaryen Doğum Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Ani bir durum söz konusu olmadığı sürece sezaryen doğum, doğumun 38. haftasında yapılmaktadır. Normal doğum gerçekleştiren anneler 40. haftada  doğumu gerçekleştirmektedir. Yani bir bebeğin gelişimini tamamen tamamlaması 40 hafta sürmektedir. Sezaryen doğumun 38. haftada yapılıyor olmasının sebebi, bebeğin organlarının ve beyninin normal yaşama ayak uyduracak düzeye gelmesi ve gelişimini tamamlamış olmasıdır. Bebek 38. Haftada yaklaşık 3 kg ağırlığında olur ve bu sürede organlarının gelişimi tamamlanmıştır. Bir şeyleri sıkı sıkı kavrama yeteneği gelişmiştir. Cilt dökülmesi, tüylerin çıkması bu haftada neredeyse tamamlanmıştır.

Sezaryen Öncesi Dönem

Sezaryen öncesi dönemde anneler bebek kontrolüne ayda bir kez olmak üzere gitmelilerdir. Herhangi duruma bağlı olarak sezaryen kararı verilmesinden sonra sezaryen doğuma hazırlık süreci başlar. Bu süreç en az doğum sonrası kadar büyük bir önem taşır. Bilhassa annenin belirli bir süre hastanede kalması gerektiği düşünüldüğünde yapılacak olan hazırlıkların önemi anlaşılır.

Sezaryen Öncesi Annenin Yapması Gerekenler
Sezaryen Öncesi Annenin Yapması Gerekenler

Sezaryen Öncesi Annenin Yapması Gerekenler

Sezaryen doğum hem anneyi hem de bebeği etkileyen bir süreçtir. Bu sürece girmeden önce ve girdikten sonra annenin, babanın yapması gereken şeyler vardır. Sezaryen öncesi gecede anne hafif bir akşam yemeği yiyerek yeme işlemini sonlandırmalıdır. Ağır yemeklerden kaçınılmalı, önceden yemediği herhangi bir şeyi de yememelidir. Sezaryen doğumun bir ameliyat olduğu unutulmamalı ve ona göre besin alımı yapılmalıdır. Sezaryen doğum yaklaşırken aşırı şişkinlik yapacak yiyecek ve içeceklerden de kaçınmak gerekir. Asitli içecekler, asitli yiyecekler ve meyveler şişkinlik yapacağından tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda doğum boyunca da dikkat edilmesi gerektiği gibi anne, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Babanın da annenin yanında sigara içmemesi hatta mümkünse hiç içmemesi gerekmektedir. Babanın içtiği sigaradan anne ve bebek de etkilenecektir. Doğum boyu önemli olan bu husus doğum öncesindeki 24 saatte daha da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Doğum öncesindeki 24 saat içinde sigara ve alkol tüketilmemelidir.

Yiyecek ve besinde annenin dikkat etmesi gerekenlere değindikten sonra bir diğer önemli mesele genital bölgenin tıraş edilmesidir. Sezaryen doğuma yakın zamanlarda genital bölgenin tıraş edilmesi genellikle annelerin yaptığı bir hatadır. Sezaryen doğumdan en az bir hafta önce genital bölge temizlenmelidir. Sezaryen doğum yakın tarihlerde genital bölge traş edilmemelidir. Sezaryen bir ameliyat olduğundan genital bölgenin tıraş edilmesi enfeksiyon ihtimalini artırabilir. Bunun için kadın doğum doktorunuzla konuşmanız tavsiye edilir. Sezaryen doğuma hazırlık sürecinde ameliyattan önceki gece ılık bir duş alma anneyi ve bebeği rahatlatacaktır. Bu, aynı zamanda doğumda enfeksiyon riskini azaltma konusunda da etkili olacaktır. Bununla birlikte doğum öncesinde güzel ve rahat bir uyku çekmenize de katkı sağlayacaktır. Tüm bunlara ek olarak doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç, kan sulandırıcı, vitamin ve benzeri şeylerin de kullanılmaması gerektiği hatırlatılmalıdır.

Sezaryen Öncesi Babanın Yapması Gerekenler

Sezaryen doğuma hazırlık sürecinde annenin dikkat etmesi gerekenlerin yanı sıra  babanın da yapması gereken pek çok şey vardır ve bu, sağlıklı bir doğum için büyük önem taşır. Doğum öncesi annenin moralinin yüksek olması ve duygusal açıdan doğuma kendisini hazır hissetmesi gerekmektedir. Bu süreçte anneyle beraber bebeğinizle konuşabilir ve duygusal bağı kuvvetlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra annenin alkol ve sigara kullanmaması gerektiği gibi babanın da kullanması sağlıklı değildir. Sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum ve sağlıklı bir bebek için tüm bunlara dikkat etmek gerekmektedir. Tüm bu süreçte annenin yanında olup, onu duygusal bağlamda doğuma hazır hale getirmede babalara büyük rol düşmektedir. Son olarak ise sezaryen doğum öncesi anne hastane çantası ve bebek hastane çantası hazırlanmalıdır. Doğum sonrası refakatçi olarak kalan babalar kendileri için de bir hastane çantası hazırlayabilirler. Peki sezaryen doğuma hazırlık olarak hazırlanan bu çantaların içinde neler bulunmalıdır?

Anne Hastane Çantası Nedir
Anne Hastane Çantası Nedir

Anne Hastane Çantası Nedir?

Anne hastane çantası, normal doğum ya da sezaryen doğum fark etmeksizin annelerin hastaneye giderken yanlarına almaları gereken çantadır. Sezaryen doğum sonrası anne ve bebek ortalama bir gün hastanede kalmaktadırlar. Bu süreçte annenin kontrolleri, bebeğin kontrolleri ve ikisinin de sağlığı kontrol edilmektedir. Bu hastanede kalma sürecinde annenin, babanın ve bebeğin ihtiyaçları olmaktadır. Bu ihtiyaçlar bebek hastane çantasında ve anne hastane çantasında olacak şekilde önceden hazırlanmalıdır.

Anne Bebek Çantasında Bulunması Gerekenler

Anne bebek çantasında bulunması gerekenleri yerinde tespit etmek sezaryen doğuma hazırlık hususunda oldukça önemlidir. Bebek, anne ve baba için gerekli olan eşyalar koyulmalıdır. Bu çanta doğumdan önceki haftalarda yani 38. Haftadan önceki haftalarda hazırlanmalıdır. Anne bebek çantasında bulunması gerekenler ise oldukça geniştir. Anne hastane çantasında doğum sonrası giyilecek pijamalar bulunmalıdır. Pijama tercih edilmesinin sebebi doğum sonrası annenin rahat etmesinin önemli olmasıdır. Pijamaların iki parçalı olması (alt ve üst) anneyi daha rahat ettirecektir. Anne hastane çantasına koyulacak pijamanın yakasının kolay açılabilir ya da geniş olması da bebeği emzirme sürecinde anneye kolaylık sağlayacaktır. Sezaryen doğum sonrası annenin kanaması başlar. Bu kanama ortalama 40 gün sürmektedir. Bu süre anneden anneye göre değişmektedir. Doğum sonrası annede kanama başlayacağından anne hastane çantasında hijyenik pedlerin bulunması önemlidir. Hatta uzun boy pedlerin tercih edilmesini tavsiye edilir zira doğum sonrası ilk günler kanama fazla olabilir. Kıyafetlerinizin kalınlığı mevsime bağlı olarak seçilmelidir. Kış ve yaz mevsimine bağlı olarak ince ya da kalın kıyafetler seçebilirsiniz. Sezaryen doğum sonrası duş almak da isteyebilirsiniz. Bu nedenle duş sonrası için çantanıza krem, havlu ve bornoz koyabilirsiniz. İç çamaşırınızı sık sık değiştirmek daha sağlıklı olacağından birkaç çeşit iç çamaşırı koyulması tavsiye edilir. Anne bebek çantasında bulunması gerekenler genel olarak böyledir.

Bebek Hastane Çantası Nasıl Hazırlanmalıdır?

Sezaryen doğum öncesi anne hastane çantası kadar bebek hastane çantası da önemlidir. Doğum sonrası bebeğinizin ihtiyaçlarını düşünerek bu çantayı hazırlamalısınız. Bebek hastane çantasının içerisinde bebeğiniz için rahat kıyafetler bulunmalıdır. Hastane çıkışı zıbın, eldiven, çorap, şapka ve rahat takımları bebeğiniz için tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizin duruş sağlığını korumak için kundak yapmak isteyebilirsiniz. Bebeğiniz için çantasında kundak da bulundurabilirsiniz. Bunların yanı sıra sezaryen doğum sonrası bebeğin emzirme süreci başlayacaktır. Bu süreçte göğüsleriniz hassasiyet gösterebilir. Göğüsleriniz için koruyucu ya da krem kullanabilirsiniz. Bebek hastane çantasını hazırlamadan önce doğum yapacağınız hastaneyle görüşülmesi tavsiye edilir. Bazı hastaneler doğum sonrası bebek kıyafetlerini karşılamaktadırlar. Bu durumu göz önünde bulundurarak bebek hastane çantasını hazırlamak isteyebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası Yapılacaklar
Sezaryen Doğum Sonrası Yapılacaklar

Sezaryen Doğum Sonrası Yapılacaklar

Sezaryen doğum sonrası annelerin yapması gereken bazı önemli şeyler vardır. Bu şeyler hem annenin hem bebeğin sağlığı için dikkate alınmalıdır. Sezaryen doğumdan çıkan anne, 24-48 saat arası doktor gözetiminde kalmalıdır. Sezaryen doğum sonrası olabilecek herhangi olumsuz bir durum karşısında doktorun hemen müdahale edebilmesi için bu durum önemlidir. Bu 48 saat boyunca ve sonrasında anne sürekli dinlenmelidir. Sürekli dinlenmeden kasıt annenin sürekli yatması değildir. Doğumdan bir süre sonra annenin yürüyüşler yapması gerekmektedir. Doğumdan sonra altı ay boyunca doğum dikişlerine dikkat etmek kaydıyla hem dinlenmeli hem de hareket halinde olmalıdır. Doğum sonrası ev içinde dolanmak, basit ev işlerini yapmak annenin kan dolaşımını hızlandırmaktadır fakat anne ilk günlerde kendini çok fazla zorlamamalıdır. Bebek emiyor olduğundan, bebeğin sağlığı için annenin yediği, içtiği şeylere dikkat etmesi gerekmektedir. Gazlı yiyecek ve içeceklerden, baharatlı besinlerden, yağlı yemeklerden, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Doktorun önerdiği ilaçların haricinde ilaç tüketilmemelidir. Bu bebek için zararlıdır.  Çay ve kahvede yüksek oranda kafein bulunduğundan tüketimi azaltılmalıdır. Annede kabızlık olmaması için bol bol su tüketimi ve lif ağırlıklı gıda beslenimi önerilmektedir. Bebeğin emzirilmesinde anne kadar babanın da rolü büyüktür. Bebeğin memeyi tutma sürecinde baba anneye ve bebeğe yardımcı olmalıdır. Bebeğin sürekli emzirilmesi, süt kanallarının tıkanmaması ve bebeğin gelişimi için önemlidir. Dikişlerin bulunduğu bölgenin hijyenine dikkat edilmeli ve kırk günlük lohusalık süreci bittikten sonra annenin doktoruna muayene olması gerekmektedir. Bu dönemde hem annenin memesinin hem de ameliyat edilen bölgenin enfeksiyon kapmaması oldukça önemlidir. Bu nedenle hijyen ve emzirmeye dikkat edilmelidir. Bebeğin aşı ve normal kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır. Bu bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Annenin de kadın doğum uzmanına kendisi için kontrollere gitmesi önerilir. Bu kırk günlük dönemde cinsel ilişkiden de uzak durulmalıdır. Annede ya da bebekte görülen anormal durumlarda doktorunuza başvurmalısınız. Örneğin annede görülen fazla kan ve kan  pıhtılaşması, annenin ameliyat edildiği bölgede şişkinlik, anneden gelen akıntı renginin değişmesi, şiddetli ağrı, kusma ve bulantı gibi durumlarda anne ve bebek sağlığı için doktora başvurulmalıdır.

Sezaryen Doğum Sonrası Annelerin Tüketmesi Gereken Besinler

Sezaryen sonrası annelere büyük rol düşüyor. Bebeklerinin ve kendi sağlıkları için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Sezaryen doğum sonrası annenin bol bol sıvı tüketmesi gerekiyor. Uzmanlara göre ortalama 3 litre sıvı tüketmeliler. Bu sıvılar tabiki sağlıklı ve bitkisel sıvılar olmalı. Ihlamur, kekik çayı, nane limon, papatya çayı gibi besin değeri yüksek sıvılar tüketmeliler. Anneler kalsiyum tüketimine de ağırlık vermeliler. Süt, yoğurt ve kefir gibi besinleri gün içinde tüketmeliler. Her gün meyve, sebze ve salata tüketmeleri gerekiyor. Vücudun yüksek oranda proteine de ihtiyacı olduğundan günlük menülerinde protein içeren besinleri bulundurmaları tavsiye edilmektedir. Gün içinde tavuk, et, balık ya da yumurta tüketmeleri protein ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Sağlıklı bir beslenme düzeni oturtup hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerin sağlıklarını koruyabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top