Close

Ramazan Ayında Kilo Vermenin Kolay Yolu: Ramazan Diyeti

Ramazan Ayında Kilo Vermenin Kolay Yolu Ramazan Diyeti

Ramazan Ayında Kilo Vermenin Kolay Yolu Ramazan Diyeti

Dünyanın birçok yerinde ramazan ayında Müslümanlar dini görevini yerine getirmek amacıyla oruç tutmaktadır. Bu ay boyunca güneşin doğuşu ile batışı arasında geçen sürede yemek yenilmez. On bir ayın sultanı Ramazan ayı, kalabalık ve birbirinden çeşitli yemeklerin olduğu masalarda buluşmak demektir. Herkesin iftar saatine kadar maharetlerini sergilediği, fırından alınan sıcacık pidelerin de eşlik ettiği birbirinden lezzetli sofralar kurulur.Hal böyle olunca Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni dengesizleşir. Öğün sayısının düşmesi ve öğünler arasındaki uzun süreler metabolizmanın dengesini bozabilir. Birbirinden güzel yemeklerin olduğu masalar kurulunca, iftarda yemek miktarı fazla kaçabiliyor. Bu sefer iftarda fazla yemek tüketince, sahurda daha az yemek yeniliyor. Dolayısıyla da kontrolsüz beslenme kaçınılmaz durum bir haline geliyor. Metabolizma çalışma dengesini kaybediyor ve ramazan ayı bittiğinde ise geriye bir ay boyunca alınmış fazla kilolar kalıyor.

Özellikle normal zamanda alınan enerjinin aniden kaybedilmesi ve su tüketiminin azalması gün içinde metabolizmanın çalışmasını yavaşlatıyor. Bu da bireylerde kan şekerinin düşmesi, yorgunluk, halsizlik, ellerde uyuşukluk, uyku hali gibi etkiler gösterebiliyor. Bu gibi etkiler diğer sağlık sorunlarını da tetikleyebilir. Ancak bu gibi etkilerin görülmemesi ve ramazan ayı boyunca orucun, daha sağlıklı bir şekilde tutulabilmesi için dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Ramazan ayını sağlıklı beslenerek kilo almadan, normal kilonuzda devam edebilirsiniz. Hatta kilo vererek geçirebilirsiniz. Bunun nasıl olacağını merak ediyorsanız sizi daha fazla bekletmeden ramazan diyetini anlatmaya başlayalım. Ramazan diyeti nedir? Ramazan diyeti nasıl uygulanır? Ramazan diyetinde neler yenilmeli? Gibi tüm soruların cevabını sizler için özel olarak derenen bu yazıda bulabilirsiniz.

Ramazan Diyeti Nedir
Ramazan Diyeti Nedir

Ramazan Diyeti Nedir?

Ramazan diyeti aslında iftar ve sahur arasında yanlış ve dengesiz beslenmenin önüne geçen, sağlığınızın korunmasına yardımcı önemli bir beslenme çeşididir. Ramazan boyunca zararlı besinlerin tüketilmesini engelleyerek, vücut için gerekli besinlerin alınmasını sağlayan ramazan diyeti, aynı zamanda zinde kalmaya da çok yardımcıdır.  Ramazan diyeti iftar ile sahur arasında ki süreyi fazla acıkmadan geçirmek için de faydalıdır.

Ramazan diyetinde bu ay boyunca beslenmenizi 3 öğüne bölmelisiniz. Çünkü sahur yapmadan oruç tutmak, öğünü teke düşürmek metabolizma için oldukça sağlıksızdır. Ramazan diyeti uygularken tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek fazla enerji kaybına yol açmaması için, sahur bu diyette oldukça önemli bir noktadadır. İftarda tükettiğiniz her şey mide sağlığınızı, kilo kontrolünüzü ve metabolizmanın çalışma hızını da etkilemektedir.

Ramazan diyetinde günlük alınması gereken besin ve enerjinin tamamlanabilmesi için iftardan 2- 2,5 saat sonra ara öğün beslenmesi yapılmalıdır.Bu ara öğünde neler yenebilir derseniz; süt, kefir, ayran, yoğurt gibi süt ürünleri ve aynı zamanda mevsim meyvelerini de tüketebilirsiniz. Ramazan diyetiyle beraber dengeli ve sağlıklı beslenip, metabolizma çalışma hızını değiştirmeden normal seyrinde devam ettirebilirsiniz. Böylelikle fazla kilo almamış ve hatta var olan fazla kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz. Metabolizmanın düzgün çalışmaya devam etmesi; kabızlık, baş ağrısı, yorgunluk gibi sağlık sorunlarının yaşanmaması için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral kaynaklarının yeterli miktarda alınması gerektiği de unutulmamalıdır.

Ramazan Diyetinde İftarda Neler Yenmelidir
Ramazan Diyetinde İftarda Neler Yenmelidir

Ramazan Diyetinde İftarda Neler Yenmelidir?

Ramazan ayında oruç tutan insanların sağlıksız beslenerek iftar saatinde yemeklere bir anda yüklendiğini görürüz. İftar yemeğinde besinleri hızlı ve büyük porsiyonlarda tüketirseniz sindirim sisteminizin çok fazla yorulmasına, hazımsızlık yaşamanıza dolayısıyla da bu etkiler gün içinde vücudunuza halsizlik olarak yansır. Gün içindeki işleriniz olumsuz yönde etkilenebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ramazan diyetine göre iftarınızı öncelikle ılık bir suyla açtıktan sonra midenizi zorlamayacak, sindirimi kolay gerçekleşen, çok yağlı olmayan bir çorbayla devam etmeniz doğru bir tercih olacaktır. Çorbadan sonra ise uzun süre aç olan midenin 5-10 dakika dinlenmesi tavsiye edilir. Ramazan ayı boyunca birden yemeklere yüklenmemek sağlığınız açısından dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Minik molalarla iftarınızı yapmak her zaman faydalıdır. Ana yemek için ise yine çok yağlı ve baharatlı olmayan, küçük porsiyonlu aynı zamanda da az kalorili yemekleri tercih etmelisiniz. Yemek boyunca ve yemekten sonra da bol su tüketimi ise hiçbir zaman unutulmamalıdır.

İftar menülerinde kızartma ve fast-food tarzı yağ oranı yüksek besinleri tercih etmemelisiniz. Sebze ve bakliyat tarzı besinleri ana yemeklerinizde mutlaka bulundurmalısınız. Sulu yemeklerde ise dana eti, tavuk eti ve kıyma bulunuyorsa yemekler hazırlanma aşamasındayken ekstra yağ kullanmamalısınız. Et kendi yağında pişmelidir. Hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Tavuk, balık, köfte gibi et ürünleri tüketilecek ise kızartma yöntemiyle değil de ızgara veya fırınlama yöntemiyle yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Günlük besin ihtiyacının karşılanması için yemeklerin yanında yoğurt, ayran, cacık veya salata gibi besin çeşitleri de bulunmalıdır. Aynı zamanda ramazan diyeti boyunca şekerli kompostolar ve asitli içeceklerden de uzak durmalısınız.

Sakin ve aşırıya kaçmayan bir iftar yemeğiyle kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Aşağıda örnek iftar menüsündeki seçimler ramazan diyetinizi uygulamaya hem de kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

  • 1 bardak ılık su
  • 1 kâse çorba
  • Çok yağlı ve baharatlı olmayan et/tavuk/balık yemeği
  • 3 kaşık sebze yemeği
  • 3 kaşık yoğurt veya ayran
  • Küçük bir parça ramazan pidesi
  • Salata
  • Meyve veya hafif bir tatlı
Ramazan Diyetinde Sahurda Neler Yenmelidir
Ramazan Diyetinde Sahurda Neler Yenmelidir

Ramazan Diyetinde Sahurda Neler Yenmelidir?

Oruç tutarken sahur yapmak oldukça önemli bir öğün haline gelmektedir. Sahur, tokluk metabolizmasında etkili olan en önemli öğündür. Bu önemli öğünü atlamak gün içinde hem kendinizi hem de metabolizmanızı oldukça yoracaktır. Dolayısıyla bu öğünü atlamamak ve en verimli bir şekilde geçirmek gerekmektedir. Sahur öğününde yine çok yağlı olmayan hafif, mideyi yormayacak yiyecekler tercih etmelisiniz. Uyku esnasında sindirim sisteminizi fazla zorlamamalısınız. Böylelikle gün içinde de yorgun düşmemiş olursunuz. Sahuru yaparken su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Gün içinde çok fazla susamak, günlük rutininizi oldukça olumsuz etkileyebilir. Sahurda da çok yağlı ve tuzlu, baharatlı, kızartma olarak yapılmış yiyecekler tercih etmemeye özen gösterebilirsiniz. Bu tür yiyeceklerde oruç tutarken çok fazla susamanıza sebep olabilir. Tokluk hissinin daha uzun sürmesi için posalı yiyecekler tercih edebilirsiniz.

  • Ramazan diyeti uygularken uzun süre tokluk hissi veren bazı besinlere örnek olarak; Tam buğday, çavdar ve kepek ekmeği gibi esmer ekmek çeşitleri kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller ve uzun süreli olarak tok kalmanıza yardımcı olur. Haşlanmış yumurta yüksek oranlı bir protein kaynağıdır. Sahurda 1-2 adet haşlanmış yumurta tüketebilirsiniz. Süt ve yoğurt da uzun süre tokluk hissi veren besinlerdendir. Sahur yemeğinde 1 bardak süt, 1 bardak ayran veya 1 kâse yoğurt tüketilmesi kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Böylelikle uzun süreli tokluk hissi devam etmiş olur. Ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda uzun süreli tokluk hissi veren besinlerdendir. Ancak porsiyonuna dikkat edilerek tüketilmelidir.

Aşağıdaki örnek sahur menüsü ile ramazan diyetini uygulayabilirsiniz.

  • 1 haşlanmış yumurta
  • 1 dilim az tuzlu peynir
  • Domates
  • Salatalık
  • Yeşillik
  • 1-2 dilim ekmek
  • 1 kâse yoğurt
  • Çiğ kuruyemiş
  • Şekersiz çay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top