Close

Normal Doğum Mu, Sezaryen Mi?

Normal Doğum Mu, Sezaryen Mi

Normal Doğum Mu, Sezaryen Mi

Sezeryan doğumun zorlukları olmakla birlikte ülkemizde sıklıkla tercih edilen doğumlardan birisidir. Öncelikli olarak normal doğum hekimler tarafından desteklenirse de sezeryan doğum bazı durumlarda gerekli olduğu için hekimler tarafından tercih edilir. Normal doğum da ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bir doğum şekillerinden birisidir. Ancak geçmiş dönemlerde normal doğum sonrasında yaşanan kan kaybı ve anne bebek ölümleri oldukça fazla olduğu için günümüzde hekimler bu konuya karşı herhangi bir risk almak istemedikleri için sezeryan doğuma yönelebilirler. Bu konu hakkında en doğru kararı hekim gebenin fiziki ve ruhsal durumuna göre karar verir.

Normal Doğum Nedir
Normal Doğum Nedir

Normal Doğum Nedir?

Sezeryan doğumun zorlukları ile birlikte gebeler normal yani vajinal yoldan doğumu daha fazla tercih etmek isterler. Bu konuda hekimlerin de ilk tercihi normal yani vajinal doğumdur. Bu doğum şekli doğum için herhangi bir problem bulunmuyorsa daha doğal ve plansız olarak gerçekleşir. 40 hafta süren gebelik sürecinin 37 ile 40 haftaları arasında gerçekleşen ve kendiliğinden olan doğumların tamamı normal doğum olarak adlandırılır. Vajinal doğumda anne adayına giren sancılar, kanamanın olması, rahimde bulunan suyun gelmesi semptomları doğumun yaklaştığının işaretidir. Bu durumlar oluştuğu zaman anne adayı vakit kaybetmeden doktorunu haberdar ederek yakın takibe alınmalıdır.

Sezeryan Doğum Nedir
Sezeryan Doğum Nedir

Sezeryan Doğum Nedir?

Sezeryan doğumun zorlukları ile birlikte hekimlerin gerekli görmesi durumunda ameliyathane ortamında yapılan doğumlar sezaryan doğum olarak adlandırılır. Bu doğum şekli planlı ya da plansız bir şekilde gelişebilir. Planlı gerçekleştiği zaman genellikle gebeliğin otuz sekizinci haftasında belirli bir günde hastane ortamında yapılır. Plansız gerçekleşen sezaryen doğumlar ise anne adayı normal doğumu beklerken ani gelişen semptomlar neticesinde annenin ve bebeğin hayatını tehlikeye atmamak adına gerçekleştirilen tıbbi müdahalelerdir. Bu durumlar önceden kestirilememekle birlikte bebeğin kanala yerleşmemesi, normal doğum sancıları başlamasına rağmen vajinada istenen açılmanın meydana gelmemesi ya da bebeğin anne karnında dışkısını yapması neticesinde ani sezaryen yapılabilir.

Normal Doğumun Zorlukları Nelerdir?

Sezeryan doğumun zorlukları ile birlikte normal doğumun zorlukları da vardır. Bu zorluklar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genetik faktörler, annenin gebelik döneminde  beslenmesi ve egzersiz yapması gibi etkenler normal doğumun gerçekleşmesini etkileyen durumlar arasındadır. Bununla birlikte normal doğum esnasında yaşanan sancılar gebeden gebeye değişiklik göstermekle birlikte geçici sancılardır. Doğum gerçekleştikten sonra anne kısa sürede kendisini toplayarak bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya başlar. Aynı zamanda normal doğum anne sağlığı ve bebek sağlığı açısından tüm dünyada tercih edilmesi teşvik edilen doğum şekillerinden birisidir. Normal doğumun en önemli zorluklarından birisi de bebeğin plansız bir şekilde gelmesidir. Normal doğum için 37. haftadan itibaren 40. haftanın sonuna kadar hekimler beklemeye başlar. Bu sürenin sonunda bebeğin anne karnındaki gelişimine göre 1 hafta daha beklenebilir. Ancak bebeğin daha fazla anne karnında kalması zehirlenmeye ve anne-bebek ölümlerine neden olacağı için daha fazla beklenemez ve zorunlu sezeryan yapılır.

Normal doğumun doğum sırasında yırtılma problemlerinin yaşanması da karşılaşılan bir başka zorluktur. Bu yırtılmaların günümüzde doğumhane ortamında daha planlı bir şekilde gerçekleştirilerek annenin çok daha az acı çekmesi sağlanır. Kadın doğum uzmanları planlı kesikler atarak hem doğumu kolaylaştırır hem de düzensiz yırtılmalar sonucunda annenin acı çekmesini engellemiş olur. Bununla birlikte sancıların süreci uzun saatler sürebilir. Bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösteren zorlu bir süreç olsa da kadın fizyolojisi bu duruma uygun olarak yaratıldığı için doğum sonrası toparlamak daha kolay olacaktır.

Sezeryan Doğumun Zorlukları Nelerdir?

Sezeryan doğumun zorlukları arasında en yaygın olarak bilineni doğum sonrasında annenin ameliyat dikişlerinin toparlamasında yaşanan zorluktur. Netice olarak sezeryan doğum bir ameliyattır ve ciddi bir durumdur. Narkoz verilen annede yan etkiler görülebilir. Bununla birlikte annenin bebeğinin ihtiyaçlarını tamamen karşılaması bir hafta ile 10 gün arasında değişkenlik gösteren bir süreçtir.

Sezeryan doğumun zorluklarından bir diğeri de annenin sütünün çabuk gelmemesidir. Bu durumda bebeğe mama takviyesi yapmak gereklidir. Aksi takdirde bebek beslenemez ve sarılık gibi problemler ortaya çıkabilir. Sezeryan doğum anneye genel anestezi verilerek yapılabildiği gibi epidural yani kısmi anestezi verilerek de yapılabilir. Epidural anestezide belden yapılan iğne ile uyuşma sağlanır. Bu durumlarda bazı bireylerde bel ağrısı gibi doğum sonrası problemler oluşabilir. Bel ağrısı gibi problemler ile karşı karşıya kalmamak için anestezi hekiminin iğneyi yapması daha doğru olur.

Normal Doğum Sonrası Hayatı Kolaylaştıran İpuçları

Sezeryan doğumun zorlukları ile birlikte normal doğum sonrası hayatı kolaylaştıran pek çok etken bulunur. Bunlar arasında en önemlisi annenin kısa sürede ayağa kalkması ve kendisi ile bebeğinin ihtiyaçlarını görmesidir. Normal doğum sonrasında hastanede kalma süresi de kısadır. Herhangi bir problem ile karşı karşıya kalınmadığı takdirde anne ve bebek 24 saat içerisinde hastaneden taburcu edilir. Aynı zamanda annenin doğum sonrasında sütünün kısa sürede gelmesi ile birlikte bebeğin beslenmesi sağlanır. Bebek annenin ilk sütü olan kolostrum sütü ile beslendiği zaman bağışıklığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri alır. Bu süt halk arasında ağız sütü olarak bilinir ve normal anne sütüne göre daha yoğun bir kıvamdadır. Koyu sarımsı bir yapısı bulunur. On güne kadar devam eden bu ağız sütünü bebeğin alması bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemlidir. Normal doğum ile daha hızlı bir şekilde gelen anne sütü bebeğin beslenmesini kolaylaştıran durumlardan birisidir.

Sezeryan doğumun zorlukları yanı sıra normal doğum bebeğin doğum esnasında kanaldan geçmesini sağladığı için tüm hayatını olumlu yönde etkileyen bir durumdur. Araştırmalar normal doğan bebeklerin ileriki yıllarda hastalıklara karşı daha kuvvetli bir bağışıklık sisteminin olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte normal doğum sırasında bebekte en az anne kadar zor bir süreçten geçer. Bebeğin yaşadığı bu süreç bebek için oldukça faydalıdır.

Normal Doğum Sonrası Hayatı Kolaylaştıran İpuçları
Normal Doğum Sonrası Hayatı Kolaylaştıran İpuçları

Sezeryan Doğum İle Birlikte Hayatı Kolaylaştıran Durumlar

Sezeryan doğumunun zorlukları ile birlikte hayatı kolaylaştıran pek çok etken bulunur. Bunlar arasında en önemlisi planlı bir doğum gerçekleşeceği için annenin fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi hissetmesidir. Sezeryan doğum esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Doğum sonrasında ise anneye verilen ağrı kesiciler ile çok fazla ağrı hissedilmesi önlenir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte anne adayının yaşadığı zorluklara karşı sezeryan doğum sonrasında pek çok farklı yöntem geliştirilmiştir. Doğumdan iki saat sonra anne ayağa kaldırılır ve yürütülür. Daha sonra ise kısa yürüyüşler yaptırılarak daha kısa sürede kendisini toparlaması sağlanır.

Sezeryan doğumun zorlukları yanı sıra doğum esnasında günümüzde kullanılan yöntemler ile birlikte estetik dikiş atılır. Bu dikişin iyileşmesi daha kısa sürerken iz kalması da daha azdır. Üstelik atılan kesi yatay bir şekilde atılır. İlerleyen yıllarda anne tekrardan gebe kalırsa hekim kontrolünde vajinal doğum yapması mümkündür. Bunun için vajinal doğumu destekleyen bir doktor bulmak ve annenin tüm şartlarının vajinal doğum için uygun olması gerekli hususlar arasındadır.

Sezeryan doğumun zorlukları ile birlikte bebek daha az risk ile doğar. Her doğum kendi bünyesinde belirli riskler barındırmak ile birlikte sezeryan doğumda bebeğin herhangi bir zarar görmesi daha az ihtimaldir. Ayrıca annenin sütü doğum sonrası gelmemiş olsa bile bebeğini emzirmesi göğsünü uyardığı için sütü kısa sürede gelir. Bu nedenle doğum sonrasında anne mutlaka en kısa sürede bebeğini emzirmesi en doğrusudur.

Sezeryan Doğumun Tercih Edilme Sebepleri

Sezeryan doğumun zorlukları elbette kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu doğum şekli zorunlu haller dışında hekimler tarafından tercih edilen bir yöntem değildir. Sezeryan doğumun en sık tercih edilme sebebi ise plasenta previa dır. Yani bebeğin eşinin bebekten önde olmasıdır. Bu tarz durumlarda annenin normal doğum yapması zordur. Hatta bebek içerde kalıp plasenta erken doğarsa bebek içerde beslenemediği için ölü doğabilir. Bu nedenle hekimler plasenta previa durumunda gebeyi zorunlu sezeryana alır.

Sezeryan doğumun zorlukları ile birlikte zorunlu olan hallerden birisi de annenin çatı muayenesi esnasında çatısının normal doğuma uygun olmadığının hekim tarafından tespit edilmesidir. Bazı kadınların vajinal muayenede çatısı daha dar olabilir. Bu durum tamamen genetiktir ve bebeğin doğması oldukça zordur. Bu nedenle anne sezeryan doğuma alınır.

Sezeryan doğumun zorlukları ile beraber bu doğum şeklini zorunlu kılan hallerden birisi de annenin daha önceden kalp ve tansiyon gibi hastalıklarının olmasıdır. Bu durumda anne adayını normal doğuma almak hem anne hem de bebek için oldukça riskli bir durumdur. Ayrıca gebelik zehirlenmesi olduğu zaman da anne zorunlu olarak sezeryan ile doğum yaptırılır.

Sezeryan doğumun zorlukları yanı sıra bu doğumu zorunlu kılan hallerden diğerleri ise bebeğin suyunun azalması, kalp atışlarının yavaşlaması ya da rahmin açılmaması gibi durumlardır. Böyle olduğu zaman hekiminiz zorunlu sezeryan yaptırmak durumunda kalır.

Kolay Doğum İçin Öneriler

Sezeryan doğumun zorlukları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bununla birlikte doğum öncesi, gebelik döneminden itibaren doğuma hazırlanmak anne adayının kolay bir doğum yapması için oldukça etkilidir. Anne adayının hareketli olması, beslenmesine dikkat etmesi, düzenli egzersiz yapması doğumu kolaylaştıran etkenler arasındadır.

Sezeryan doğumun zorlukları ile beraber normal doğum için öncesinde hazırlık yapmak önemlidir. Normal doğum isteyen gebelerin gebelikleri boyunca doktorun belirttiği aralıklar dışında kilo almaması ve hamileliği boyunca sağlıklı besinler tüketmesi önerilir. Özellikle işlenmiş gıdaların tüketilmesi, paketli ürünlerin tüketilmesi hem anne hem de bebek için oldukça zararlıdır. Hamilelikte protein, ve kalsiyum ağırlıklı beslenerek su tüketiminin arttırılması hem kilo kontrolünü sağlar hem de annenin daha rahat bir doğum yapmasına yardımcı olur.

Sezeryan doğumun zorlukları arasında doğum esnasında fazla kilo nedeni ile yaraların daha geç iyileşmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Vücutta olması gerekenden daha fazla yağ dokusunun bulunması doğum sonrası iyileşmeyi zorlaştırdığı gibi doğumdan sonra kiloların verilmesini de zorlaştırır. Bu nedenle beslenmeye dikkat etmek ve aşırı şekerli, yağlı gıdalardan kaçınmak gereklidir.

Doğum Dikişleri Ağrıya Neden Olur mu?

Sezeryan doğumun zorlukları denildiği zaman insanların en çok aklına takılan hususlardan birisi doğumda yapılan kesinin ileriki dönemde ağrıya sebep olup olmamasıdır. Normal doğum yada sezeryan fark etmeksizin kesinin olması beklenen bir durumdur. Sezeryan doğumda atılan kesi cerrahi bir müdahale olduğu için normal doğumda atılan kesilere göre daha geç iyileşme gösterir. Ancak bu süreçte doktorun önereceği ağrı kesicileri kullanarak süreci daha rahat atlatmanız mümkündür. Normal doğum kesileri ise ortalama 1-2 hafta arasında iyileşir ve kesi atıldığı esnada her iki doğumda da acı hissedilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top