Close

Hamileliğin 2. Haftası – 2 Haftalık Gebelik

hamileligin-2-haftasi-2-haftalik-gebelik

hamileligin-2-haftasi-2-haftalik-gebelik

 Hamileliğin ikinci haftası anne olmak isteyen kadınlar  için yeni bir süreçtir ve belirtileri de kişiden kişiye  farklılık gösteren bir dönemdir. Çocuk sahibi olmak adına planlı bir şekilde hareket eden ya da plansız hamilelik yaşayan anne adayları, bu dönemin nasıl anlaşılacağı ve ne gibi belirtileri olduğunu araştırmaya başlarlar. Anne adayları hamile kalma gibi bir ihtimalleri varsa test yapmaktan, doktora gitmekten kaçınmamalıdır. Hamileliğin erkenden farkına varılması anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. İki haftalık gebelikte hamilelik testleri dogru sonuç verir mi? Anne adaylarında ne gibi belirtiler olur? Bebeğin gelişimi hangi aşamadadır? İki haftalık gebelikte bebeği ultrason ile görebilir miyiz? Gelin bu soruları tek tek cevaplandıralım…

İkinci Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğin ikinci haftası gebeliğin oluşmaya başladığı, bebeğin anne rahmine geçiş yaptığı evredir. Bu süreçte anne adaylarının vücudu hamilelik sürecine vücudu hazırlayacağı için doktor kontrolü önemlidir. Artık iki kişilik yaşamaya başlayan anne adayları, iki haftalık gebelik ile birlikte hayatlarını bu yönde yaşamaya başlamalıdır. Özellikle vücutta oluşacak her değişiklik takibi yapılmalıdır. Hormonal değişimler ruhsal olarak ve fiziksel olarak yeni değişimlere yol açacaktır. Hamilelik süreci, anne adaylarının her birinde farklılık gösterebilen, farklı belirtileri ile karşılaşabileceğiniz bir zamandır. Hamilelik belirtilerinde yaşanan farklılıklar kadınlarda iki haftalık gebelik testte çıkar mı gibi soru işaretlerine de yol açmaktadır. Anne adaylarının bazıları kusma şikayetlerinden bazıları koku hassasiyetlerinden şikayetçi olabilir. Bazı kadınlar ise hiçbir belirti yaşamadıklarından bahsetmektedirler. İki haftalık gebelik belirtilerinden en önemlisi adet döneminin gecikmesi olarak gösterilebilir. Anne adayları bunu rutin bir adet aksaması olarak düşünebilir fakat hamile kalma gibi bir ihtimal varsa hemen bir hamilelik testi yaptırabilirler. Çoğu iki haftalık gebe kadınlar bunun farkına varmakta sıkıntı yaşarlar çünkü adet gecikmesi kadınlar için olağan bir şeydir. Bu gebelik planlı değilse, net belirtilerin olmaması hamileliğin farkına varılmasını geciktirebilir. Bunun yanında hamilelik belirtilerini yoğun yaşayan ya da hiç yaşamayan anne adaylarını da unutmamak gerekir. Yaşanan bazı belirtiler ise şöyledir; adet kanaması şeklinde olmayıp vajinal akıntılar yaşama, adet gecikmesi, vücutta hissedilen ağrılar nadir görünmekle birlikte kusma ve kokuda hassasiyettir. Hamilelikte duyulan su ihtiyacı ellerde ve ayaklarda ödeme ve şişmeye sebep olabilir. Adet gecikmesi vücudun buna tepki vermesi ile birlikte vajinal akıntıları da beraberinde getirir. Hamilelik süreci ile birlikte vücut bu yeni duruma kendini hazırlamak durumundadır. Bebeğin yerleşmesinin kolaylaşması için gögüs kafesinde sıkışma, yumurtalıklarda sıkışma olur. Bu da sırtta, belde ve yumurtalıklarda ağrıya neden olabilir. Hormonlarda meydana gelen değişimler ve artan östrojen seviyesi de meme uçlarında hassasiyeti artıracaktır. Genel itibariyle hamileliğin ikinci haftası yumurtaların seçilme haftasıdır ve döllenme başlayacak, daha yoğun belirtilerin olacağı bir sürece geçiş yaşanacaktır.

İki Haftalık Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Anne olmayı düşünen ya da plansız şekilde hamilelik riski olan kadınlar, ikinci haftada hamilelik belirtilerini ve nasıl anlaşılacağını merak etmektedirler. Adet döneminde yaşanan bir gecikme hemen hamilelik olarak düşünülmektedir. Hamilelik belirtilerinin henüz başlamadığı düşünülecek olursa, bir doktora başvurmadan önce evde kendiniz de gebelik testi yaparak kısa sürede sonucu öğrenebilirsiniz. Hamileliğin ikinci haftası yumurtanın döllendiği ve geliştiği haftadır. Bu yüzden gebe kadınlar için de önemlidir. Bebeğin oluşumunun başladığı bu süreçte düşük yapma ihtimaline karşın en erken şekilde hamileliğin anlaşılması büyük önem arz etmektedir. Bu aşamada anne adayları hamileliğini nasıl öğrenebilir, iki haftalık gebelik testte çıkar mı gibi soruların cevabını aramaktadırlar. Kadınlar hamile olduklarını düşündüklerinde eczanelerden idrar testi ile sonucu ögrenebilirler. Bir kaba yapılacak idrara test çubuğu yardımıyla renkleri takip edilerek sonuç hızlıca alınabilir. Fakat bu testlerin de yanlışlık oranları düşünülerek hamilelik hakkında daha çok bilgi ve kontrol sağlayabilmek adına bir kadın doğum uzmanına giderek kan testi yaptırmakta fayda vardır. Kan testi sonuçları kesin bir bilgi edinmek için seçilecek en doğru gebelik öğrenme yöntemlerinden biridir. İki haftalık gebelikte kan değeri için yapılan testte Beta HCG değerleriniz ölçülmektedir. Bu vücudunuzdaki plasenta değerini ölçen bir testtir. Hamile bireylerde hamilelik ilerledikçe artan değerler ,hamilelik bitimiyle normale dönecektir. Genel itibariyle bir tüp kan vermeniz yeterli olacak, Beta HCG düzeyinin ölçülmesi ile birlikte hamilelik kesinleşecektir.  Cenin henüz gelişimini sağlayamadığı için ultrason ile görüntülenemeyecektir. Bebeğin ultrason görüntüsü, kalp atışları ve cinsiyetini öğrenmek için biraz daha beklemeniz gerekmektedir. En doğru sonucu bir doktora gitmekle edinebilirsiniz.

İkinci Hafta Gebelikte Anne Adaylarında Yaşanan Değişimler     
İkinci Hafta Gebelikte Anne Adaylarında Yaşanan Değişimler

İkinci Hafta Gebelikte Anne Adaylarında Yaşanan Değişimler      

Hamilelik haberi alan çiftler anne bebek sağlığını ve ne gibi aşamalardan geçeceklerini merak etmektedirler. Yaşanan bu büyük sevinçle anne adaylarında da ne gibi değişimlerin yaşandığı konusu oldukça değişkendir. Psikolojik olarak daha hassas bir döneme giren anne adaylarında fiziksel ve ruhsal olarak birçok değişim yaşanacaktır. Hormonal olarak farklı bir döneme girilmesi, ruhsal olarak birçok duygunun da aynı anda yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Annelik içgüdüsü ile doğan kadınlar, bebeklerini öğrendikleri ilk andan itibaren bu hisle hareket edecektir. Ruhsal olarak anne adaylarına eşleri de yardımcı olmalı. Hamilelik esnasında ebeveynler birlik ve beraberlik içinde hareket etmelidir. Gebeliğin ikinci haftasında henüz bir karın büyümesi ya da fiziksel olarak gözle  görülür bir değişim yaşanmamaktadır. Henüz bebeğin döllenme süreci içerisinde olduğu için vücut kendini bebek için hazırlamaya başlayacaktır. Anne adaylarının çok dikkatli olması gerekmektedir. Bu süreçte annede görülen en net belirtilerden biri rahim duvarında kalınlaşmadır. Dölün tutması ve keseye yerleşebilmesi adına vücut bu şekilde hareket eder. Kadınların leğen kemiği ve gögüs kafesi bebeğin gelişimini sağlayacak bir alan yaratabilmek adına organları sıkıştırarak genişlemeyi sağlar. Bu annede ağrılara da yol açmaktadır. Fakat bebek gelişimine başlayacak ve vücut uzuvları oluşmaya başlayacaktır. Anne adaylarında yaşanan bu değişiklikler sonucunda da kusma, bayılma ve ağrı gibi belirtiler de görünecektir. Fakat endişe edilmeden bir doktor eşliğinde belirtiler takip edilebilir. Bu yaşanan değişimler vücudunuz açısından gebeliğe hazırlanma süreci olarak da görülebilir. Özellikle kullanılan bir ilaç ve besin takviyesi gibi durumları düzenleyebilmek adına bir kadın doğum uzmanı ile irtibatta olmak gerekmektedir. Bu süreçte hem anne adayları hem de bebek için ek vitamin ve gıda takviyeleri gerekebilir. Bebeğiniz sizinle birlikte ve sizin yediklerinizden besin ihtiyacını karşılayacağı için annenin sağlık durumu ve bu sağlık durumunu muhafaza edebilmek çok önemlidir. Bebeğinizi ilk fark ettiğiniz andan itibaren kötü alışkanlıkları bırakmalı (alkol,sigara vb.) daha sağlıklı bir hayatı tercih etmelisiniz. Yaşanan değişimlerle birlikte hamileliğin ikinci haftası yumurtalıkların anne rahmine tutunduğu süreç olduğundan ağır işlerden, yük kaldırmaktan ve ağır tempolu egzersizlerden de kaçınılmalıdır. Annenin sağlığını koruması bebeğin de sağlığı açısından çok önemlidir. Vitamin kayıpları pek çok kadında baş dönmesi, yorgunluk ve halsizliğe yol açabilir. Ama doktor kontrolünde takip edilen gebelik, bebek bekleyen anne ve baba adaylarını kaygılarından kurtaracaktır.

Hamileliğin İkinci Haftasında Bebek Gelişimi
Hamileliğin İkinci Haftasında Bebek Gelişimi

Hamileliğin İkinci Haftasında Bebek Gelişimi

Hamilelik durumu kesinleştikten sonra iki haftalık bebek anne karnında nasıl olur  sorusu kafada belirmeye başlar. Bu iki haftalık süreçte bebeği ultrason ile görüntülemek mümkün değildir. Henüz yumurtanın döllenme ve yumurtanın tutunma evresi olduğu için bebek gelişmemiştir. Anne adayları bebekleri olacağını öğrendikleri ilk andan itibaren aileye yeni katılacak üyenin merakı ile çocuklarının gelişim takibini sağlamak isterler. Hamileliğin ikinci haftasında bebek gelişimi farklı bir evreye geçişi ifade etmektedir. Bu henüz döllenme süreci devam eden çocuğunuz için de dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu dönem yumurtanın döllenmesi olarak görülmelidir. Henüz bir bebek görüntüsü yoktur. Her adet döneminde kadınlarda bir adet yumurta çatlar ve binlerce spermden yalnızca bir tanesi döllenmeyi ve bebeğin oluşmasını sağlar. Potansiyel döllenmiş yumurta rahim kesesine doğru geçiş yapar.  Döllenme tamamlandıktan sonra rahim kesesine yerleşme olur. Eğer taşınan sperm X kromozomu ise bir kız çocuğunuz, Y kromozomu ise bir erkek çocuğunuz olacak demektir. Bu,kadınların son menstrüasyon dönemi olacaktır. Ultrasonda bir görüntüleme yapmak isteyen anne ve baba adayları da sadece bir döllenme sürecine şahit olabilirler. Anne adaylarının rahim duvarlarında kalınlaşma meydana gelecektir. Progestin miktarındaki artış rahim duvarında kalınlaşmaya sebep olacaktır.Rahim duvarında meydana gelen kalınlaşma da bebeğin rahim kesesine geçmesini ve orada tutunmasını sağlamak adına hormonların vücudunuzu hazırlama işine başlamasıdır. Bu yüzden anne adaylarının özellikle dikkatli olması gerekmektedir. Döllenmenin gerçekleşebilmesi ve hamileliğin devam edebilmesi için anne adaylarının bilinçli hareket etmesi çok önemlidir.. Döllenmenin başarıyla gerçekleşmesi ile birlikte bebeğiniz artık gelişmeye başlayacaktır. Hamileliğin erkenden fark edilmesi de bu sebeple önemlidir. Vücudunuz ve hormonlarınız size bu bebek haberini ilk veren kişi olacaktır. Düşük ihtimali yaşamamak adına bedeninizin sesini dinlemek oldukça önemlidir. Bebeğiniz henüz tıp dilinde blastosist olarak adlandırılan küçük bir hücre topundan ibarettir. Döllenmenin tamamlanması ve rahme yerleşmesi ile birlikte bebeğiniz artık gelişmeye başlayacaktır. Bu yüzden hamilelik riski olan her kadının, adet takvimi kullanımı ve hamilelik belirtilerini bilmesi oldukça önemlidir.

İki Haftalık Gebelik Kan Değerleri Nasıl Olur?

Hamilelik haberi alan anne adayları, yaşanan değişimlere ayak uydurabilmek adına doktor kontrolünü ihmal etmemelidir. Hormonal değişimler yaşayan anne adayları baş dönmesi, halsizlik kusma gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bu gibi durumlarda doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmak özellikle bebek sağlığı için önemlidir. Hamilelik döneminde riskli olan ilaçları kullanmak anne ve bebek sağlığını kötü yönde etkileyebilir ve hatta kalıcı sorunlara da yol açabilir. Anne adaylarının bebek öncesinde de düzenli kullandığı ilaçlar olabilir. Bu ilaçların doz ve kullanım takibini de yine doktor yapmalıdır. Hamilelikte yaşanacak vitamin eksikliği gibi sorunlara da ek vitamin takviyesi gerekli görülebilir. Anne adayları artık bir bebekle vücutlarını paylaşmaktadır. Anne adaylarının sağlıklarında yaşanacak her sorun bebeğe de direkt olarak etkili olacaktır. Beta HCG de yaşanan artış hamilelik süresince artmakta ve hamileliğin sona ermesi ile birlikte normale dönmektedir. Hatta anne adayı ikiz bebeklere hamile ise bu düzey daha da artış gösterecektir. Fakat hamileliğinin farkına varan anne adayları bir kadın ve doğum uzmanı kontrolünde hamilelik yaşarsa, hem kaygılarından hem korkularından kurtulmuş olacaklardır. Anne adayları özellikle kötü alışkanlıkları varsa bırakmalıdır. Kötü alışkanlıklar yenidoğan bebek için büyük tehlike arz etmektedir. Hamilelikte ve doğum sonrasında anne bebeği ile birlikte sorunlara yol açmayacak şekilde hareket etmelidir. Sık sık doktor kontrolü ile birlikte kan değerlerinin takibi yapılarak anne ve bebek sağlığı korunmuş olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top