İçindekiler
13 aylık bebeğin gelişimi nasıl olur diye aklınızda soru işaretleri olabilir. On üç aylık bebek ne yer, ne içer, nelerle meşgul olur, hangi aktiviteleri yapar, emekler mi, yürür mü, oturabilir mi gibi sayısız sorunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. On üç aylık olan bir bebek için zor ve uğraştırıcı aylarını geride bıraktığını söyleyebiliriz. Huysuzlanmalarının daha az seviyeye indiği bir aya merhaba diyebilirsiniz. Birçok konuda etrafından zevk almaya başladığı da aşikardır.
13 ay bebek gelişimi için oldukça yeterli bir zaman demektir. Hamilelik ve ilk doğduğu andan itibaren olan gelişimini atlatmış olup daha rahat geliştirebileceği ve üstüne ufak tefek eklenebilecek gelişimleri olacaktır. Genellikle bu ayda etrafında olup biteni rahatlıkla gözlemleyebilir seviyeye gelecektir. Etrafında olan hareketleri takip edip onlara tatlı tatlı sırıtacaktır. Çok rahat bir şekilde arkasına destek konmadan oturabilme yeteneğini geliştirmiş vaziyette olacaktır. Herhangi bir yıkılma durumuna karşı kendini kontrol edebilecektir.
13 aylik bebek gelişimi sürecinde sürekli bir yerlere tutunmaya çalışacak, tutunmakla kalmayıp ayaklanacaktır. Ayağa kalkmaya çalıştığında veya kalktığında bazen dengesini kontrol etmede zorluk çekebilir. Tam yürüme aşamasına gelemese de adım adım ilerlemeye çalışabilir hale gelecektir. Bu ayağa kalkış ya da adım atış serüveni boyunca etrafındaki her şeye tutunmaya ve dokunmaya çalışacaktır. Aynı zamanda kendini her yere ulaşabilir hissettiği için eşyaları karıştırma isteği de maksimum seviyelere çıkacaktır. Kısaca etrafındaki her şeyi yakalamaya çalışacaktır.
13 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
13 aylık bebek beslenmesi aileleri büyük oranda rahata kavuşturmuş bir konudur. Bebek bir yaşını geçtiği için artık çoğu besini yiyebilir hale gelir. Hemen hemen her gıdayı bebeğinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Taneli, katı ya da sıvı olması bu ayda bebeğiniz için bir engel de değildir. Çoğu besini yiyebilir vaziyette olsa da önerilmeyen ve yedirmemeniz gereken bazı yiyecekler de mevcuttur. Yiyeceklerini kendi ağzına götürebilir ve rahatlıkla yiyebilir.
13 aylık bebek neler yer sorusu da çoğu ailenin merak ettiği bir konudur. Her ne kadar çoğu besini yiyebilecek durumda olsalar da illaki yememeleri gereken yiyecekler de mevcuttur. Aileler bu konuyu atlamayıp bebeklerine özellikle ona uygun yemek hazırlamaya dikkat etmeliler. Süt ve süt ürünlerini tüketmeye devam etmelidir. Bunun dışında;
- Domates
- Bamya
- Karnabahar
- Ispanak
- Semizotu
- Pırasa
- Fasulye
- Börülce
- Yumurta
- Bal
- Muz
- Şeftali
- Kivi
- Elma
- Çilek
Gibi en temel ve bilindik çoğu besini kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde tüketebilir.
Bebeklerde beyin gelişimi için ne yedirmeli sorusu da bir diğer önemli konular arasında sayılabilir. Özellikle bazı yiyeceklerin besin değerleri diğerlerine oranla daha yüksek seviyelerde olduğu için aileler bunları tercih edebilir. Bazı yiyecekler çok daha fazla yararlı olduğu için de bebeğin beyin gelişimine katkısı olacağı bilinir. Özellikle bu yiyeceklerden örnek vermek gerekirse;
- Anne sütü
- Yumurta
- Tahıllar
- Balık
- Yeşil sebzeler
- Kırmızı et
- Yoğurt
Beyin gelişimine katkı sağlayacak en önemli ürünler arasında sayılabilir.
13 Aylık Bebek Oyunları ve Etkileri
13 aylık bebek oyunları hayatınıza girdikten sonra hem bebeğinizin zamanı oldukça verimli geçmeye başlayacaktır hem de siz bu zamanlarda kendi işlerinizle meşgul olabileceksiniz. Bebeğinize oynatabileceğiniz ya da bebeğinizin kendi başına oynayabileceği oyunlar;
- Çevrenizde bulunan nesnelerin ismini ve rengini söyleyerek çocuğunuza tanıtmak,
- Üzerinde şekiller bulunan kutulara o şekilleri atmak,
- Önüne dört ya da beş tane oyuncak koyarak hepsini incelemesini sağlamak. Aynı zamanda onlarla dilediğince uğraşmasına olanak vermek,
- Mandallar sayesinde değişik şekiller ortaya çıkararak bebeğinizin bozmasına imkan verebilirsiniz. Sonrasında bebeğiniz kendiliğinden mandalları birleştirmeye çalışmakla uğraşacaktır.
13 aylık bebek oyuncakları genellikle bebeğinizin zeka gelişimine katkı sağlar nitelikte olacaktır. Oyuncakların renkli olması, farklı şekiller barındırması, ilgi çekici olması ve dokunduğunda ona bir şeyler hissettirmesi bebeğinizin direkt zekasına hitap edecektir. Böylelikle ona zekasını çalıştırması bakımından son derece yardımcı olacaktır. Bu oyuncakları alırken sivri, keskin, sert ve yüzüne çarptığında canını acıtmayacak şekilde oyuncaklar olmasına özen göstermelisiniz. Yürüteç, itmeli ve çekmeli oyuncaklar bebeğinizin kendi başına daha fazla zaman geçirmesini sağlayacaktır.
13 aylık bebek dil gelişimi genellikle sizin bebeğinizle ilgilenme süreniz ve onun oynadığı oyuncakların nitelikleriyle çok alakalıdır. Eğer bebeğinizle gün içerisinde sürekli muhabbet halindeyseniz, ona durmadan bir şeyler anlatmakla meşgulseniz, şarkı söyleyerek dikkatini çekiyorsanız bir süre sonra bebeğinizde sizi taklit etmek isteyecektir ve bu kelimeleri kendi çabalarıyla ağzından çıkartmaya başlayacaktır. Bunun dışında oynadığı oyuncaklar genellikle konuşan, şarkı, renk ve şekilleri söyleyen tarz da oyuncaklar ise sürekli bu tarz seslere maruz kaldığı için onda kulak alışkanlığı olacaktır ve bir süre sonra bunları tekrar etmeye çalışacaktır.
13 Aylık Bebek Gelişimi Süreci
On üç aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğiniz çoğu beceriyi kazanmış olacaktır diyebiliriz. Kendi başına oturabilir, bir yerde tutunarak durabilir, sizin desteğiniz ile birlikte uzun adımlar atabilir, çoğu nesneyi tutup kavrayabilir, oyuncaklarını inceleyebilir, ilgisini çeken şeyleri havaya kaldırabilir ve eline verdiğiniz küçük bir kalemle karalama dahi yapabilir. Bu ayda bebeğinizin birçok ince motor becerileri gelişmiş olacaktır. Kolaylıkla her şeyi yapabiliyor, sizi ve çevrenizdekileri anlayabiliyor olacaktır.
13 aylık bebek gelişimi dönemi sizi zorlamadan geçip giden bir ay olacaktır. Bebeğiniz artık çoğu şeyden anlıyor olacağı için sizi pek yormayacaktır. Fıldır fıldır gözleriyle etrafta ne var ne yok inceleyecektir. Bebeğin bu ayda gözlem yeteneği maksimum seviyededir. Yaptığı hareketlere ve başardığı durumlara karşı sizden tebrik edilmeyi bekleyecektir. Bebeğinize alkış yapmanız onun için başarı sayılırken, parmak sallamanız veya kızmanız başarısızlık olarak algılanacaktır. Bazı durumlarda anne ve babasına şirin hareketler yaparak onları öpme gibi davranışlarda da bulunabilir.
Ay ay çocuk gelişimi takip edildiğinde çocuğunuzun bir ayının diğer ayını tutmadığını çok açık şekilde göreceksiniz. Çocuklar her yeni ayda kendilerine bir şeyler katarak yola devam ederler. Bir ay önce yapamadığı ya da beceremediği bir durumu sonraki ay kolaylıkla yapabilir hale gelebilir. Önceki ay emeklerken bir sonraki ay adım atmaya başlayabilir. Aynı şekilde bir önceki ay anne desteğiyle adım atarken bir sonraki ay ise tamamen kendi başına ilerleyebilir.
Sosyal ve Fiziksel Olarak 13 Aylık Bebek Neler Yapar
13 aylik bebek gelişiminin bir kısmını tamamlamış olarak bilinir. Çevresindeki insanlara çok rahat bir şekilde tepki verebilir. Karşısındaki insanın duygu durumunu anlayıp ona göre yakınlaşabilir. Algıları bu dönemde açıktır ve genellikle ilgi beklediği bir dönemdir. Sürekli kendisiyle oyunlar oynanmasını ve konuşulmasını ister. Size hareketleri ve işaretleriyle bir şeyler anlatmaya çalışır. Bebeğinize illa sizin yemek yedirmenize gerek yoktur çünkü kendi bu ayda yemekleri kavrayarak ve tanıyarak ağzına rahatlıkla götürebilir.
13 aylık bebek neler yapar diye merak ediyorsanız karşınıza birçok cevap çıkacaktır. Bu ayda özellikle kendi adıyla hitap edildiğinde anlar ve direk o tarafa bakmaya başlar. Kendi adını artık biliyordur. İstediği şekilde ses tonunu ayarlayabilir. Bebeğinize çevresinde olan birinin ismini yönelttiğinizde kim olduğunu anlar ve ona bakar. Hayvanları anlatabilmek için onların seslerini taklit eder. Bu aynı zamanda nesne ve cisimler için de geçerlidir. Derdini anlatacak ufak çaplı kelimelerle cümle kurmaya çalışır.
13 aylık bebek neler yapabilir sorusuna haliyle çeşitli cevaplar vermek mümkündür. Mesela;
- Geceleri uyuduğunda farklı farklı rüyalar görebilir.
- Çevresinde gördüğü hareketlerin aynısını yapmaya çalışabilir.
- Basit kelimeleri bir araya getirerek iletişim kurmaya çalışabilir.
- Vücudu hakkında soracağınız “nerede” sorularınızı anlayıp parmağıyla gösterebilir.
- Öğrenme becerileri kuvvetli olduğu için bir süre yanında konuşulan farklı dilleri de anlayabilir ve zamanla konuşabilir.
- Çekmece karıştırmaya başlayabilir.
- Yanındaki kişilerle bir şeyler paylaşabilir.
- Önüne koyduğunuz bir kitabın sayfalarını çevirip kitabı inceleyebilir.
13 Aylık Bebekler Neler Yapar ve Nelerle İlgilenir?
13 aylik bebek neler yapar diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebekler bu ayda kıpır kıpırdır ve durdukları yerde kolay kolay durmazlar. Kendileriyle ilgilenecek birini mutlaka yanlarında ararlar. Herhangi bir ilgi ve alaka görmedikleri takdirde büyük ihtimal mızmızlanmaya başlayacaklardır. Genellikle oyuncaklarıyla çok vakit geçirmenin yanı sıra çevresinde olup bitenlere de ayak uydurmayı ihmal etmezler. Ayaklanma evresine geçti denilebileceği için her şeyi karıştırıp kurcalamak isterler.
13 aylık bebekler neler yapar ve yaptıkları şeyler gününü nasıl etkiler diye düşünebilirsiniz. Bebekler genellikle oyun oynadıklarında bu durumdan oldukça keyif alırlar. Farklı renkte ve şekilde oyuncaklarla ilgilenmeleri onları heyecanlandırarak merak duygularının gelişmesine yardımcı olur. Çevrelerindeki insanların onlarla konuşması, oyunlar oynaması, onlara ilgi göstermeleri çok hoşlarına gider ve sevildiklerini düşünerek mutlu olurlar. Bebeğinizle ilgilenmediğiniz ve az da olsa ona vakit ayırmadığınız günlerde bile bebeğiniz bunu fark edecektir. Bu durum onu oldukça huzursuz edecektir.
13 aylık bebek gelişimi kilo boy açısından her bebekte farklılık gösterebilir. Kilo her bebeğin yediği yemeğe, hangi aralıklarla yediğine, öğün aralığına göre farklı olur. Bazı bebekler çok yese de zayıf kalabilirler. Bu bebeğin hareketliliği ve aktif bir şekilde oyun oynamasıyla alakalıdır. Yediği yemeği bu sayede kolay bir şekilde eritebilir. Kimi bebek ise fazla hareket etmediği için daha topludur.
13 Aylık Bebek Boy Kilo Durumu
13 aylık bebek tükettiği besinlerden aldığı vitamin ve mineraller sayesinde vücudunu belli bir kalıba sokar. Her bebeğin yeme alışkanlığı farklılık gösterir. Kimi bebek az öğün fakat fazla yemek yer. Kimi bebek ise fazla öğün ama az yemek yer. Yemeklerinin yanı sıra ne sıklıkla uyudukları, annelerini ne kadar emdikleri gibi konular da önem arz eder.
13 aylik bebek kilosu bebeğin aktifliğine göre oldukça fark eder. Oyun oynamayı çok seviyorsa, sürekli hareket halinde bir şeylerle uğraşıyorsa, durmadan yürüme halindeyse fazla efor sarfedecektir. Bunlar da haliyle kilosunu etkileyecektir. Bazı bebekler bu bakımdan bitkin dahi düşebilirler.
13 aylık bebek kilosu aynı zamanda cinsiyete göre de farklılık gösteren bir durumdur. Kız ve erkek bebeğin on üç aylık olması ikisinin de illa aynı kiloda olması anlamına gelmez. Hatta genellikle erkek bebeklerin kız bebeklere göre az bir farkla daha kilolu oldukları bilinir. Bu ayda bebeğin kilosunda ortalama 0.2 ila 0.8 kilogram arasında artış beklenebilir. Boy bakımından ise ortalama 1 ila 4 santimetre artış gözlemlenebilir.
13 aylık bebek boy kilo bakımından çok ağır olmamakla birlikte artık hafif de sayılmaz. Bir kız bebeğinin bu ayda boyu ortalama 70 ila 80 santimetre arasında gidip gelirken, bir erkek bebeğinin boyu 72 ila 81 santimetre arasındadır. Aynı şekilde bir kız bebeğinin kilosu ortalama 7 ila 11 kilogram arasında olacakken, bir erkek bebeğin kilosu ise 8 ila 12 kilogram arasında değişiklik gösterecektir.