Close

15 Aylık Bebeğin Gelişimi

15 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebeklerin büyürken sağlıklı kalmaları gelişim aşamalarına bağlıdır. 15 aylık bebeklerin gelişim aşamaları ise bazı özelliklere sahiptir. 15 aylık bebek gelişimi, diğer aylardan farklıdır. Bu aydaki bebeklerin diğer aylardan farklı olarak ince motor ve kaba motor gelişimleri hızlanır. Konuşma ve yürüme becerileri artar. Bebekler bu dönemde kalem kullanarak düz çizgiler çizebilir ve suyu bardaktan zorlanmadan içebilirler. 15 ay bebek gelişimi döneminde miniklerin fazlasıyla meraklı olduklarının dikkate alınması önemlidir. Böylelikle evde çıkabilecek olası kazaların önüne geçilmiş olur. Peki, fazlasıyla meraklı olan 15 aylık bebek neler yapar? Bulunduğu ortamda dikkatini çeken nesneleri dokunarak ve özellikle ağzına götürerek keşfetmeye çalışır. Bebeklerin dikkatlerini çeken nesneleri ağızlarına götürmeleri, zehirlenmelerine ve boğulmalarına neden olabilir. Olası kazaları önlemek için bebeğinizin hareketli olduğunu unutmadan, onu yalnız bırakmamaya özen göstermelisiniz.

Bu dönemde bebek sürekli keşfetmeye çalışır. Evin her odasında herhangi bir eşyayı ve nesneyi hedef alabilir. Hedef aldığı eşya ve nesne tehlikeli olabilir. Bu durumda 15 aylık bebeğe bazı hareketler yoluyla bu tehlike ifade edilmelidir. Böylece bebek o nesneye ve eşyaya yaklaşmakta tereddüt eder.

15 Aylık Bebek Beslenmesi

Anne sütünün ana besin kaynağı olduğu bu dönemde, bebeklere ek gıda da verilebilir. Ek gıdaya tam olarak hangi ayda başlamanız gerektiğine ise doktorunuzun karar vermesi gerekir. Fakat genellikle 6. aydan itibaren ek gıdaya geçilmesi önerilir. 15. ayda bebeğe anne sütü ve ek gıda verilmesi, bebeğin beslenme alışkanlığı kazanması açısından önemlidir. Ek gıda verildiğinde ise bebeğin sağlığı için faydalı olan besinler tercih edilmelidir. Abur cubur ve gazlı içecek gibi ek gıda tercihlerinden uzak durulmalıdır. Vitamin kaynağı olan meyve ve sebzeler ile protein kaynakları ve süt ürünleri tercih edilebilir.

15 aylık bebekler çoğunlukla yemeklere karşı ilgisiz olurlar. Ayrıca yemeklere karşı gösterdikleri ilgi sabit de değildir. Bir gün severek yedikleri yemeği, ertesi gün hiç yemek istemeyebilirler. Bu durum her bebekte görülebilir.

15 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalıdır?

15 aylık bebek kaç kilo olmalı sorusunu WHO (Dünya Sağlık Örgütü) açıklamıştır. 15 aylık kız bebeklerin kilosunun en az 7.7 kg ve en çok 12.2 kg olabileceğini, erkek bebeklerin kilosunun ise en az 8.4 kg ve en çok 12.7 kg olabileceğini belirlemiştir. Bebeğin kilosu, bu kilo aralığında olmadığında bir uzmana başvurulmalı ve sorun öğrenilmelidir. Peki, bebeklerin kilo alımı nasıl olmalı? Bir bebeğin belirlenen kilo aralığında olabilmesi için kilo alımının sağlıklı olarak ilerlemesi gerekir. Ayına göre fazla veya eksik kiloya sahip bebeklerin sağlık sorunu olabileceği bilinmeli ve bu durumda doktora başvurulmalıdır. Örneğin bir yaş bebek kilosu ile bir yaşından sonraki bebek kilosu birbiri ile aynı olmamalı, kiloda artış olmalıdır. Benzer şekilde 1 yaşındaki bebek boy ve kilosu ile 1 yaşını geçen bebeğin boy-kilo oranlaması farklı olur. Bebeklerin kilo alımında ek gıdaya geçene kadar yalnızca anne sütü etkili olur. Ek gıdaya geçilmesi ile bebeklerin kilo alımı daha çok ek gıdaya göre belirlenmiş olur.

15 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir
15 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir

15 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

  1. ayda, kız bebek gelişimi ve erkek bebek gelişimi devam ederken, bebeğin öğrenmesine destek olmak önemlidir. Çoğunlukla ilgi görmek için çeşitli hareketler yapan bebeğe, karşılık verilebilir. Sevimli hareketler yapılarak bebekle oyun oynamanın zemini oluşturulabilir. Oyun oynayan bebekler bu dönemde çoğunlukla anne ve babalarını taklit ederler. Bunun bilincinde olarak bebek ile oyun oynanması önemlidir.

Bebeğin zihinsel gelişimine destek olması için bu dönemde, bebeklerin kitaplar ile ilgilenmesi sağlanabilir. Özellikle kitaplardaki resimlere odaklanan 15 aylık bebeğin dikkatini, sorular sorarak çekebilirsiniz.

Bu dönemde bebek ile kurulacak ilişkide kitaplara yer verilmesi önemlidir. Kitaplar, bebeğin hayal gücünü besleyerek yetişkinlik dönemi için bir zemin hazırlamış olur. 15 aylık bebeklerin kitaba karşı yaklaşımı daha çok kitabın resimlerine yöneliktir. Ayrıca resimleri kabartmalı olan hikâye kitapları bebeğin, hayvanları ne nesneleri tanımasına da destek olur. Bebeğe, farklı hayvan ve nesne kabartmalarının olduğu resimli kitaplar alınması zihinsel gelişimine katkı sağlar.

15 Aylık Bebek Oyunları
15 Aylık Bebek Oyunları

15 Aylık Bebek Oyunları

Oyunlar, bebek ile ebeveyn arasındaki sevgi ilişkisinin bir parçasıdır. Oyun oynamak bebeğin, zihinsel açıdan gelişimine destek olur. Bundan dolayı, bebek ile kurulacak oyun ilişkisinde 15 aylık bebek neler yapar diye analiz edilerek, oyunun kurgulanması önemlidir. Gelişimsel dönemine uygun olmayan oyunlar kurgulanması, bebeğe zarar verebilir.

Evin içerisinde bebeğin oyun oynayacağı bir alan oluşturulması önerilir. Kurulan bu alanın yalnızca çocuğa özel olduğu da zamanla açıklanmaya çalışılmalıdır. Bebeğe özel bir alan oluşturmak, onun oyuncakları ile oynamasını teşvik eder. Fakat bu oyun alanında, mümkün olduğunca bebek ile birlikte annenin ve babanın vakit geçirmesi gerekir. Aile fertlerinin birlikte oyun oynayarak eğlenebilecekleri bu alan, aile bağlarını da güçlendirir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. Oluşturulan oyun alanı içinde televizyonun bulunmaması da önemlidir. 15 aylık bebeklerin oyun alanında televizyonun olması, ailenin birlikte vakit geçirmesine ve bebeğin gelişimine zarar verebilir.

  • Bu dönemde bebeklere nesnelerin yüzeysel yapısını tanıtabilirsiniz. Dokunarak keşfetmeye hevesli olan bebeğe, düz olan ve düz olmayan zemine dokunması sağlanarak, aradaki farkı oyun ile anlaması sağlanabilir.
  • Düzlük kavramının yanında tüylü olan ve tüylü olmayan şeklinde bir ayrım da oyunun parçası olabilir. Örneğin halı yüzeyinin tüylü olduğu ve yer zemininin tüysüz olduğu gösterilebilir. Bu ayrımlar oyun sayesinde eğlenceli hale gelir.
  • Yumuşak ve sert kavramlarını da yine dokunarak bir oyun yolu ile öğretebilirsiniz. Hangisi yumuşaktır şeklinde sorular ile de öğrenmesini pekiştirebilirsiniz.
  • Bu dönemde bebeğe itme ve çekme hareketleri de gösterilebilir. Yapacağınız herhangi bir örnekle oyun oynar gibi bu hareketleri kavramasını sağlayabilirsiniz.
  • Aynı olan ve farklı olan nesne ve şekilleri kimin bulacağı şeklinde bir oyun ile ifade ederek oynanabilir. Bu oyun ile çocuğun dikkatle odaklanması teşvik edilmiş olur ve farklı olanları ayırt etmesi sağlanır.
  • Kız bebek gelişimi ve erkek bebeklerin gelişimi açısından, evdeki eşyaların ne olduğunun da anlatılması gerekir. Bu sayede çocuğun “nerede ve neden orada durduğu” gibi zihinsel düşüncesi desteklenir. “Bil bakalım bu nedir” gibi bir oyun kurgulanarak televizyon ve bulaşık makinesi gibi ev araçları tanıtılmış olunur. Oyun oynanırken çocuğun ev aletlerinin tehlikeli olduğunu anlayabilmesi için bu durum açıkça ifade edilmelidir.
  • Aylara göre bebek kilosu artış gösterir. Bundan dolayı daha önceki aylarda eline aldığında taşıyamadığı oyuncaklarını, bu ayda taşıyabilir. Bu durum farkedildiğinde bebeğe “kaldırabiliyorsun ve indirebiliyorsun” diyerek, elindeki cismi tamamen kavraması sağlanabilir. Bunu bir oyun şeklinde sunarak “aşağı ve yukarı” kavramlarını öğretebilirsiniz.
  • Bebeğinizin herhangi bir işi başardığında mutlu olmasını sağlamak için ondan bir görev isteyebilirsiniz. Herhangi bir eşyayı getirmesini isteyerek bunu bir oyuna dönüştürebilirsiniz.
  • Çeşitli büyüklükteki legolar ile oyun tasarlayabilirsiniz. Böylelikle daha büyük olan legolar ile daha küçük olan legolar, bebeğin dikkatini çeker.
  • Bu dönemde hemen hemen her durumu oyuna çevirebilirsiniz. Hem bebeğiniz ile vakit geçirmiş olursunuz hem de bebeğinizin gelişimine destek olursunuz.
15 Aylık Bebek Boy Kilo Gelişimi
15 Aylık Bebek Boy Kilo Gelişimi

15 Aylık Bebek Boy Kilo Gelişimi

Bebekler büyürken, her ay gösterdikleri fiziksel gelişim önemlidir. Bu fiziksel gelişimin düzenli olarak takip edilmesi sağlıklı ve sorunsuz bir büyümenin temelidir. Anne ve babalar tarafından her ay bebeklerde ay ay kilo alımı ve bebeklerde boy kilo gelişimi takip edilmelidir. Ayına göre bebeğin kilosunda bir eksiklik veya fazlalık olması durumunu bir uzman değerlendirmesine bırakmak gerekir. Bebeklerin boy uzaması da ay olarak hesaplanır ve bir bebeğin olması gereken yaklaşık boy uzunluğu her ay değerlendirilir. Aylara göre bebek boy kilo gelişiminin farklılık göstermesinde, bebeğin beslenmesi rol oynar. Anne sütü ve ek gıda ile yeterli miktarda beslenen bebek sağlıklı olurken, anne sütü ve ek gıda ile yeterli düzeyde beslenemeyen bebek sağlık sorunları yaşar. Bu durum, bebeğin büyüyüp bir yetişkin olduğunda dahi sağlık sorunlarının temeli olabilir. Çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde sağlık sorunlarına karşı dirençli kalabilmekte, bebeklik dönemi beslenmenin önemi vardır. Beslenmenin yeterli düzeyde olmaması bebeğin boy ve kilo gelişimini de olumsuz etkileyerek, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

Bebeğin boy ve kilo oranlamasında eksiklik veya fazlalık olması, onun yürüyüp yürüyemediği ile ilgili olabilir. Birbirlerini etkileyen yürüme ve boy ve kilo oranlamasının aileler tarafından titizlikle takip edilmesi gerekir. Bebeğin yürümesinin, gerekli ay içinde gerçekleşmemesinin nedenleri araştırılmalıdır. Bu nedenlerden birisi de boy ve kilo oranlamasının ayına göre eksik veya fazla olması durumu olabilir. Yürüyeme sorunu yaşanmasına yalnızca boy ve kilo oranlamasının normal olmaması değil, psikolojik sorunlar da neden olabilir. Bebek üzerinde fazlasıyla kontrolcü olunması bu psikolojik nedenlerdendir. Aile içerisinde psikolojik sorunların yaşanması da bebeği dolaylı olarak etkileyebilir. Böyle bir ortamda bebek fazlasıyla huzursuz olur ve huzursuz bir yapı ile de büyümeye devam eder.

15 Aylık Bebek Boy Kilo Tablosu

BOY                          KİLO

ALT SINIR 74.6 cm 8.67 kg
ORTALAMA 78.5 cm 10.1 kg
ÜST SINIR 82.4 cm 11.81 kg

 

15 aylık bebek boy kilo oranlamasında kız bebek kilo boy ile erkek bebek arasında ayrım yapılmaz. Uzmanlar tarafından takip edilen bu oranlamalarda bebek boy kilo cetveli kullanılır. Bu sayede bebeklerin hangi ay kaç kiloda olmaları gerektiği ve kaç santimetre boyunda olmaları gerektiği öğrenilir. Kız bebek boy kilo oranlaması ile erkek bebek boy kilo oranlaması arasında belirli bir yaşa kadar fark bulunmaz. Bu durumdan farklı bir durum olduğunda ise uzmanlar bebeğin tedavisine göre bir oranlama tespit edebilirler.

15 Aylık Bebek Ne Yapar, Neler Yapabilir?

  • Fazlasıyla meraklıdır.
  • Çevresindeki eşyaları keşfetmeye çalışır.
  • Merak ettiği eşyalara dokunmak ister.
  • Kelime dağarcığı hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder.
  • Kendi kendine konuşmaya başlayabilir.
  • Desteksiz bir şekilde yürüyebilir.
  • Düzensiz boyama ve karalama yapabilir.
  • Bardağı kavrayarak su içebilir.
  • Hayal gücünün gelişmeye başladığı fark edilir.
  • Tek heceden oluşan kelimeleri sıklıkla kullanmaya başlar.
  • Nesnelerin nasıl kullanıldığını anlamaya başlar.
  • Dişleri çıkmaya devam eder.
  • İşaret ederek bir nesneye veya herhangi bir eşyaya yönelebilir.
  • Bilişsel açıdan gelişimi hızlanır.
  • Vücudunun herhangi bir bölgesini işaret ederek gösterebilir.
  • Beslenmesini anne ve baba ile aynı masada, oturabileceği uygun bir sandalyede yapabilir.
  • Komut alabilir.
  • Adı ile seslenildiğinde bakar ve tepki verir.
  • Büyük parçalı puzzle ile oynayabilir.
  • Farklı boyutlardan oluşan legolar ile oyun oynayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top