Close

16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ebeveynler için bebeklerinin sağlık durumu hiç şüphesiz ki büyük bir önem taşır. Bebeklik dönemi dış uyaranlara karşı savunmasız olunan ve anne babaya bağımlılık duyulan bir dönemdir. Bu sebeple anne ve babalara çok büyük görevler düşer. Bu dönemde ebeveynler bebeklerinin gelişimini yakından takip etmelidir.Hemen her ebeveyn bebeğinin gelişimi ile ilgili merak ve endişe duygularını hisseder. 16 aylık bebek sahibi ebeveynler de çocuklarının gelişiminin normal olup olmadığı ile ilgili bilgi almak istier. Bebekleri hakkında endişe etmeleri ve akıllarındaki sorulara cevaplar aramaları çok normaldir. 16 aylık bebek çevreye karşı meraklı ve hareketlidir. Bu dönem onun zihinsel becerilerinin gelişmekte olduğu ve yeni beceriler kazandığı bir zaman dilimidir. Motor becerileri de bu dönemde şekillenir ve bazı oyunlarla geliştirilebilir. Aileler bebeklerine karşı sabırlı ve anlayışlı olmalıdır. Yapılacak yanlış davranışların bebeğin gelecekte olacağı insana etki edebileceğini unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu dönemde sergilenen davranışların 16. aylık bebeğinizle bağ ve sağlıklı bir iletişim kurma adımı atmanızda büyük bir önem taşır.

16 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin ileride nasıl bir insan olacağı ile ilgili ipuçlarını bu dönemde takip edebilirsiniz. Hareketli ya da sakin tavırları, olaylara karşı yaklaşımları şekillenmeye başlar. Bu sebeple yararlı alışkanlıklar kazandırmak ve tavırlarını gözlemleyebilmek için uygun bir dönemdir. Cezalandırma yoluna gitmeniz çocuğunuzun psikolojik sağlığına kötü etki edebilir ve bu yüzden tavsiye edilmez. Öğretmek istediğiniz davranışlarda en etkili yol, bu davranışları uygulamalı olarak göstermektir.

Bu dönemde bebeğinizin çevreye olan merakı en üst seviyelerdedir ve çevresinde gördüğü hareketleri tekrar eder. 16 aylık bebeklerin geneline bakıldığında destek almadan yürüyebildikleri görülür. Ama bebeğiniz yürümeye başlamadıysa da bu durum anormallik teşkil etmez. 18 aya kadar bebeklerin yürümemesi normal görülmektedir. Hareketli bir dönem olduğu için sürekli gözetim altında kalmaları gerekir. Evdeki mobilyaların keskin köşelerine dikkat edilmeli, gerekirse köşe koruyucu takılmalıdır. Bebeğiniz diş çıkartma döneminde olabileceği için etrafında gördüğü cisimler ile dişini kaşımaya çalışabilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına diş kaşıma oyuncaklarını tercih edebilirsiniz.

Bebeğiniz konuşmaya başladıysa ve çevresi hakkında sorular soruyorsa bu soruları yanıtsız bırakmamalısınız. Cevap vermemeniz ya da başınızdan savmanız bebeğin içine kapanmasına ve tekrar soru sormak istememesine sebep olabilir. 16 aylık bebek zeka gelişimi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Edindiği deneyimler öğrenme kabiliyetini ve kapasitesini geliştirir. Sürekli evde bulunması ve aynı ortamlarda vakit geçirmesi gelişimi açısından iyi değildir. Hayvanları ve bitkileri ona öğretebilmeniz için en etkili yol doğrudan görmesini sağlamaktır. Hayvanat bahçesi turu yapabilir ya da birlikte bir çiçek bahçesini gezebilirsiniz. Zihinsel gelişimi için bu tip yeni aktiviteler yapılması gereklidir. Yeni insanlar tanıması ve arkadaşlar edinmesi de sosyal zekasını kuvvetlendirmesine yardımcı olur. Oyun parkı gibi yerlerde iletişim becerileri gelişir ve kendi güvenli alanından uzaklaşmış olur. Bebeğinizin sürekli ebeveynleriyle vakit geçirmesi bağımlılık oluşturabilir ve uzun vadede büyük sıkıntılara yol açabilir. Oyun parkları paylaşmayı öğrenebilmesinde de yardımcı olacaktır.

Bebeğinize kitap okumanız onun gelişiminde büyük rol oynar. Henüz kitaplara ilgi duymaya başlamamış olabilir fakat ebeveynlerin bu konuda sabırlı ve kararlı olması gerekir. Alınan kitapların en önemli özelliği resimlerin çoğunlukta olmasıdır. Yazıları fazla olan kitapları bu yaştaki çocuklara sevdiremezsiniz ve dikkatini kitaba çekemezsiniz. Son zamanlarda bebeklerin ilgisini çekmek için çok sayıda sesli kitap piyasaya sürüldü. Siz de bebeğinizle böyle kitaplara şans verebilirsiniz. Başlangıçta kitapları yırtma, fırlatma gibi tavırlar sergileyebilir fakat bu geçici bir dönemdir. Birden fazla kitap okursanız zamanla hangi kitaptan hoşlandığını anlayabilirsiniz. Bu sayede de kitap okuma aktivitesini bebeğinize sevdirirsiniz.

16 Aylık Bebek Boy Kilo
16 Aylık Bebek Boy Kilo

16 Aylık Bebek Boy Kilo

Kız ve erkek bebekler bu aylarda fiziksel olarak birbirlerinden ayrılmazlar. Gelişimleri birbirine yakın seyreder. Bebeklerin gelişimlerini takip etmek sağlıklı olup olmadıklarını anlamaya yönelik yapılmaktadır fakat bahsedilen  değerler ortalama değerlerdir. Uzmanların belirttiği değerlerden çok uzaklaşılmadığı sürece endişeye sebep olmamalıdır. Genetik faktörler boy ve kiloya etki edebilir. 16 aylık bebek kilosu genellikle 8,25-13 kg arasındadır. Kız bebeklerde boy 73-83 cm, erkek bebeklerde 75-85 cm civarındadır. Her bebeğin gelişiminin kendisine özgü olduğu unutulmamalı ve sürekli çevreyle karşılaştırılmamalıdır.

Uyku düzeni boy ve kilonun sağlıklı aralıkta olması için dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Zifiri karanlıkta salgılanan melatonin hormonu boy uzamasına doğrudan etki eder bu sebeple bebeğinizin gece 21.00’dan itibaren uyumasını sağlamalısınız. Bu hormonun en fazla salgılandığı saat aralığı ise 02.00-04.00’dır. Melatonin hormonunun en yaygın bilinen işlevi uyku ve uyanıklık durumlarını düzenlemek olsa da vücut üzerinde farklı yararları da vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, vücut ısısının düzenlenmesinde rol oynar. Göz sağlığı üzerindeki olumlu etkisi de bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için uyku ve beslenme düzeni önemlidir. Ebeveynlerin en temel görevlerinden birisi de bu düzenin oluşturulmasını sağlamaktır.

16 Aylık Bebek Oyuncakları
16 Aylık Bebek Oyuncakları

16 Aylık Bebek Oyuncakları

Oyuncaklar çocukların gelişimleri açısından da büyük önem taşır. Büyük parçalı yapbozları, itme ve çekme becerilerini arttırabilecek tekerlekli oyuncakları bebeğinizde güvenle kullanabilirsiniz. Bebeğinizin sosyalleşmesi açısından da 16. Ayda dikkat etmeniz gereken hususlar bulunur. Onunla vakit geçirmeli ve bağ kurmalısınız. 16 aylık bebeğin gelişimi çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve ebeveynlerin de buna ayak uydurması gerekir. Bebeğin seslere olan duyarlılığını artırmak için ona şarkılar söyleyebilir, eğitici içerikler dinletebilirsiniz. Taklit yetenekleri bu dönemde gelişmeye başlar ve sizin hareketlerinizi tekrar eder. Cisimleri kaldırıp indirmesini sağlayabilir, bu sayede de kaslarının gelişiminde yardımcı olabilirsiniz.

Nesneleri saklayarak bebeğinizin bulmasını sağlayabilirsiniz. Göz koordinasyonunda da gelişim sağlayacak bu oyun zeka gelişiminde etkilidir. Sıcak ve soğuk algılarının da daha iyi geliştiği bu dönemde bebeğinizin ılık ve soğuk suya elini değdirmesin sağlayabilir, zıt şeyleri öğrenmesi konusunda yardımcı olabilirsiniz. Seslere olan duyarlılığını ve dikkatini arttırabilmek için su sesi, yağmur sesi gibi sesleri birlikte taklit edebilirsiniz. 16 aylık bebek gelişimi için faydalı olabilecek bir diğer oyunla da diş fırçalama, yemek yeme gibi alışkanlıkları kazandırabilirsiniz. Bunun için oyuncak yemek setleri kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin yaratıcılığının ve el becerilerinin gelişmesi için birlikte boyama yapabilirsiniz. Boya seti alırken bebekler için özel olarak üretilmiş, toksik olmayan ürünler tercih etmelisiniz. Birlikte yapacağınız bu aktivite bağınızı güçlendirmeye yardımcı olur.

Eğitici özellikteki oyuncaklardan birisi de zeka kartlarıdır. Beyin hücreleri arasındaki bağlantıları arttırabilmeye fayda sağlar. Bu kartlar meyve sebzelerin, hayvanların ve şekillerin öğretilmesinde etkilidir. Renkli baskılarla bebeklerin ilgisini çeken bu kartlar 12. aydan itibaren önerilmektedir. 3 boyutlu kartlar da bebeğinizin ince motor becerilerinin gelişmesi için faydalıdır. Unutulmamalıdır ki oyuncaklar bebeklerin gelişimi için doğru şekilde seçilmelidir ve oyuncakların yapıldığı materyallere dikkat edilmelidir.

16 Aylık Bebek Beslenmesi
16 Aylık Bebek Beslenmesi

16 Aylık Bebek Beslenmesi

Beslenme, bebeklerin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimleri için büyük önem taşır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve uyku düzeninin oluşturulmasında da beslenme faktörü etkilidir. Bebeklerin bu dönemde ek gıda ile beslenmelerinde bir sıkıntı yoktur fakat Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmenin önemli olduğunu vurgulamaktadır. Anne sütü bebeklerin enfeksiyondan korunmasını sağlar. Anne ve bebek ilişkisi için de büyük önem taşır. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ileride astım, obezite, diyabet gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimali azalır.

Üç ana ve üç ara öğün ile 16 aylık bebek beslenmesi tablosu oluşturmak mümkündür. Bebeğinizin iştahı geçmiş döneme göre azalma göstermiş olabilir. Endişe edilmemesi gereken bu durumun sebebi bebeğin gelişiminin bu aylarda öncekilere göre yavaşlamasıdır. Yemek yemesi için sürekli ısrar edilen bebeklerde huysuz bebek sendromu görülebilir. Bebeklerin gelişim dönemlerini takip etmek böyle problemlerin oluşmasını engeller.

Çatal tutma gibi beceriler bu aylarda kazanılır. Bebeğinizin özgüvenini kırmamak ve onu bağımsızlığa alıştırmak için kendi yemeğini yemesine izin vermelisiniz. Mama sandalyeleri bu durumlar için ebeveynlerin imdadına yetişiyor. Bebeğiniz başlangıçta yemekleri üstüne dökebilir ya da kendi başına yemek istemeyebilir. Bu noktada ebeveynlere düşen en önemli görev sabırlı ve kararlı davranmaktır. Bebeğinize ağlayarak her şeyi elde edemeyeceğini göstermeli ve üzerinde belirli bir otorite kurmalısınız.

Bebeğinizin beslenme düzeninde gerekli vitamin ve minerallerin yer alması gerekir. Kemiklerin gelişimi için kalsiyum içeren gıdalar gereklidir. Süt ürünlerinde bol miktarda kalsiyum bulunur. Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3 hem fiziksel gelişim hem de zeka gelişimi için önemlidir. Göz sağlığı için A vitamini eksik olmamalıdır. A vitamini içeren gıdalara en temel örnek havuçtur. Kan yapımında önemli bir görev üstlenen demir, baklagillerde çok miktarda bulunmaktadır. Potasyum vücutta bulunması gereken ve asit baz dengesini sağlayan önemli bir mineraldir. Patates, pancar, muz, yoğurt gibi besinler ile vücuda potasyum alımı yapılmaktadır. Bebeğinizin birçok farklı besinden gerekli vitamin ve mineralleri aldığından emin olmalısınız. Sağlıklı bir gelişim için çok yönü beslenmesine özen gösterilmelidir.

16 Aylık Bebek Yemek Tarifleri

Bebeklerin kolay tüketebileceği yemeklerden birisi çorbalardır. Çok fazla besin maddesini aynı anda içerebildiği için ebeveynler tarafından sıklıkla tercih edilir. Bebeğiniz için balkabağı çorbası, balık çorbası, tarhana çorbası, bezelye çorbası gibi birçok yemeği yapabilirsiniz. Balkabağı çorbası besleyiciliği ile bilinen fakat yaygın olarak yapılmayan bir çorba çeşididir.

Balkabağı çorbası yapmak isteyenler için:

Malzemeler: 2 adet havuç, 2 bardak süt, 2 bardak su (Tavuk suyu kullanarak besleyiciliğini arttırabilirsiniz.), 2 bardak kadar küp doğranmış balkabağı

Yapılış: Soğan, havuç, balkabağı ve su büyükçe bir tencereye eklenir. Havuçlar ve balkabağı yumuşadığında tencereye süt koyulur ve 15 dakika kadar tüm malzemeler birlikte pişirilir.

Balkabağı çorbası oldukça kolay bir tarif. Bebeğinizin daha kolay tüketebilmesi için blender kullanabilirsiniz. Yemeği aile olarak birlikte yemeniz hem bağlarınızı kuvvetlendirebilmeniz hem de bebeğinizin yemekte yalnız hissetmemesi için önemlidir. Sizin de onunla birlikte yemek yiyor oluşunuz sizi taklit etmesini ve böylelikle daha büyük şevkle yemek yemesini sağlar.

Bebeğiniz için ara öğünlerde de besleyici yemekler yapmalısınız. Ev yapımı bebek bisküvisi, armutlu yulaf, bebek pudingli, meyve püreleri gibi atıştırmalıklarla ara öğünlerde bebeğinize hem besleyici hem de sağlıklı yiyecekler sunabilirsiniz.

Bebek bisküvisi yapmak isteyenler için:

Malzemeler: 1 adet muz, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı pekmez, 2 çay kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı süt, hamurun kıvamına göre eklenecek yulaf veya buğday unu, 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılış: Pekmez dışındaki tüm malzemeler geniş bir kasede karıştırılır ve hamur elde edilir. Kalıplarla veya elle şekil verilerek 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıktıktan ve bisküviler soğuduktan sonra pekmezle tatlandırma yapabilirsiniz. Bebeğiniz pekmez sevmiyorsa ya da evinizde yoksa bisküviyi meyve püresi ile birleştirip bebeğinize besleyici bir öğün oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top