İçindekiler
Bebeklerin ne zaman emekleyeceği konusu her anne baba için merak konusudur. Herkes gibi siz ebeveynler de çocuğunuzun ne zaman emeklemeye başlayacağını heyecanla beklersiniz. Bunun için bebeklerin her süreci takip edilir ve dikkatle gözlenir. Bebeğin fiziksel gelişimi açısından da emekleme süreci ve zamanı çok önemlidir. Emekleme zamanı bebeklerin fiziksel gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde tamamlaması için önemli bir basamaktır.
Büyümeye atılan adımlar için bebeklerin emeklemeye başlaması önemlidir. Fiziksel gelişim açısından bebeklerin ne zaman emeklemeye başlayacağı önemlidir. Tüm ebeveynler bu süreci heyecan ve telaş içinde karşılamak için beklerler.
Bebeğinizin her geçen gün hızla büyümesini izlerken “Bebekler kaçıncı ayda emekler?” diye merak ediyorsunuz. Tüm bu gelişim sürecine ilişkin detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Bebekler Kaç Aylıkken Emekler ?
Emeklemek bebeklerin gelişim dönemlerinde en önemli dönüm noktası olarak bilinmektedir. Bebeğinizin 6. ayı gelişiminde çok önemli bir süreçtir. Ve gelişiminde büyük farklar göze çarpar. Bebeklerin ne zaman emeklemeye başlayacağını merak ediyorsanız işte cevabı. Sağlıklı bir gelişim gösteren bebekler 6. Ayda emeklemeye başlayabilir. Bu aydan itibaren bebeğiniz dik oturabiliyor kendi dengesini bir miktarda olsa sağlayabiliyor ise sağlıklı bir gelişimi var demektir.
Bebeklerin ne zaman emekleyeceği konusunda beslenme şeklide önemlidir. Katı gıdalarla beslenen bebeklerin sağlıklı bir gelişimi var demektir. Böyle ilerleyen bebekler emeklemeye 6. Aylarında başlayabilir. Doğru zamanda ve doğru şekilde emeklemeye başlayan bebekler, kaba motor becerilerini geliştiriyor demektir.
Emeklemek bebekler için önemli bir konudur. Aynı şekilde aileler içinde heyecan dolu ve sevinç dolu bir süreçtir. Bebekler kollarında ve bacaklarında gereken gücü hissettikleri zaman emeklemeye başlayabilir. Bebekler gelişim süreçlerinde sahip oldukları enerji ve güçlerini ailelerine yansıtır. Siz bilgili ebeveynler bunu bebeğinize bakarak anlayabilirsiniz. Bebekleri gelişim sürecinde takip etmek çok önemlidir.
Bebekler Kaçıncı Ayda Emekler ?
Bebekler kaçıncı ayda emekler sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Sağlıklı büyüyen bebekler, gelişimlerinin 4. ayında destekle oturmaya başlamıştır. Bu süreci 6. ayda desteksiz oturmaya başlaması takip eder. Bu durum emekleme vaktinin geldiğini bildirir.
Bebeğinizin gelişimi yolunda gidiyor ise 6. ayda başlayan emeklemeler 8. ayda artmaya başlar. Bu gelişimi iyi gidiyor demektir. İçiniz rahat olabilir. Bebeğiniz bu süreçte emeklemeyi tamamlayabilir ya da emeklemeye başlamamış olabilir. Tabii ki bebeğiniz henüz emeklemiyor ise bu normal bir durumdur. Bu yüzden hemen telaşlanmaya gerek yoktur. Bebekler 9. aya kadar emeklemeler üzerine çalışabilir. Bebeğiniz ilk başlarda sürünerek yavaşça emeklemeye başlayabilir. Yani “ Bebekler kaçıncı ayda emekler?” sorusunun cevabına 8. veya 9. Ayda emeklemeye başlar cevabını verebiliriz. Bu süreç 10. Aya da sarkabilir. Hatta bazı bebekler hiç emeklemez, direkt yürümeye başlar. Yani her durum olasıdır. Kendinizi de bebeğinizi de zorlamanıza gerek yoktur. Bebeğin emeklemeye başladığı dönemde bebeğe çok müdahale etmemek ve bebeği kısıtlamamak sağlık açısından önemlidir. Eğer bebeğiniz 1 yaşına gelmiş ve hala emeklemiyor ise doktorunuza danışabilirsiniz. 1 yaşında bir bebeğin emeklemeye başlaması gerekir. Doktorunuza danıştığınız takdirde bebeğinizin gelişimini daha net anlayabilirsiniz.
Bebekler Kaç Ayda Emekler ?
Gerekli araştırmaları yapan ebeveynler, çocuğum emeklemiyor diye telaşlanmazlar. Bebeğin emeklemesi için doğru zamanı bekler. Bebekler sağlıklı olarak 6. ile 9. aylar arasında emeklemeye başlamaktadır. Ebeveynlerin bebeklerinin emeklediklerini görebilmesi için bebeklerine fırsat vermeleri gerekmektedir.
Bebekler ne zaman emeklemeye başlar diye beklemek sizi yıpratabilir. Bu yüzden doğru zamanın gelmesini ve bebeğinizin kendisini hazır hissetmesini beklemelisiniz. Tavsiye edilen bebeğinizi emeklemesi için çeşitli yollarla teşvik etmenizdir.
Bebekler emeklemeye başladığında etrafında ki insanların tepkilerinden etkilenebilir. Bu yüzden ebeveynler başta olmak üzere herkesin dikkat ederek davranması gerekir. Bebeklere güler yüzlü ve sakin yaklaşılmalıdır.
Bebekler Nasıl Emekler ?
Bebeklerinizi emeklemeye başlamadan önce teşvik etmelisiniz demiştir. Peki bunu nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? O halde şöyle bir yol izleyebilrisiniz: Örneğin ona seveceği oyuncaklar alarak işe başlayabilirsiniz. Bebeğinizin sevdiği oyuncağı ya da başka bir nesneyi uzağa koyarak onu almaya çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bebekler emeklerken müdahale etmemek gerekir. Ebeveynler bebeğin cesaretini artırmalı ve yürümeye başlamasını kolaylaştırmalıdır. Ayrıca bebeklere yürüteç alınması emeklemeyi zorlaştıran bir durumdur.
Bebeklerin ne zaman emeklemeye başladığını yerde geçirdiği vakitten anlayabiliriz. Ebeveynler eğer bebeklerini yerde sürünürken bulunuyorsa emekleyeceğinin bir işaretidir. Yerde sürünen bir bebek bir anda kollarının ve dizlerinin üzerinde durmaya başlar. Ve böylece bebeğiniz emeklemeye başladı demektir. Bebekler emeklemeye önce el ve bacakları üstünde durma şeklinde başlar. Bu pozisyon emekleme için hazırlık demektir. Bebeğiniz kendini deniyor ve emeklemeye kendini hazırlıyor. Bunun dışında bazı bebekler de sürünerek emeklemeye çalışırlar. Bu da emekleme için bir başlangıç niteliğindedir.
Yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan bebek, emekleme ile gelişimini göstermektedir. Bebeğinizin tek başına dik oturabilmesi emekleyeceğinin en büyük göstergesidir. Bebeğin ne zaman emekleyecek diye düşünüyorsanız bu izleri takip edebilirsiniz. Bazı bebekler yürüme gelişiminden sonra emekleme faaliyetini gösterdiğinden, ebeveynler bebekleri emeklemiyorsa telaş yapmamalıdır.
Bebeklerin nasıl emekelediği sorusu da kafaları karıştırmaktadır. Her bebekte aynı şekilde başlamayan bu durum farklı hareketlere sebep olur. Her bebek başka başka hareketler içerisine girer. Kimi bebek öne doğru emekler. Kimi bebek ise arkaya doğru emekler. Bu durum sizi şaşırtmasın. Dizlerini öne ya da arkaya hareket ettirmeye çalışan bir bebek emeklemeye çalışıyor demektir. Bu gayreti gösteren bebekler kısa zaman içerisinde emeklemeye başlar.
Bebeğinizin ilk emekleme denemeleri kesinlikle yüzünü güldürecek görüntüler ortaya çıkacak, buna eminiz. Çünkü henüz bu işin nasıl yapılacağını kavrayamayan bebek, çeşitli denemelerle kendisi için uygun pozisyonu aramaya başlayacak. Bu ilk aşamalar da sadece kollarını da kullanabilir. Bunun sebebi kollarından güç alması ve kol kaslarının bacaklarından daha güçlü olmasıdır. Eğer ki bebeğiniz emeklemeye başlarken yanlış bir pozisyonda ise, örneğin poposunun üzerinde kaymaya çalışıyorsa onu düzeltebilirsiniz. Bu durumlar da bebeği doğru pozisyona almak önemlidir. Bebeğinizi bu şekilde doğru yönlendirmelerle sağlıklı bir emekleme sürecine sokabilirsiniz.
Bebeklerin Emeklemesi İçin Ne Gerekli ?
Ebeveynlerin bebekleri zorlamamaları gerektiğinden bahsetmiştik. Bebeklerin cesaretlerini arttırmak ve teşvik etmek bu noktada çok önemlidir. Ebeveynler emeklemesi için bebeğe hareket alanı tanımalıdır. Bebekler her dönem çevrelerini keşfetmeye meraklıdır. Bunu bilen bireyler olarak onları meraklandırmanız ve cesaretlendirmeniz gerekir. Bebeğin keşfetmesi büyümesinde ki en kritik noktalardandır.
Bebeklerin emeklemeye başlaması için için bazı fiziksel becerileri kazanması gerekir. Öncelikle tek başına oturabilmesi ve dik durabilmesi gerekir. Bebeklerin karın, sırt, kol ve bacak kaslarının gelişmiş olması gerekmektedir. Bebeğinizin bu kasları geliştirmesi için desteğinize ihtiyacı vardır. Bebeğinizin doğumundan itibaren onla ilgilenmeniz ve doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri yaptırmanız gereklidir. Mesela bebeğinize başını kaldırma ve sağa sola dönme hareketleri yaptırırsanız gelişimi için etkili olur. Bebeğinizin emeklemesi bu hareketliliklere bağlıdır.
Ebeveynlerin bebeklerini teşvik etmesi emeklemeyi öğretmek için işlevsel bir yoldur. Bebeğinize gülümseyerek onu cesaretlendirebilirsiniz. Bebekleri yüzüstü halıya koyarak onun ulaşmak isteyeceği bir oyuncağı uzağına koyarak bekleyebilirsiniz. Bu yöntem en eğlenceli emekleme yöntemidir. Bebekler emekleme konusunda ilgisiz görünüyorsa ve kendini yormuyorsa, ebeveynler tarafından ilgisi çekilmeye çalışılmalıdır. Yerde vakit geçirme şansı elde eden bir bebek, kısa bir süre sonra kendiliğinden emekle belirtisi gösterir. Bu da ebeveynleri mutlu eden bir konu olur. Bebeğinizin ilk ilerleyişini seyretmek size çok büyük heyecan verir.
Bebeklerin emeklemesi için ne gerekli diye merak eden anne ve babalar için tavsiye edilen şeylerden biri de şudur: Eğer bebeğiniz evin içinde durmadan yerlerde emeklemeye çalışıyor ise ona bir yardımınız dokunabilir. Bebekler güçlenen kolları ve bacakları sayesinde, evin içinde bir karınca gibi durmadan gezecektir. Bu durum kıyafetlerinin dizlerini kötü etkileyebilir! Eğer bebeğinizin dizlerinin yıpranmamasını istiyorsanız ona bir emekleme dizliği alarak dizlerinin aşınmasını engelleyebilirsiniz.
Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı ?
Bebeğiniz tuvalet eğitimine hazır mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Gelişim dönemlerinin sık merak edilen sorusu tuvalet eğitimidir. Ebeveynler bebeklerinin ne zaman yalnız başlarına tuvaletlerini yapacağını merak eder. Bebeğinizin tuvalet eğitimi size ve bağlıdır. Tabii ki bebeğinizin gelişimini gözlemlemelisiniz. Sağlıklı gelişen bir bebek genellikle 18 – 24 ay arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Yani bebekler 1 buçuk yaşına gelmeden tuvalet eğitimine hazır sayılmazlar. Genelde çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarında belli davranışları ile bu durumu belli ederler. Bu davranışları gözlemlemek anne ve babalara kalmıştır.
Tuvalet eğitimi bebeklik döneminden çocukluğa geçişin en önemli göstergelerinden biridir. Bebeğiniz artık büyümüş ve kendi başına belli aktiviteleri gerçekleştiriyor demektir. Bu süreç de gelişimin diğer basamakları gibi hassas bir konudur. Özellikle bazı bebekler kendini buna hazır hissetmez ise bu süreç uzayabilir. Ebeveynlerinin sabırlı olması bu nokta da işe yarayabilir.
Bir çocuğun gelişim basamaklarından en önemlisi olan tuvalet eğitimidir. Bu durumda her çocuğun hazır olmasına göre farklı zamanlara denk gelebilir. Tuvalet eğitimine başlamak için en önemli şey çocuğun buna hazır olmasıdır. Ebeveynler bu konuda gerekli araştırmaları yapmalı ve çocukları zorlamamalıdır. Tüm bu tavsiyelere uyarak bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Çocukların tuvalet eğitimi için bazı fizyolojik aktivitelerin yerine getirilmiş olması gerekir. Çocuğunuzun bağırsak ve mesane kaslarının tuvaleti tutmak ve kontrol edebilmek için gelişmiş olması gerekmektedir. Ayrıca çocuğun yürümeye başlamış olması ve ihtiyaçlarını dile getirmeyi öğrenmiş olması gerekir ki size tuvalet ihtiyacını söyleyebilsin. Bu anlamda çocukların tuvalet eğitimi için iletişim becerileri de gelişmiş olmalıdır. Yapılan araştırmalara göre tuvalet eğitimi için en uygun dönem 2-3 yaş aralığıdır. Çok sık görülmemekle birlikte, bazı çocuklar 18. aydan sonra da bu kontrolü kazanabilir. Bu anlamda tuvalet eğitiminde doğru yaşın önemli olması kadar çocuğun bu duruma kendini hazır hissetmesi de çok mühimdir. Ebeveynlerin kendini hazır hissetmeyen çocuklarda bu alışkanlığı kazanmak 3 yaşına kadar uzayabildiğini bilmesi gerekir. Çocukların belli kaslarının gelişmesi bu durumda yol gösterici olacaktır.
Çocuğunuz, siz tuvalet eğitimi verirken kendini buna zorluyor ve istemiyorsa onu çok fazla zorlamamanız gerekir. Tuvalet eğitiminin verilebilmesi için çocukların hem fiziksel kaslarının hem de zihinlerinin bu duruma hazır olması gerekir. Bu bilgiler ışığında çocukların sadece yaşını önemsemek yetmez. Her çocuğun farklı olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca anne babaların erkek çocukların kız çocuklarına göre daha utangaç olduğunu bilmeleri gerekir. Tuvalet eğitimine erkek çocukları daha geç hazır olabilir. Anne babalar evlatlarını iyi tanımalı ve iyi gözlemlemelidir. Her çocuğun psikolojik gelişimi farklıdır.