Close

9 Aylık Bebeğin Gelişimi

9 Aylık Bebeğin Gelişimi

9 Aylık Bebeğin Gelişimi

9 aylık bebekler, ilk yaşlarının dörtte üçünü bitirmişlerdir ve görünüm olarak ilk doğduğu andaki halinden gözle görünür farklılıklar kaydetmişlerdir. Dokuz aylık bebek kilosu da oturup kalkması için oldukça yatkın bir ağırlıkta olmuştur. Kaslarını kontrol etmeye başlaması sonucu daha fazla meraklı ve girişimci olurlar. Bebeklerde 9. Aydan sonra çevresindeki uyarıcıları veya insanları detaylıca inceleme evresi başlar. Emeklemenin başlangıçları ise yine bu 9 aylık bebek gelişim dönemlerinde olur. Hareket kabiliyetlerinin artmaya başlaması ile günlük hayatta daha aktif olurlar. Tırmanma eğilimleri göstermeleri olasıdır, bu durumda 9 aylık bebekler hep göz önünde olmalıdır. 9 aylık bebek gelişiminde yardım almadan oturmaya başlarlar hatta bir nesneyi almak için oturdukları yerden farklı tarafa yönelme hareketleri sergileyebilirler. Bu dönemde bir nesneye tutunarak yürüme eylemlerinin ilk girişiminde bulunabilirler.

9 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

9 aylık bebek kilosu konusunda her bebeğin kendi özel gelişim süreci olduğu unutulmamalıdır, bu yüzden 9 aylık bebeğin kilosu ve boyu gibi unsurlar farklılık gösterir. Ancak ortalama değerler mevcuttur. 9 aylık bebek kilosu ne kadar olmalı konusu için cevap olarak kız bebeklerde genellikle 6,5-10,5 kg civarında iken erkek bebeklerde bu ağırlık 6,5-11,5 kg arasındadır. Yine bu dönemde boy oranları kız bebekler için 60-76 cm arasında değişirken, erkek bebeklerde 64-77 cm arasında değişkenlik gösterebilir. Bu 9 aylık bebek boy ve kilosu sabit değerler değildir, elbette her bebeğin gelişimi farklı olacaktır. Yazının devamında 9 aylık bebek neler yapabilir detaylıca inceleyelim.

Fiziksel Gelişim Süreçleri

Bebeklerde bu dönem yürüme için kritik sürecin başladığı bir aydır. Yürüme kavramı 2 yaşına kadar olan bir süreçtir, bu dönemde herhangi bir zaman aralığında yürüme eylemini gösterebilirler. Çoğunlukla dokuzuncu ayda nesnelere tutunarak ayakta durma eylemi başlar, yardımla adım atabilirler. Yürüme kavramı gerçekten zor bir girişimdir. Çünkü kas gelişimleri halen devam etmektedir, yürümeleri için gerekli olan kas gruplarında tam anlamıyla bir gelişme yaşanmamıştır. Bu dönemde yürümeyi teşvik etmesi ve destek olması açısından bebeğin tutunarak yürüyebileceği oyuncakların alınması gelişime katkı sağlayacaktır. 9 aylık bebek çevresine karşı daha duyarlı ve meraklı olmaya başlayacağı için tüm objeleri keşfetme yöneliminde olacaktır. Ele geçirdikleri nesneleri atma eğilimini de göstermeye başlayacaklardır. Bu eylemi gösterdiklerinde konuşarak bunun yanlış bir hareket olduğu açıklanmalıdır. Çünkü bebeğin zihninde yapılmaması gereken hareketler bu dönemde canlanmaya başlar..

Dil Gelişim Süreçleri

9 aylık bebekler konuşma evresinin ilk aşamasını yaşarlar. Özellikle oyun oynarken bir yandan konuşma sesleri çıkarırlar. Birkaç heceyi tekrar ettikleri görünür, bu sebeple bebekte konuşma hevesi artar. 9 aydan sonraki süreçte artık hecelerin anlaşılırlığı daha da artar. Tam anlamıyla konuşma süreçleri 2 yaşına kadar olan bir dönem içine yayılır. Bu gelişim süreçleri yine bebeğin dil yatkınlığı ile alakalı bir durumdur. Bazı bebeklerin 2 yaşından daha erken konuştuğu görülebilir. Bu durum halk arasında ileri zekâya yorulsa da asıl olan bebeğin dil gelişim yatkınlığının olmasıdır. Erken konuşan bebekler daha sosyal olmaya başlarlar, insan ilişkilerinde daha rahat olduğu gözlemlenir. 9 aylık bebek gelişiminde bebekler her şeyi anlarlar, bu nedenle bebekle sık sık konuşmak gerekir. Nesnelerin isimlerini söylemek, öğretilmek için ideal bir dönemdir. Bebek söylenen talimatları zamanla anlamaya başlayacaktır. Çevresel faktörlerin çok olması, bebekle geçirilen zamanın kaliteli içeriklere sahip olması ile zihinsel gelişimini destekler. Neden sonuç ilişkisi kurabileceği, çözüm üretebileceği oyunlar ve kitaplarla bu süreç iyi değerlendirilmelidir.

Sosyal ve Duygusal Gelişim Süreçleri

Bebeklerde 9 ay sosyal ve duygusal gelişim için oldukça önemli bir dönemdir. Çevresinde bulunan nesnelerin sürekliliğini bu dönemde artık algılayabilirler. Bebek, anne-babasının yanında bulunmadığını fark eder, huzursuz olur. Bebeklerde bulunan yabancı korkusu bu süreç içerisinde de kendini göstermeye devam eder. Yeni deneyimleri yaşarken anne-babasından onay ve destek ihtiyacı hisseder, bu sebeple yeni bir şeyler denerken sürekli anne-babasına bakarak tepkilerini ölçer. Bu aşamada anne-babanın destekleyici tavrı bebek için bağımsızlık ve özgüven kavramları adına oldukça önemlidir.

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

Dokuz aylık bebek neler yapabilir sorusunun cevabı olarak aslında pek çok gelişim evrelerine adım atmış olduğu gözlemlenir. Birey olduğunu, çevresindeki nesneleri tanıdığını, dil süreçlerinden geçerken daha sosyal bir konumda bulunduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bebekler birkaç fiziksel gelişim süreçleri de yaşarlar. Sıralamak gerekirse;

  • Emeklemeye başlar.
  • Ellerini daha aktif kullanmaya başlar.
  • Bir yerlere tutunarak adım atabilir, ayakta durabilir.
  • El koordinasyonu geliştiği için bardak veya biberon gibi nesneleri tutarak içebilir.
  • Küçük nesneleri iki parmağını kullanarak tutmaya başlar.
  • İki eline ayrı nesneler alıp tutabilir.
9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır
9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır

9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır?

Bebeklerde 9. ay uyku düzeni açısından büyüme ataklarının görüldüğü, diş çıkarma aşamalarının başladığı bir dönemdir. Bu sebeple var olan uyku düzenlerinde bozulmalar görülmesi normaldir. Bu atakların yaşanmadığı süreçlerde ise gece boyunca uyurlar ve gün içerisinde de bir iki saatlik küçük uyku molaları yaşarlar. Uykudan önce bebeğin besin tüketmesinden kaçınmak gerekir. Genellikle uğultulu seslerde daha rahat uyurlar, bu seslere anne karnından alışkın oldukları için kendilerini güvende hissetmelerine neden olur. Bebeklerin aylara göre gelişiminde en net farklılıklar bu dönemde yaşanır çünkü bebek hala anne-babasıyla aynı odada yatıyorsa artık kendi odasında uyumaya alışması gerektiği bir dönemdir. Bu olay kendilerini bir birey gibi hissetmeleri ve özgürlük kavramını öğrenmeye başlamaları açısından önemli bir adımdır.

Dokuz Aylık Bebek Ne Yer?

9 aylık bebek beslenmesi konusunda anne sütü, gelişimi için bu süreç içerisinde de en güzel besindir. Bebeğin gün içerisinde en az yarım litrelik anne sütü tüketmesi gelişimi açısından oldukça önemlidir. Emzirme ile birlikte bebeğin katı besin takviyesine de alıştırma yapmak gerekir. Ailesi ile birlikte masada oturmaya başlaması için uygun bir dönemdir. 9 aylık bebek ne yapar sorusunun bir cevabı da kendi yemeğini yemeye başlama girişiminde olur. Kendisine verilen besinlerde tokluk seviyesini öğrenmesi açısından gerekli bir aşamadır. Bununla birlikte el koordinasyonu gelişirken besinleri ağzına götürmeyi öğrenir. Her besin verildiği zaman sesli olarak ismini bebeğe söylemek gerekir. Böylece gelişim sürecinde yemeklerle olan ilişkisine katkı sağlanır. Yediği her besinde alkışlanması motive olmasına sebep olur, anne-baba tarafından onaylanması bu süreçteki bebekler için en önemli aşamadır. Bebeğim dokuz aylık oldu diyenler için neler yemesi gerekir, hangi besinlerden uzak durması gerekir konusunu detaylı olarak anlatalım. Dokuz aylık bebek ne yer diye kafaya takmadan bebeğin yemek seçme alışkanlığı edinememesi için besinler çeşitlendirerek verilmelidir. Gün içerisinde patates, pirinç ve ekmek gibi karbonhidratlar verilebilir. Dişleri henüz çıkmamış olduğu için haşlanarak küçük parçalar halinde verilmesi gerekir. El koordinasyonu için tutabilecekleri boyutlarda parçalamaya özen gösterilmelidir. Mevsim meyve ve sebzelerinden ise günlük bir çay tabağı kadar verilebilir. İlk kez meyve deneyeceklere tek tek öğretilerek verilmelidir. Her öğün için mide kapasiteleri 200- 250 ml arasında değişir. Bebeğin iştahına göre yine farklılık gösterebilir. Bebeklerin iştahına saygı gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır, zorla yemek yedirme girişimleri daha da soğumasına neden olur. İlgilerini çekecek oyunlarla motive ederek yemekle olan ilişkilerini artırma çalışmaları yapmak daha doğru bir hamledir.

Bebeğinizin 1 Yaşına Kadar Uzak Durması Gereken Besinler

  • Bal, içerisindeki alerjenler sebebiyle bu dönemde uzak durması gereken besinlerdendir.
  • Hazır gıda, doğal olmayan meyve suyu gibi içeriklerden de uzak durmalılar.
  • Balık hariç deniz ürünlerine karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler.
  • Çiğ inek sütü vermek ya da muhallebi içerisinde kullanmak alerji riski taşır.
  • Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmalılar.
  • Kahve, kola, kakao, çikolata gibi içerisinde kafein bulunan besinler bebeklerde sinir ve gerginlik yapabilir, bu da uykusuzluğu tetikler. Ayrıca kalsiyum mineralinin vücutta tutunmasını da engeller.
9 Aylık Bebek Oyunları Nelerdir?
9 Aylık Bebek Oyunları Nelerdir?

9 Aylık Bebek Oyunları Nelerdir?

9 aylık bebek oyuncakları ve 9 aylık bebek oyunları bebeklerin zihinsel, fiziksel gelişimine katkı sağlayacak oyunlar olmalıdır. Oyunların yanı sıra bebeğe kitap okunması, müzik dinletilmesi gelişime katkı sağlar. Kitap okurken parmakla satırları takip ettiğinizi göstermek odaklanmasına yardımcı olacaktır. Bebekle müzik dinlenmesi ritim duygularının gelişmesini sağlayacaktır. Araştırmalara göre erken yaşlardan beri müzik dinleyen bebeklerin daha erken sosyal davranış ve dil becerileri geliştirdiği gözlemlenmiştir. Oyun oynarkendokuz aylık bebekler neler yapar, konusunda bu süreç içerisinde daha meraklı, öğrenmeye hazırlardır. Bir davranışı pekiştirmeleri için tekrarlanan oyunlar oynatmak gerekir. Bu dönemde oynayabileceği oyunlar ise şöyledir:

Taklit oyunları: Bebekler ses ve hareket takip etmeye başladıkları bu dönemde taklit oyunlarını severler. Gözlemleyerek hareketler hakkında fikirleri olurken insanlarla bağ kurmaya başlarlar. Taklitlere karşılık verme eğilimi gösterirler ve bu oyunlar sayesinde dinleme becerileri gelişir.

Ce- ee: Bebekler bu dönemde ayrılık korkusu yaşadıkları için canlı ya da cansız bir şeyi göremediklerinde var olduklarını öğrenmeleri için faydalı oyunlardır. Ellerle yüz kapatıp ce ee şeklinde açmak veya bir yere saklanıp ortaya çıkmak nesne sürekliliği kavramını öğrenmeleri için oynanması gereken oyunlar arasındadır. Bunun dışında bir nesneyi örtünün altına saklayarak bulması için zaman tanımak gelişimi için yararlıdır.

Alkış: Ellerini keşfetmek, aktif olarak kullanmaları için güzel bir oyun şeklidir. Günlük hayatta doğru hamleler yaptığında bebeklerin alkışlanması kendilerine olan güvenlerini geliştirecektir.

Komik surat ifadeleri yapmak: Taklitlerle pekişen oyunlardan sonra komik surat ifadeleri yapmak bebeklerin göz gelişimi için faydalı olacaktır. Detaylıca karşılarındaki ifadeyi inceleyeceklerdir ve aynısını yapmak için çaba göstereceklerdir. Kızgın, şaşkın, üzüntülü gibi farklı yüz ifadelerini de anlayıp, öğrenmeleri için güzel bir oyun türüdür.

Hayvan sesleri çıkarma: Dış dünyadaki varlıkları tanımaları için güzel oyunlar arasındadır. Hem öğrenecekler hem de tekrar etme çabasında bulunacaklardır. Hayvanları günlük yaşamda gördüklerinde hangi sesi çıkardıklarını hatırlayacaklardır.

Ses çıkaran oyuncaklar: Ses çıkaran nesneler ilgilerini çekecektir. Sesin nereden geldiğini incelerken işitme gelişimi de yaşayacaklardır. Bir yandan da duydukları sesleri tekrar etmeye çalışacaklardır. Böylece dil gelişimine katkı sağlanmış olur. 

İç içe geçen oyuncaklar: Bebeklerin el becerileri kazanmaları için bu tip oyunlar oynamaları gerekir. Bu tip oyunlarda bebeğinizin ilk olarak nasıl yapacağını göstermek büyük önem arz eder. Oyun sırasında doğru eşleşmeleri yapabilmesi için ona oyun öncesinde yön göstermek ihmal edilmemesi gereken noktalardandır.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top