Close

17. hafta gebeliğin anne adaylarına etkisi

17-haftada-gebeligin-anne-uzerinde-etkisi-eniyikadin

Hamilelik adım adım bir ilerleme sürecidir. Bu ilerleme hem anne hem bebek için geçerlidir. Haftalar hatta günler geçtikçe bebek giderek büyümeye devam ederken annenin hormonları bu değişime ayak uydurmak için devamlı olarak değişmektedir.

Değişen hormonlar anneyi her ne kadar alt üst etse de bu değişimler, olumsuz sorunlar doğum sonrasında genellikle sona ermektedir. Hormonların neden olduğu bulantılar artık bu haftalara gelindiğinde yok denecek kadar azalacaktır. Bu da anne adayının iştahının açılmasını ve daha çok yemesini sağlayacaktır. Ancak ne kadar çok yendiği değil ne yendiği daha önemlidir. Besleyici ve hem anne hem bebek için faydalı besinler alınmalıdır. Besin değeri az olan ekmekten, sağlıksız olan kızartmalardan uzak durulmaya özen gösterilmelidir.

17.haftada bebeğin gelişimi

Anne adayları haftalar ilerledikçe bebekte olan değişim ve yenilikleri merak etmektedir. 17. haftaya gelindiğinde ise bebeğin genel gelişimi ise şu şekildedir:

  • Bu haftalarda bebeğin kaş, saç, kirpikleri uzamaya başlamaktadır. Hatta vücudunda da tüylenme meydana gelmektedir. Vücudundaki tüylerin büyük çoğunluğu doğumdan önce dökülecektir.
  • Bebek hızla kilo almaya ve büyümeye devam etmektedir.
  • Yağ depolama mekanizması daha gelişmemiştir.
  • Ağzını rahatlıkla açıp kapatabilmektedir.
  • Solunumu gelişmeye devam eden bebeğin aynı zamanda kalbi de oldukça hızlı atmaktadır.

17.haftada anne adayının gelişimi

17 haftaya gelindiğinde bebek hızla büyümeye devam ederken annede de aynı oranda değişim devam etmektedir. Anne adayları bu haftalara gelindiğinde mide sorunlarını geride bıraktığı için daha enerjiktir ve hızla kilo almaya başlayacaktır. Ancak kontrollü kilo almak ve bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlamak için dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenme önemlidir. Bu haftalarda anne adayları göz kuruluğu sorunu yaşayabilir.

 17 haftada D vitamini alımı ve D vitamini içeren besinler

Anne ve bebeğin D vitamini ve kalsiyum ihtiyacı haftalar ilerledikçe artmaktadır. Sağlıklı bir gebelik süreci için D vitamini takviyesi şarttır. Bu yüzden her gün mutlaka bir yumurta yenmeli aynı zamanda en az haftada 2 kere yağlı balıklar tüketilmelidir. En büyük D vitamini kaynağı olan güneş ışığından da faydalanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top