Close

15.hafta gebelik gelişimi

hamileligin-15-haftasi-bebek-gelisimi-eniyikadin

Hamileliğinizin 15. haftasındaysanız aslında her şeyin daha başında olduğunuzu söyleyebiliriz. Gece gündüz 15 haftalık gebelikte neler olur diye araştırdığınızı tahmin edebiliyoruz. İşte araştırdığınız ve merak ettiğiniz her şeyi sizin için derledik.

Bebeğin durumu

Bu haftadayken bebeğiniz yaklaşık olarak bir greyfurt büyüklüğündedir. Boyu aşağı yukarı 11 cm, ağırlığı ise 48-71 gr kadardır. 15. gebelik haftasında bebeğinizin tüm cildini ‘Lanugo’ denen ince tüyler kaplamaya başlar ve bu ince tüylerin gelişmesi 26. haftaya kadar devam edecektir. Bu tüyleri bazı yeni doğan bebeklerin kulaklarında ve yüzlerinde görebilirsiniz. Bebeğinizin gözleri ve kulakları artık bir bebeğe daha çok benzemektedir. İskelet sistemini oluşturan kemikleri ve kas gelişimi devam ediyor hatta haftanın sonlarına doğru yumruk hareketini yapabilecek duruma gelecek. Kan şekerini düzenleyen insülin pankreastan salgılanmaya başlamış durumdadır. Minik bebeğiniz soluk almayı, emmeyi ve yutmayı da öğrendi, bunların hepsi doğumdan sonraki hayatı için birer hazırlık aslında. Tat tomurcukları gelişmiştir, bu sayede sizin yediğiniz bazı besinlerin tatları rahimdeki amnion sıvısına geçebilir ve bebeğiniz çok fazla olmasa da bu tatları algılayabilir. Bebeğinizin göz kapakları bu haftadayken sıkı sıkıya kapalıdır, hamileliğinizin son 3 ayına kadar da kapalı olarak kalacaklardır. Işığa az da olsa duyarlı hale gelecektir. Şiddetli bir ışığa maruz kaldığında hareketlenmeye başlaması muhtemeldir. Ayrıca sizin sesinizi de duymaya başlayacaktır.

Annenin durumu

Hamileliğinizin 15. haftasındaysanız 4 aylık bir anne adayısınız demektir. Bu döneme geldiğinizde artık ilk dönem gebelik şikâyetleriniz bitmeye başlar ve yavaş yavaş gebeliğe uyum sağlamış duruma gelirsiniz. Bu haftadan sonraki dönemlerde bazı anne adaylarının göbeğinden aşağıya doğru ‘linea nigra’ adı verilen kahverengi çizgi belirebilir. Bu çizginin belirdiğini gördüğünüzde endişe etmenize gerek yoktur çünkü doğumdan sonra kendiliğinden solar ve kaybolur. Göğüs uçlarınızdaki kahverengi koyulaşmalar da aynı şekilde doğumdan sonra kendiliğinden kaybolacaktır. Bu haftadayken bebeğiniz ‘Lanugo’ adı verilen ince tüyleri çıkarttığı için midenizde yanma ve ekşime gibi problemler yaşayabilirsiniz. Anne adayları, bu haftayla beraber yatış pozisyonlarına da dikkat etmelidir. Yüz üstü yatmak göbeğe baskı yapacaktır o nedenle sırt üstü veya yan yatmalısınız.

15 haftalık hamilelikte yaşanan sorunlar

İdrar yolu enfeksiyonu

Hamilelikte vücutta artan progestoron hormonu, idrarı taşıyan kasları gevşetir ve idrar akışının yavaşlamasına sebep olur. Bunun yanında genişleyen rahim de idrar akışının yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu değişimler idrara daha fazla glikoz salgılanmasına yol açabilir; bu şekilde de idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Normalden daha fazla idrara çıkma hissi yaşıyorsanız ama tam olarak idrara çıkamıyorsanız, idrara çıktığınızda yanma ve acı hissediyorsanız doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Mide yanması

Progestoron ve östrojen hormonlarındaki artış, yumuşak kasları gevşeterek sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olur. Yani yediğiniz yiyeceklerin mideye gönderilmesi yavaşlar ve midenin boşaltılma süresi uzar. Bu yavaşlamanın sebebi ise yediklerinizin kan dolaşımı tarafından emilerek bebeğe ulaştırılmasını sağlamaktır. Tüm bunlar büyüyen rahminizin, diğer organlarınızı ittirmesiyle birleşince mide yanmasını doğurur.

Kasık ve karın ağrısı

Rahminizin genişlemesiyle, etrafındaki kas ve bağ dokuları esner. Bu durum da kasık ve karın ağrılarına sebep olur.

Diş ağrısı

Hamilelik hormonları diş etlerine hiç iyi gelmez. Bu hormonlar, diş etlerinin diş taşı ve bakteri oluşumuna eğilimlerini arttırır ve bazı anne adaylarının diş eti iltihabı hatta diş çürümesi yaşamalarına sebep olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top