Close

19 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

19-aylik-bebek-gelisimi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

19-aylik-bebek-gelisimi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

Günden güne büyüyen bebeğiniz 19 aylık olduğunda, onun gelişimi ile ilgili soru işaretlerinizin de büyümesi oldukça normal bir durumdur. Bebeğimin boyu ve kilosu kaç olmalı?, Kaç dişinin çıkması gerekir?, Bebeğimle hangi zekâ oyunlarını oynayabilirim?, Bebeğim kaç kelimeyi söyleyebilmeli?, 19 aylık bebek neler yapar? gibi sorular aklınızda döner durur.

Biz de bebeğiniz için endişelenmenizin sebeplerini oldukça iyi biliyor ve sizi anlıyoruz. İşte bu yüzden sizin için, bu doğal gelişim sürecini en sağlıklı şekilde atlatmanızı sağlayacak soru ve cevapları derledik.

19 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeğinizin üzerine titrediğinizi ve sağlıklı bir gelişim göstermesi için oldukça fazla çaba gösterdiğinizi biliyoruz. Bebek sağlığı konusunda ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de 19 aylık bebek boy kilo oranlarının nasıl olması gerektiği. Aşağıdaki tabloda inceleyebileceğiniz üzere; 19 aylık kız bebeklerde ortalama kilo 10.6 kg, 19 aylık erkek bebeklerde ortalama kilo 11.3 kg’dir. Aynı zamanda 19 aylık kız bebeklerde ortalama boy 82,7 cm iken, 19 aylık erkek bebeklerde ortalama boy 84.2 cm’dir

19 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu;

  Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
19 Aylık Bebek Kilosu 10,6 kg 11,3 kg
19 Aylık Bebek Boyu 82,7 cm 84,2 cm
19 Aylık Bebek Baş Çevresi 46,7 cm 47,7 cm

 

19 Aylık Bebek Konuşması Hangi Seviyede Olmalıdır?

19 aylık bebek; gel, git, anne, baba gibi günlük yaşantıda herkesin çok kullandığı kelimeleri öğrenip dile getirmek için uygun bir yaşa ulaşmıştır. Yaklaşık 3-50 kelimeyi dile getirebilir. Bunlar en fazla ihtiyaç duydukları ve en fazla temas ettikleri figürlerdir. Çoğu bebek bir yaşına gelmeden ilk kelimesini söylemiş olur. Ancak 19 aylık bebek konuşması birçok etkene göre değişiklik gösterir. Her bebeğin konuşma süreci genetik ve çevresel faktörler sebebi ile farklı şekilde ilerleme kaydeder.

19 Aylık Bebek Konuşması Konusunda Cinsiyetin Etkisi
19 Aylık Bebek Konuşması Konusunda Cinsiyetin Etkisi

19 Aylık Bebek Konuşması Konusunda Cinsiyetin Etkisi

Genel olarak 19 aylık bebek, konuşma kabiliyeti için ilk adımlarını atmaya başlamıştır. Yapılan bilimsel araştırmalara ve istatistiklere göre, kız bebeklerin erkek bebeklere göre daha erken ve daha akıcı konuştukları görülmüştür.

Yapılan bir deneyde, 14 kız ve 14 erkeğin 4 dakikalık oyun sonucunda anneleri ile olan iletişimleri gözlemlendiğinde, kız bebeklerin erkek bebeklere göre anneye daha fazla yanıt verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda kız bebeklerin daha çok sözel uyaranlara, erkek bebeklerin ise daha çok görsel uyaranlara tepki verdiği görülmüştür.
19 Aylık Bebeğin Konuşabilmesinde Çevresel Etkenler

19 aylık bebek, konuşması konusunda çeşitli çevresel faktörlerden etkilenir. Örneğin abi veya ablası olan bebeklerin yaşıtlarına göre daha geç konuşması normal bir durumdur. Çünkü, evdeki abi ve abla figürleri bebeğin ihtiyaçlarını ebeveynlerine iletmesi konusunda bebeğe yardımcı olur. Bu sebeple bebeğin konuşma gereksinimi azalır.

Bunun dışında bulunduğu evde birden fazla dil konuşulan bebeklerin bahsi geçen dilleri kavramasında gecikmeler gözlemlenebilir. Ancak ilerleyen süreçte akranlarına kıyasla daha akıcı ve zengin bir dile sahip olmaları da beklenir.

19 Aylık Bebeğimin Konuşma Sürecini Nasıl Hızlandırabilirim?

19 aylık bebeğinizin konuşma sürecini hızlandırmak istiyorsanız ona daha çok vakit ayırmanız gerekebilir. Öncelikle her gün mutlaka onunla birlikte kitap okuyarak yeni kelimeler öğrenmesine destek olabilirsiniz. Konuşma sürecini hızlandırmaya çalışırken bebeğiniz ile sürekli şekilde iletişimde kalmanız da çok önemlidir. Bunların yanında bebeğiniz ile birlikte görsel – isim eşleştirme gibi çeşitli zekâ oyunları oynayarak bebeğinizin kelime dağarcığını geliştirebilirsiniz.

Bebeğimin Konuşma Sürecini Hızlandıracak 19 Aylık Bebek Zeka Oyunları Nelerdir?
Bebeğimin Konuşma Sürecini Hızlandıracak 19 Aylık Bebek Zeka Oyunları Nelerdir?

Bebeğimin Konuşma Sürecini Hızlandıracak 19 Aylık Bebek Zeka Oyunları Nelerdir?

Bebeğinin gelişim sürecine katkıda bulunmak isteyen ebeveynler için birçok zeka oyunu bulunmaktadır. Bunları dışarıdan satın alabileceğiniz gibi evinizde kendiniz kurgulayabilmeniz de mümkündür.

Bebeğinizin konuşma sürecini hızlandırmak istiyorsanız sesli kitaplar sizin için oldukça faydalı olacaktır. Üzerinde hayvanların, eşyaların, duyguların bulunduğu çeşitli kartlar veya küpler de bebeğinizin konuşma sürecinin hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Bu oyuncakların içeriği bebeğinizin sağlığı için her şeyden önemlidir. Seçtiğiniz oyuncakların gerekli sertifikalarının bulunduğuna ve gerekli testlerden geçtiğine dikkat etmelisiniz. Şayet bu oyuncakların güvenilirliğinden emin değilseniz, aynı oyunları kendiniz oluşturabilirsiniz. Örneğin bahsettiğimiz kartları bebeğinizle birlikte hazırlayarak aynı zamanda bebeğinizin yaratıcılığına da katkıda bulunabilirsiniz.

19 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
19 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

19 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Erken çocukluk döneminde bebeğin gelişiminde beslenme düzeninin rolü büyüktür. Bu sebeple ebeveynlerin en önemli araştırma konularından biri 19 aylık bebek beslenmesi konusundadır. 19 aylık bebeğinizin beslenme düzenini oluştururken en dikkat etmeniz gereken, günlük üç öğün süt ve süt ürünleri tüketmesini sağlamaktır. Bu öğünleri bir su bardağı süt, bir su bardağı yoğurt veya kefir ve bir kibrit kutusu kadar peynir şeklinde ayarlayabilirsiniz.

Aynı zamanda bebeğinizin her gün A, C ve D vitaminlerini alıyor olması gerekir. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek olan A vitamini brokoli, havuç, mango ve lahana gibi sebze ve meyvelerde bolca bulunur. Demirin emilimini arttıran C vitamini ise portakal, kivi, domates gibi besinlerden alınabilir. Son olarak D vitamini, güneş ışığı tarafından karşılanabilir.

Tüm bu beslenme düzeni kurallarına uyarken bebeğinizin alerjilerine dikkat etmelisiniz. Bunun yanında bebeğiniz ona sunduğunuz her besini kabul etmeyebilir. Bu noktada onun seçimlerine saygı duymayı da ihmal etmemelisiniz.

19 Aylık Bebek İçin Örnek Beslenme Listesi

Uzmanlar 19 aylık bebek beslenmesi konusunda her gün aynı besinlerin tüketilmesini onaylamazlar. Ancak bebeğinizin her gün mutlaka alması gereken besin miktarları belirlidir. 19 aylık bebek her gün 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü, 2 porsiyon protein, 2-3 porsiyon meyve, 4-5 porsiyon tam tahıl ve 2-3 porsiyon sebze tüketmelidir. İşte sizin için hazırladığımız bir örnek 19 aylık bebek menüsü.

  • 07:00 İnek sütü ya da anne sütü
  • 09:00 Bir dilim ekmek üzerine avokado ve krem peynir karışımı
  • 11:00 Taze meyve ve yoğurt
  • 00 Yulaflı kuru kayısılı cevizli muhallebi
  • 00 Buğulama mevsim balığı fileto ve sebzeler
  • 00 İnek sütü ya da anne sütü
19 Aylık Bebek Kaç Diş Çıkarmalı
19 Aylık Bebek Kaç Diş Çıkarmalı

19 Aylık Bebek Kaç Diş Çıkarmalı?

Bebeğinizin dişlerinin doğumdan sonraki ilk altı ay içerisinde çıkmaya başlaması gerekir. Farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilecek olsa da 19 aylık bebeğinizin köpek dişlerinin çıkmaya başlamış olması muhtemeldir. Bir sonraki evrede ise bebeğinizin azı dişleri çıkmaya başlayacaktır. Aşağıdaki tabloda göreceğiniz üzere genellikle ön dişlerin 6 ve 12. aylar arasında, yan dişlerin 9 ve 12. aylar arasında, köpek dişlerinin 15 ve 21. aylar arasında, birinci azı dişlerinin 13 ve 18. aylar arasında, ikinci azı dişlerinin ise 24 ve 33. aylar arasında çıkması beklenir. İlerleyen süreçte çocuğunuz yaklaşık 6 yaşına geldiğinde bu süt dişleri dökülecek ve yerlerine kalıcı dişleri çıkacaktır.

 

Ön Dişler 6. ve 12. Aylar arasında
Yan Dişler 9. ve 12. Aylar arasında
Köpek Dişleri 15. ve 21. Aylar arasında
Birinci Azı Dişleri 13. ve 18. Aylar arasında
İkinci Azı Dişleri 24. ve 33. Aylar arasında

 

19 Aylık Bebek Aktiviteleri Nelerdir?

19 aylık bebeğiniz artık sizi ve çevresini algılamaya başlamıştır. Dinleme, anlama gibi sosyal yetenekleri gelişmeye başlamıştır. Oyunlarınızda bebeğiniz size tepki verir ve bu sayede oldukça eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz.

19 aylık gelişimini tamamlamış bebeğinizin en sevdiği oyuncağının yumuşak toplar olması muhtemeldir. Topu atma- tutma eylemleri hem çocuğunuzun spor yapmasını hem motor becerilerinin gelişmesini hem de kaliteli iletişimde bulunmanızı sağlayacaktır. Bunu yaparken çocuğunuza verdiğiniz komutların dur, zıpla, tut gibi basit ve kesin olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

19 aylık bebek oyunları arasında çocuklar tarafından en sevilen bir diğer oyun da lego oyunlarıdır. Legoları renklerine göre ayırmak, üst üste dizmek bebeğinizin gelişimi açısından faydalı olacaktır. Diğer bir seçenek olarak bir kaba su doldurarak bebeğinizin suyu keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda suya gıda boyası katarak renkleri öğrenmesini için bir oyun oluşturabilirsiniz. Bunların yanında çocuğunuzun diğer çocuklar ile iletişime girmesini sağlayabilirsiniz. Onun çocuk gruplarının arasına karıştırmanız bir an önce ekip ruhunu tatmasını sağlar. Bu sayede çocuğunuz arkadaşlık ilişkisi kurmayı öğrenir, özgüveni yüksek bir çocuk olma yolunda ilerler.

Şunu bilmelisiniz ki, 19 aylık bebek kendisinden başkalarını kabullenmekte güçlük çeker. Bu sebeple paylaşmak konusunda birtakım problemler yaşadığını gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu bebeğinize paylaşma ve arkadaşlık eğitimi sunmanız için bulunmaz bir fırsattır.

Eğitimi verirken, bebeklerde paylaşma dürtüsünün 3 yaşından sonra gelişmeye başladığını göz önüne alarak hareket etmelisiniz. Örneğin paylaşmayı öğrenene kadar çocuğunuzun diğer çocuklar ile iletişimini kesmek yerine paylaşılmayan objeden iki tane edinerek olaya çözüm getirebilirsiniz.

19 Aylık Bebek Psikolojisi Nasıl Olur
19 Aylık Bebek Psikolojisi Nasıl Olur

19 Aylık Bebek Psikolojisi Nasıl Olur?

Bebeğiniz hızla büyürken, farklı psikolojik dönemlerden de geçmesi kaçınılmazdır. 19 aylık bebeğiniz, artık eskisi gibi daima şirinlik yaparak dikkatleri üzerine çekmek istemiyor olabilir. Fakat yine de hala kendisinin dünyanın merkezinde olduğunu düşünmeye devam eder. Bu yüzden izlenmek ve gözetim altında olmaktan hoşlanır.

Birçoğumuz küçükken annemizin topuklu ayakkabılarını ya da babamızın tıraş makinesini denemek için can atmışızdır. İşte bu dönemin 19. ayda başlaması doğaldır. Sizin kıyafetlerinizi denemek ister, sizin yaptıklarınızın aynısını yapmaya çalışır. Kısacası sizi taklit eder. Oyun ve iş arasındaki farkları algılayamadığı için sizinle birlikte ütü yapmak ya da araba yıkamak ister.

Bu gibi durumlarda bebeğinizle en sağlıklı şekilde güvenli bağlanma geliştirebilmek için onun size yardımcı olmasına izin vermelisiniz. Örneğin çamaşırları birlikte katlayıp, birlikte dolaplara yerleştirebilirsiniz. Bu sayede hem bebeğinizle kaliteli zaman geçirmiş hem de onun başarmış olma duygusunu tatmasını sağlamış olursunuz.

Bir diğer olasılık olarak bebeğiniz bu aylarda vurma, ısırma gibi saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bunun sebebi diş çıkarma, merak duygusu gibi faktörler olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda “Dur!”, “Yapma!” gibi komutları kesin ve net şekilde vermeniz gerekir. Öfke nöbeti geçiren bebeğiniz bu sözlerin anlamını henüz öğrenememişse onu zarar verdiği kişiden hızlıca uzaklaştırarak yalnız kalmasını sağlamak işe yarayacaktır. Daha sonra çocuğunuz ile bu konu hakkında konuşarak neden öfkelendiğini öğrenebilir, bu öfkesinin yanlışlığını ona açıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top