Close

2-3 aylık bebekler için günlük rutinler

2-3-aylik-bebek-rutini-eniyikadin

2-3 aylık bebek rutini nasıl oluşturulur? Rutinde nelere dikkat edilmesi gerekir? Uzmanlara ne tür tavsiyelerde bulunuyor? Rutin uygulamanın faydaları nelerdir?  2-3 aylık bebeklerin diğer aylara göre farkı, rutin örnekleri ve birçok bilgi ve tavsiyeyi yazımızda bulabilirsiniz.

2-3 aylık bebek rutini belirlenmesi iki farklı aşamada oluşturulabilir. Rutin belirlemek bebeğin kendini güvende hissetmesini ve huzurlu olmasını sağlar. Aynı zamanda ebeveynlerin de daha planlı olmasına da katkı sağlayabilir.

2 aylık bebekte gözlenen gelişmeler nelerdir?

2 aylık bebekler 1. aya göre görme yetisi biraz daha gelişmiştir. Nesneleri daha kolay tanımlamaya başlar. Aynı zamanda işitme duyusu da gelişmeye başlayıp seslere tepki verebilir. Bunların gelişimi ile birlikte ses çıkaramaya başlayabilir. Vücudunu tanımaya başlayan bebek ellerini sürekli inceler. Gece uykusu artar ve gündüz uykuları kısalmaya başlar. 2-3 aylık bebek rutini oluştururken uyku sistemi genelde bu şekildedir.

3 aylık bebekte gözlenen gelişimler nelerdir?

Bebek 3 aylık olduğunda geri de kalan aylara göre daha hareketli olabilir. Dikkati ve bundan kaynaklı odaklanmasında artış gösterir. Yani dış dünyaya hızlı şekilde adapte olmaya başlar. İletişimi gelişir ve daha net tepkiler verebilirler.

Günlük bebek rutininde nelere dikkat edilmeli?

Genel olarak 2-3 aylık bebek rutini oluşturulurken en dikkat edilmesi gereken eylem uykudur. Çünkü bu dönemler genellikle uyku ile geçmektedir. Ortalama olarak günde 14 – 16 saat arası uyuyabilirler. Bunun da 8 – 9 saati gece uykusundan oluşmaktadır. Uyku öncesi sinyalleri iyi yakalamak ve böylece uyku rutinine geçmek tavsiye edilir. Uyku öncesi rutin ise her seferinde aynı sıra ile yapılan eylemlerden oluşmalıdır. Böylece bebek buna alışacak ve kendini güvende hissedecektir. Uzmanların söylemelerine göre bebeği uyumadan yatağa konması tavsiye edilir. Böylece bebek kendi kendine uykuya dalabilir.

Bebeklerin sırt üstü uyuması tavsiye edilmektedir. Yatağın özellikleri de uyku için çok önemlidir. Çok yumuşak olmayan ama çok da sert olmayan bir yatak en idealidir. Yatakta yalnızca bebek olmalıdır. Çünkü bu dönemdeki bebekler için daha güvenli olacaktır.

Beslenme ve uyku düzeni arasında denge iyi kurulmalıdır. Sürekli her ağlamada anne sütü vermek bazen hatadır. Çünkü ağlama ile verilen her alarm bebeğin aç olduğu anlamına gelmez.

Günlük rutin için tavsiyeler

Günlük rutinler içerisinde genel eylemler beslenme, aktivite, uyku ve ebeveyne ayrılan zaman olarak oluşturulur. 2 – 3 aylık bebek rutini için en kapsamlı durum uykudur. Gece uykusu biraz daha artan bebek geceleri ortalama 9 saat uyumaktadır. Uyku öncesi sesler, nesneler ve ortam aynı olursa bebek belli bir rutine alışacaktır. Uyku sonrası beslenme ve ardından çok yormayan aktiviteler yapılabilir. Sonrasında tekrar bir şekerleme gündüz uykusu gerçekleştirilebilir. Bu arada ebeveyn de kendine zaman ayırmış olur. Böylece döngü sürdürülebilir.

Gündüz uykuları üç periyot halinde gerçekleştirilmesi tavsiye edilir ve ortalama 7 saat kadar yeterlidir. Önemli olan uyku öncesi yapılanlar ve beslenme, aktivite ve uyku zincirini aynı şekilde tekrarlanmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top