Close

2 Yaşındaki Çocuklar İçin Yaratıcı Etkinlikler

 

Bebeğiniz, doğduğu andan itibaren fiziksel ve zihinsel gelişiminde hızlı bir ilerleme kateder. 2 yaşına geldiğinde, motor ve dil becerilerinin yanında duygusal ve zihinsel zekası da büyük oranda gelişmiş olur. Bu yaş, tüm bu temel becerilerin dallanıp budaklanmasında dönüm noktasıdır, denebilir. Bu dönemde, ebeveynlerin çocuklarıyla beraber yapacakları bazı etkinler, çocuklarının becerilerini eş zamanlı olarak geliştirmelerine yardımcı olur. Hem kas becerilerini hem de duyusal algılamadaki yetkinliklerini artıracak bazı özel etkinlikler aşağıdadır.

Motor Becerileri Artıran Oyunlar

2 yaşındaki çocuğunuzda göreceğiniz en belirgin özelliklerden biri; yoğun enerji ve hareketliliktir. Her an patlamaya hazır bir bomba gibi oradan oraya koşuşturur, tek bir konuya uzun süre odaklanamazlar. Odaklanma güçlüğüne sebep olan bu durum, öğrenme ve sabır gerektiren etkinliklerde sorun oluşturabilir. Böyle durumlarda, çocuğunuzun yoğun enerjisini dengeleyebilmesi ve motor becerilerini geliştirebilmesi için hareketli ve müzikle desteklenmiş oyunlar tercih edebilirsiniz. Müzik eşliğinde dans eden 2 yaş grubu çocuklara, müzik durduğu anda yere oturmalarını söyleyin. Bu oyunda, yere en son oturan kişi elenir. En sona kalan çocuk ödüllendirilir. Böylece, müzik sayesinde hem fazla enerji atılmış hem de dikkat gelişimi desteklenmiş olur. Çocuğunuz ile bireysel olarak oynayabileceğiniz bir başka oyun da oyuncak saklama oyunudur. Bu oyundaki hareketlilik sayesinde; yön duygusunu kuvvetlendirilerek üst-alt, var-yok gibi basit kavramları eğlenceli bir şekilde öğretebilirsiniz.

Dil Gelişimini Destekleyen Oyunlar

Bu yaştaki çocuklar rahatlıkla 2-3 cümleden oluşan konuşmalar yapabilir, nesneleri tanıyıp isimlerini doğru bir şekilde söyleyebilirler. Dil becerilerini bir üst seviyeye taşımak için ana dilde gelişimi artıracak bazı etkinlikler bulunur. Bunlardan ilki, çocuğunuza tane tane ve anlaşılır bir şekilde kitap okumanızdır. Özellikle, geceleri uyku öncesi rutini şeklinde yapılacak bu etkinlik ile hayal gücü gelişimine de büyük katkı sağlanır. Çocuğunuz; sizi dinlerken bir yandan hayal kurar, bir yandan da kelimeleri hafızasına kaydeder. Artan kelime dağarcığını uygulamaya geçirebilmesi için; gündüz vakitlerinde, bir önceki gece okuduğunuz kitabı resimlere bakarak size anlatmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun başlarda birkaç kelimeyle yapacağı bu anlatımlar, zamanla uzun cümlelere dönüşür. Ayrıca, çocuğunuzun ilgi durumuna göre yabancı bir dilde eğitime de başlayabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta, seçtiğiniz dilde öğreteceğiniz ilk kelimelerin somut nesnelerin adları olmasıdır. Hayvan adları buna örnek verilebilir.     

Hayal Gücünü Artıran Oyunlar

Çocuklar her zaman hayal kurar. 2 yaş dönemi ise minik yavrunuzun gelecekteki bilinçaltını oluşturacak hikayeleri yarattığı çok kritik bir dönemdir. Bu sebeple; bu dönem boyunca çocuğunuzu, maruz kalabileceği olumsuz sesli ve görüntülü içeriklerden uzak tutmalısınız. Bu tedbirlerin yanında, çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabileceğiniz birçok özgün etkinlik vardır. Örneğin; fotoğraf albümünden seçeceğiniz bir resmi çocuğunuza anlattırabilirsiniz. Çocuğunuz; hikayeye başlamada güçlük çekiyor ve sessiz kalıyorsa, ilk birkaç cümle ile siz giriş yaparak ona destek olabilirsiniz. Daha aktif bir etkinlik çeşidi olarak; evcilik gibi rol ve taklide dayalı oyunlar da oynayabilirsiniz. Bu tarz oyunlarda çocuklar; el ve kollarını sıklıkla hareket ettirmek zorunda kalarak, farkında olmadan jest ve mimiklerini kullanmayı öğrenirler. Bu tarz oyunlar; parmak kuklası, lego ve şekilli kum kovaları ile desteklenebilir. Hem fiziksel hareket hem de yaratıcılık gerektiren bu aktiviteler sayesinde, çocukların motor becerileri de geliştirilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top