İçindekiler
Bazı uzmanlar bebeklerin 6. aydan itibaren bazıları ise 8. aydan itibaren emeklemeye başlayacağını söyler. 6. aydan itibaren emeklemeye başlayacağını belirten uzmanlar bunu bebeklerin büyük fiziksel gelişimlerine bağlar. 6 aylık bebekler katı besinler yiyebilir, dik oturabilir ve sizinle iletişim kurabilir. 8 aylık bebekler ise emeklemek için çaba harcamaya başlar.
Bebeğiniz Ne Zaman Emeklemeye Başlayacak?
Bebeğiniz kaba motor becerilerini tamamlamaya başladığında emekleme çalışmalarına başlar. Bebeğinizin emeklemesi oldukça önemli çünkü bebeğinizin emeklemesi başını dik tutabilme, oturma,emekleme, yürüme gibi kaba motor becerilerini geliştirdiğini gösterir. Bu arada kaba motor becerilerinin arasında daha pek çok yeteneğin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bebeğinizin emekleme çalışmaları 8. aya denk gelir. Ancak, bebeğinizin emekleme turları 9. aya da sarkabilir. Bu durumda bebeğiniz 8. ayını sürünerek emekleme çalışmaları için bir anlamda alıştırma yaparak geçirebilir. Bebeğiniz bu dönemde emeklemek için sürünürse endişe etmenize gerek yoktur. Bebeğiniz emekleme çalışmalarına başladığında fiziksel gelişiminin ve kaslarının gelişimin sağlıklı olduğuna kanaat getirebilirsiniz. Bu arada, kimi bebeklerin emeklemeden yürümeye başladığını da aklınızın bir köşesinde bulundurmanız iyi olur.
Bebekler Nasıl Emekler?
Bebeğiniz emekleme konusunda ilk çalışmalarını yaparken sizi gülümsetebilir. Sizi güldüren bebeğinizin emekleme konusunda kendine özgü davranış biçimleri bulmaya çalışmasıdır.
- Emeklemeye çalışırken önce kolları ve bacakları üstünde durmayabilir. Bunun yerine sürünmeyi de deneyebilir.
- Kollarını kullanarak kendini çekmeyi deneyebilir ya da bacaklarını kullanarak kendini itebilir.
- Bebeğinizin kol kasları bacak kaslarından daha güçlü olduğundan başlangıçta kendini öne çekebilir, emeklemeye çalışırken ileri doğru ilerlemek yerine geriye doğru da gidebilir.
- Bunun yanı sıra poposunun üzerinde çeşitli hareketler yapabilir.
- Bu tür hareketlere şaşırmamanız gerekir. Çünkü bebeğiniz kendisi için doğru olan emekleme pozisyonunu bu şekilde seçer.
- Uzmanlar; bebeğinizi böylesi hareketler yaparken gördüğünüzde bu hareketleri yapmaktan vazgeçirmeye çalışmamanızı önerir. Bebeğiniz zamanla emeklemek için doğru hareketler yapmayı öğrenecektir.
Emeklemeye Başlayan Bebeğiniz İçin Almanız Gereken Önlemler
Emeklemeye başlayan bebeğiniz etrafta dolaşacağı hatta ayağa kalkmaya çalışacağı için onun güvenliğini sağlamak için bazı önlemler almanız gerekecektir. Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeğinizin emeklediği yerlere pamuklu tüyü olmayan battaniye ya da çarşaf serin. Ayrıca, bebeğinizin mikrop kapmaması için emekleyeceği zeminin tozunu sık sık alın.
- Bebeğinizin emekleyeceği odada bulunan madeni para, düğme ya da oyuncak gibi kolaylıkla bulara ağzına atabileceği objeleri ortadan kaldırın.
- Çevrede keskin ve sivri uçlu sandalye veya masa varsa bu eşyaların kenarlarını korumaya alın.
- Bebeğinizin emeklemesini mutlaka izleyin. Emekleyeceği yere serdiğiniz battaniyenin ya da çarşafın dışına çıkmamasını sağlayın.
- Evinizde merdiven bulunuyorsa, merdivenin önüne bebeğinizin geçmesini önleyecek eşyalar koyun.
- Çekmecelere veya dolaplara çocuk kilidi takın.
- Evinizde bulunan prizlere güvenlik araçları monte edin. Uzatma kablolarını yukarıya kaldırın.
- Bebeğinizin üzerine devrilebilecek televizyonunuzu duvara monte edin.