Close

24 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

24 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

24 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    24 aylık bebekler için bu dönemin bir dönüm noktası olduğunu söylemek mümkündür. Bu dönemle birlikte 2 yaşındaki bebekler pek çok işlerini kendileri yapmaya başlarlar ve böylece bağımsızlık duyguları da gelişmiş olur. 24 aylık bebek gelişimi belirgin bir şekilde görülmeye başlanır. Birçok açıdan baktığınızda, 24 aylık bebeklerdeki değişimi fark etmeniz mümkündür.  Bu değişimlerin başlangıçta sizi ürkütebilmesi mümkün.Ancak,hiç endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu yazıyı okuduktan sonra, 24 aylık bebek boy ve kilosu hakkında öğrendiklerinizle 24 aylık bebek gelişimi boy,kilo ve diğer fiziksel,sosyal,dilsel,bilişsel gibi yönlerden anlaşılabilir hale gelecek. Her bebekte gelişimin farklı boyutlarda ve şekillerde olabileceğini belirtmemizde fayda var. Fakat, 24 aylık bebek gelişiminde dikkat edilmesi gereken kilo kısmını alt sınır ve üst sınır olarak sınıflandırabiliriz. Aynı şekilde 24 aylık bebeklerde boyu da alt-üst sınır dahilinde belirtebiliriz. 2 yaş erkek bebek kilosu ve 2 yaş kız bebek kilosu  alt-üst sınırlar farklıdır. Ayrıca 2-2.5 yaş arası bebeklere tuvalet eğitiminin verilmeye başlanmasının tavsiye edildiğini göz önüne aldığınızda, bebeğinizi buna fiziksel,bilişsel ve davranışsal açıdan hazır bulmanız önemlidir. 24 aylık bebek kilosu da bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir ancak yine ortalama bir değerden söz etmemiz mümkün. 2 yaş bebek eğitimi öncesinde fiziksel,bilişsel,ve davranışsal yönlerden bilgi sahibi olmak önemli. Çünkü tüm bu özellikler 24 ayla birlikte bebeğinizde yerleşmeye başlar. 2 yaşında bebek gelişimi bu yüzden önemlidir. 24 aylık bebekler kendi benliklerini çevrelerinden ayrı algılamaya başlarlar ve edilgen bir bireyden etkin bir bireye dönüşüme adım atarlar. 2 yaş aynı zamanda bebeklikten çıkıp çocukluğa geçilmeye başlanan yaştır. Bebeğin  aylık gelişimi takip edildiği süreç boyunca gelişim uygulamalarda farklılık gösterebilir. Ay ay çocuğun gelişimi takip edilmelidir.İşte bu yazımızda bebek gelişimi ve 24 aylık bebek gelişimi hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili aklınızdaki sorulara cevap bulabileceksiniz.

24 Aylık Bebek Gelişimi
24 Aylık Bebek Gelişimi

24 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin zihnini okumak için onun hareketlerini ve oyunlarını izleyebilirsiniz. Artık daha karmaşık ve motor beceri isteyen çok katmanlı oyunlara yönelecektir. “24 aylık bebek neler yapar?” sorusunun aklınızda belirdiğine eminim. Buna öncelikle verilecek cevap, ilgisini çeken şeylere daha fazla zaman ayırıyor olacağıdır. Zihinsel kavramlar daha çok ilgisini çeker. Masal dinlemek hoşuna gider.Kitaplardaki nesnelerin adlarını söyler ve sayfalarını çevirir. Önceki aylara göre belirgin farklar .göreceksiniz

2 Yaşında Bebek Nasıl Anlanır
2 Yaşında Bebek Nasıl Anlanır

2 Yaşında Bebek Nasıl Anlanır ?

Öncelikle duygularını ona göre tanımlayarak işe başlamanızda fayda var. Öfkelendiğinde ve ağladığında bunu yaparsanız bunun önemini anlayacaksınız. Ay ay çocuk gelişimini takip ediyorsanız, zaten bebeğinizin davranışları gözetiminiz altındadır ve duygularını tanımlamanız da böylece zor olmayacaktır. Ancak bebeğiniz her şeye itiraz edebilir. Bu gibi durumlarda ne olduğunu anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bebeklerin aylık gelişiminin takip sürecinde böyle durumlarla sık karşılaşılır. Mesela, banyoya girmek için sizle öyle bir inatlaşır ki ne olduğunu anlamazsınız. Aynı şekilde, banyodan çıkmamak için de diretmelerde bulunabilir. Asıl amaçları anlaşılmak ve isteklerinin olduğunu ifade etmektir. Bu gibi durumlarda onunla inatlaşmadan ona onu anladığınızı hissettirmeniz önemli. “Banyo yapmak istemediğini biliyorum.Niye istemediğini de anlayabiliyorum ama temiz olduğunda daha mutlu olacaksın.” diyebilirsiniz. Onu anladığınızı gösterdiğinizde bu durum onu rahat bir hale getirecektir. Artık bebeğiniz, söyleyebildiğinden çok daha fazlasını anlayabilmektedir.

24 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
24 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim

24 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim

Bebeklerin gelişim süreçlerinde ay ay değişim gözlemlemek mümkündür. Bebek gelişimi bebekten bebeğe değişiklik göstereceği için bazılarında gelişim hızlı ilerlerken bazılarında yavaş bir ilerleme görülür. Bu durumun bebekten bebeğe farklılık göstermesi normaldir.  Kız ve erkek bebeklerde gelişim farklılık gösterebilir. Kız çocuklarındaki boy ve kilo gelişimi erkek çocuklarına göre daha azdır. 24 aylık bebeklerde genellikle kilo 10 ile 15 arasında değişmektedir. 24 aylık bebeklerde boy uzunlukları da kız ve erkek çocuklarda değişmektedir. Kız çocuklarında 80-92 cm arası boy görülürken, erkek çocuklarda 24 aylık olmakla birlikte boy uzunluğu 82-93 cm arasında değişiklik gösterebilir.

2 Yaşındaki Çocuğu Sütten Kesmek Nasıl Olmalı?

“2 yaşındaki çocuğu sütten kesme nasıl yapılmalıdır?” sorusu sıklıkla ebeveynlerin zihnini işgal eden sorulardan biridir. Aslında, bu soruya verilebilecek net bir cevap yoktur. Her anne, çocuğunu gözlemleyerek kendi yöntemini kendi bulmak durumunda.  Öncelikle, gece ve gündüz ayrı ayrı bıraktırmayı deneyebilirsiniz. Ağlayan çocukla gece ve gündüz uğraşmak zor olacağı için böyle yapmanız iyi olacaktır. Çocuk meme istediğinde ne cevap vereceğiniz de önem taşıyan konulardan biri. Mümkün olduğunca, “meme” kelimesini söylemeden çocuğu neşelendirecek şeyler yapmak çok iyi olur. Eğer çok zor olmazsa süte ya da başka bir şeye alıştırmadan çocuğunuzun yanına yatarak uyumaya teşvik etmeniz en iyisi.

“2 yaşındaki çocuğu sütten kesmek nasıl

2 Yaş Çocuğun Beslenmesi

2 yaşındaki bebeğiniz konuşmaya başladığı,kendini ifade edebildiği ve yürümeye başladığı için beslenme konusunda kendini daha güvende ve özgür hisseder. 2 yaşına kadar ek gıdaların yanısıra anne sütü de verilmesi önemlidir. 24 aylık bebek, artık daha rahat kendi kendine beslenir durumdadır. Buna bağlı bir şekilde, beslenme yeteneği de gelişme gösterir. Örneğin,bebeğinizin eskiden yardım alarak kullandığı kaşık ve bardak gibi nesneleri rahatlıkla tek başına kullandığını görürsünüz. İki yaş çocuğun beslenmesi sırasında yeni tanışacağı pek çok eylem vardır.

2 Yaşındaki Çocuğun Kahvaltısı

2 yaş bebek kahvaltısı yapılırken mutlaka peynir ya da yumurta yenmeli. Birkaç parça tereyağı da yenebilir. Ancak, tereyağının doğal olmasına dikkat etmenizde fayda var. Reçel,bal,tahin helvası,pekmez gibi  tatlı yiyeceklerden ikisini yiyebilir. Ancak,3-4 çay kaşığından fazla yemezse daha iyi olur. 2-3 adet çekirdeği çıkartılmış zeytin ,bir ince dilim ekmek,iki parça da domates yiyebilir.

24 Aylık Bebeklere Hangi Tür Besinler Verilmeli

-Süt ve süt ürünleri

-Kuru baklagiller

-Et ve yumurta

-Sebze ve meyve

-Tahıllar

2 Yaşındaki Bebeğin Dil Gelişimi

2 yaş dil gelişimi 2 yaşla birlikte kazanılan diğer bazı becerilerle ortaya çıkar. Bu dönemde bebeğin dikkat süresi uzar. Hedefe yönelik eylemlerinde artış olduğu görülür. Bilişsel becerileri artmış bebeğin dil ve konuşma becerileri de ilerler. 24 aylık bebekler konuşulanları büyük ölçüde anlar ve karşılık verebilirler. 24 aylık bebekler 50 veya daha da fazla kelime bilirler bu kelimeleri kullanırlar. Konuşmaları ilgiyle dinlerler ve en az iki kelimelik basit cümle kurabilirler.

2 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılır?

Ebeveynler bebeklerinin 24 aylık olmasıyla veya daha öncesinde “2 yaşındaki çocuğa nasıl davranılır?” sorusunun cevabını bulmaya çalışırlar ve araştırırlar. Bu yaştaki çocuklarda “2 yaş sendromu” olarak adlandırılan, çocukların tüm dünyayla zıtlaştığı,her şeye hayır dediği,hiçbir söz dinlemediği,dengesiz,kararsız,olumsuz ve isyankar olduğu geçici bir dönemdir. 2 yaş sendromu belirtileri olarak, her şeye hayır deme,hırçınlık,anlaşılmadığında çabucak sinirlenme,dürtüsel tepki verme ,her şeyi tek başına yapmak isteme,her şeyi ellemek isteme ve aşırı hareketliliği sayabiliriz. Uyku problemleri tüm çocukluk çağı boyunca farklı şekillerde gözükebilir.Belirtmek gerekiyor ki, 2 yaş sendromu uyku sorununa yol açabilir. Dolayısıyla ebeveynler bebeklerin bu dönemde hırçınlıklarıyla karşı karşıya kaldıklarında bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Bu durumda, bebeğe anlayışla yaklaşarak ona onu anladığınızı hissettirmeniz ve onun kendisini mutlu hissetmesine yardımcı olmanız gerekir.Böylece 2 yaşındaki çocuğun uyku problemi çözülme noktasına doğru ulaşır. 2 yaş uyku eğitimi  bebeklerin uyku düzeninin oturmaya başlaması için ve uyku problemlerinin giderilmesi için önemlidir. Uyku eğitimi 2 yaş ile başlar ama öncesinde de alıştırmak için bebeğinize kendi kendine uyumasını sağlamaya yönelik denemelerde bulunabilirsiniz.Herkes için en kolay yol hangisiyse onun seçilmesi önemlidir.

24 Aylık Bebek Oyunları

Gelişen hayal gücünü pekiştirecek oyuncaklardan yardım alarak bebeğinizin oyunları için gerekli ortamı sağlayabilirsiniz. El becerileriyle zeka becerilerini birleştirebileceğiniz oyuncaklar seçmeniz bebek için daha yararlı olur. Örneğin, market arabası,oyuncak telefon,bebek elbiseleri,boyalar,legolar,oyun hamurları gibi. Bunlara ek olarak, müziğe olan yatkınlığını geliştirebilecek oyuncaklar da tercih edilebilir. Örneğin, piyano,flüt ya da üflemeli aletler ile müzik zevkinin şekil almasına yardımcı olabilirsiniz. Gerekli güvenlik önlemleri alındığında, sizin eşliğinizde yavaş yavaş bisiklete binmeye başlayabilir.

24 Aylık Bebeklerin Kaç Saat Uyuması Gerekir

2 yaşına gelmiş çocuklarda sürekli uyku problemleri ve sık uyanma gibi durumların temel sebebi, 24 aylık bebeklerin uykusunun daha hafif hale gelmiş olmasıdır. Çocuğunuz ağlayarak uyandığında müdahele etmeyip, kendi kendine uyumasını bekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı bir uyku sistemini çocuğunuza uyarlamış olursunuz. 24 aylık bebeklerde anlama yetenekleri ve zihinsel gelişimleri yavaş yavaş oluştuğundan çocuğunuz çevresinden gelen sesleri görsel aktiviteleri algılayabilir,anlayabilir. Düzenli ve sağlıklı bir uyku için çocuğunuza ninni söyleyebilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak masal okumayı tercih edebilirsiniz. Bu tercihle,çocuğunuzun dilsel gelişimini de ayrıca destekleyebilirsiniz ve uyku öncesinde de yeni kelimeler öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece kelime dağarcığı da giderek artacaktır. Kelime dağarcığı artan çocuklarda hafızanın da arttığı görüldüğünden merak duygusunda da gelişmeler meydana gelecektir. Dil gelişimi artan çocuğunuzdan beklemediğiniz sorularla karşılaşmanız mümkün hale gelecektir. Onunla uyumadan önce konuşmanız çocuğunuza kendisini iyi hissettirecektir ve uykusu daha verimli olacaktır. Gün içerisinde hayal gücünü geliştirmeye yönelik yapılan çalışmalar da etkisini gösterecektir.Çocukların hayal gücü uykusunda da gelişmeye devam edecektir. 24 aylık bebek gelişimi sürecinde uykunun önemi,diğer faktörlerle de ilişki içerisindedir. Mesela, uykunun beslenmeye olan etkisi,oyuna olan etkisi,algılamaya ve anlamaya olan etkisi gibi pek çok fiziksel,davranışsal ve bilişsel etkisi mevcuttur. 24 aylık olan bebeklerde ortalama olarak gece uykusu 11 saat sürerken, gündüz uykusu ortalama 2 saat sürmektedir. “Çocuğum geceleri uyumakta sıkıntı çekiyor.” diyorsanız, gündüz uykularını kısaltmayı ya da tamamen ortadan kaldırmayı tercih edebilirsiniz.

24 Aylık Çocuklarda Sosyal Gelişim

24 aylık bebeklerde sosyal gelişim sandığınızdan daha hızlı gerçekleşir. Elbette, bunda öncelikle aslan payı olarak konuşmaya başlamasının etkisi büyüktür. Artık bebeğiniz çoğu şeyi anlıyor ve kendisini size belirtebiliyordur. Çevresine karşı hareketliliğinin artmasıyla sosyal çevresiyle olan ilişkileri de gelişmeye başlar. 2 yaşına gelmiş çocuklarda sosyal yaşam daha hızlı ilerler. Bu yaşlarda bazı çocuklar akranları ile olan iletişiminde sorunlar yaşayabilirler. Bunun sebebi, onlara göre akranlarının rakip konumda duruyor olmalarıdır. Büyük oranda bir oyuncağı ortak kullanma veya aynı oyunu oynama konularında anlaşmazlıkta olup iletişimsizlikte kalabilirler. Böyle dönemlerde, ebeveynler sabırlı olmalılar ve çocuklarının üzerine gitmemeliler. Hafif şekilde bu durumun atılmasını beklemek en iyi tercih olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top