Close

6 aylık bebeklerde gelişim

6-aylik-bebeklerde-gelisim-eniyikadin

Hızla gelişen bebekler 6. aya geldiklerinde fiziksel ve zihinsel olarak daha aktif durumdadırlar. Öğrenmeye çok meraklılardır ve 5 duyu organını kontrol edebilmek için hazırlardır. Her geçen gün daha da büyüyen bebekleriniz hem sizden yeni şeyler öğrenir bunun yanı sıra size de yeni şeyler öğretebilir.

6 aylık bebekler neleri yapabilir?

  • Yüz üstü yatarken ellerinden destek alarak oturabilir.
  • Küçük cisimleri elleriyle yakalayabilir.
  • Baba, mama, dede gibi birbirini tekrar eden hecelerden oluşan kelimeleri söyleyebilir.
  • Ulaşamayacağı yerlerdeki nesnelere uzanmaya çalışabilir.
  • Yastıklarla desteklenerek oturabilir.
  • Yuvarlanmaktan çok hoşlandığı için sırt üstü yatarken bir anda yüz üstü yatabilir.
  • İnsanlarla oyunlar oynayarak etrafa gülücükler saçabilir.
  • Henüz konuşamasa bile anne, baba ve mama gibi bazı sözcüklerin anlamlarını anlayabilir.

Uyku düzeni

6 aylık bebekler genellikle günün en az 14 saatini uyuyarak geçirirler. Bu uykunun 12 saati, gece uykusu düzenine oturtulursa ebeveynler büyük ölçüde rahat edeceklerdir. Diş çıkardıkları için uyku problemi yaşamaları muhtemeldir.

Beslenme

6. ayda bebekler artık ek gıdaya hazır hale geliyorlar. Anne sütünün yanı sıra muhallebi, sebze, meyve ve yoğurt bebeğinize verebileceğiniz gıdaların arasında. Ancak tavsiye edilen bebeğinize vereceğiniz ilk ek gıdanın pirinç, arpa veya yulaf olmasıdır. Daha sonradan sebze veya meyve püreleri gibi daha tatlı gıdaları verebilirsiniz. İlk başta vereceğiniz bir meyve püresinin ardından bebeğin pirinç veya arpa gibi gıdaları kabul etmesi zorlaşmaktadır.

Fiziksel gelişim

6. aylarında yastık gibi desteklerle oturmak için hazır olan bebekler, insanları ve nesneleri tanımaya başlıyor. Yuvarlanabiliyor ve başını istediği taraflara rahatlıkla döndürebiliyorlar. Ulaşamayacağı veya düşürdüğü cisimleri sizden isteyebiliyor veya uzanmaya çalışabiliyorlar. Ayın sonuna doğru ise yüz üstü yattığında kendi elleriyle destek yaparak oturabilecek hale geliyorlar. İlk dişini de bu ayda çıkarabilir. Diş çıkarma dönemi biraz sancılı olacağından ebeveynleri biraz zor zamanlar bekliyor olacaktır.

Sosyal gelişim

Bebeğiniz bu dönemdeyken tanıdığı kişilerle yabancı kişileri ayırt edebilir. Aynada kendi görüntüsünü gördüğünde de artık şaşırmaz ve kendisini de tanımaya başlar. Konuşma çabalarında olan bebeğiniz F, V, S, Z gibi sessiz harfleri çıkarmaya çalışırken bazı tek heceli kelimeleri de söylemeye çalışır. Ebeveynlerini de taklit etmeye başlar. Bu nedenle konuştuklarınıza ve telaffuzlarınıza özen göstermek sizin için daha iyi olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top