Close

8 18 Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

8-18-diyeti-nedir-nasil-yapilir

8-18-diyeti-nedir-nasil-yapilir

8 18 diyeti olarak da bilinen aralıklı oruç, beslenme saatlerini 8 saat ile sınırlayarak vücudun kendisini toparlamasına ve iyileştirmesine imkan sağlayan bir diyet programıdır. Birçok açıdan vücuda fayda sağlayan bu program, kişileri yalnızca 08:00 ile 18:00 saatleri arasında beslenmeye ve ara öğünlerden kaçınmaya teşvik eder. Ana öğünlerde bol yağlı beslenmeyi gerekli kılan bu programda, glüten ve şeker alımı yoktur. Glüten ve şeker içeren gıdalar, öğünlerden sonra kişilerin hızlı bir şekilde acıkmasına neden olmakta, bu nedenle ara öğünleri gerekli kılmaktadır.

Glütensiz ve şekersiz beslenmede uzun süreli açlık herhangi bir sorun teşkil etmez. Bunun yanında, yağdan zengin beslenildiği için kişiler enerji ihtiyaçlarını yağ yakımı ile gerçekleştirebilmektedirler. Bu süre zarfında, yeşil çay ve kahve gibi içecekler makul ölçülerde tüketilebilir. Yeşil çayın içerdiği sağlığa yararlı biyoaktif bileşenler ile kronik hastalıklardan korunmaya imkan tanıdığı bilinir. Makul ölçülerde tüketilen filtre edilmiş kahvenin ise karaciğer sağlığını desteklediği bilinmektedir. Bunun gibi sağlığınız açısından faydalı gördüğünüz içecekleri beslenme saatleri içerisinde makul ölçüde tüketebilirsiniz. 8 18 diyeti, iki öğün beslenmeyi öneren bir diyet programıdır. Buna göre, bu iki öğün arasında atıştırmalıklardan kaçınılması, öğünlerde sağlıklı ve besin içeriği bakımından zengin gıdalar tüketilmesi ve geri kalan zamanlarda yalnızca sıvı tüketimi gerçekleştirilmesi gerekir. Sıvı tüketimini aşırıya kaçmadan gerçekleştirmekte fayda vardır. Ölçüsü kaçırılan su tüketimi, vücutta böbrekleri yormakla birlikte, mineral eksikliğine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle mineral ihtiyacının bir ölçüde karşılanabilmesi için günlük diyet programına mineral bakımından zengin maden suyu eklemekte fayda vardır. Öğünlerden yarım saat öncesine ve yarım saat sonrasına kadar sıvı tüketiminin durdurulması önerilir. Bunun sebebi öğünlerin kolayca sindirilmesi ve mide asidine bağlı mide rahatsızlıklarının yaşanmaması olarak açıklanır. 18.00 sonrasında ise su dışındaki sıvı tüketiminin tamamen kesilmesi önerilir.

8 18 Diyetini Kimler Yapmalıdır
8 18 Diyetini Kimler Yapmalıdır

8 18 Diyetini Kimler Yapmalıdır?

8 18 diyeti, sağlığına dikkat eden ve otoimmün hastalıklarından kurtulmak isteyen herkesin uygulaması gereken bir diyet programıdır. Aralıklı beslenme, metabolizmanın doğru şekilde çalışmasına olanak tanır. Bu nedenle kilo verme işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Kilo vermek isteyenlerin bu işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için aralıklı oruç son derece uygun bir seçenektir. Kiloların kalıcı bir şekilde verilmesine olanak sağlar. Aralıklı oruç gerçekleştirilirken tüketilmesi önerilen bazı yiyecekler vardır; bunlar arasında zeytinyağı gibi sağlıklı yağdan zengin yemekler yer alır. Kilo vermek isteyenler çoğunlukla kalori sayımı yapma, yağsız yiyecekler tüketme eğiliminde olurlar. Aralıklı beslenme ise uzun süre yemek yememeyi teşvik etmesi dolayısıyla, yemek yenilmeyen bu süreçte vücudun enerjiye çevireceği yağı günlük olarak depolamayı önerir. Kalori hesabının yapılmadığı aralıklı beslenmede, kişilerin önceliği günlük besin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Yeşil sebzeleri, yumurtayı, içerisinde antosiyanin bulunan mor renkli yiyecekleri sabah kahvaltısında tüketmeyi öneren bu beslenme türü, günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmının sabah kahvaltısında karşılanmasını hedefler. Beslenme saatleri 08:00’den itibaren başlıyor olsa da bazı kişiler kahvaltı saatlerini uygun oldukları ölçüde 10:00’a da kaydırabilmektedirler. Bu sayede iki öğün arasındaki süre kısaltılarak aralıklı beslenme işlemi kolaylaştırılmış olur. Bununla birlikte, yoğun fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan ve ağır sporlar yapan kişilerin iki öğün beslenmesi kimi zaman yeterli olmayabilmektedir. Bu durumda, öğün sayısı üçe çıkarılabilir.

Yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir işte çalışıyorsanız, yağ alımınızı artırmanızda fayda var. Bu şekilde enerjiniz için gerekli olan yağın karşılanması mümkün hale gelir. Bunun yanında, çalışma saatleriniz 8 18 diyeti için uygun değilse, yemek sürelerini 16 saat aç kalacak biçimde kendiniz düzenleyebilirsiniz. Bununla birlikte uyku saatinizden beş saat öncesine kadar yiyecek tüketmemenizde fayda var.

8 18 Diyetinin Faydaları Nelerdir
8 18 Diyetinin Faydaları Nelerdir

8 18 Diyetinin Faydaları Nelerdir?

8 18 diyeti yani aralıklı oruç, gerek kilo vermek isteyenlerin, gerek otoimmün rahatsızlıklardan kurtulmak isteyenlerin, gerekse kronik rahatsızlığı olanların başvurduğu bir diyet programıdır. Aralıklı bir şekilde beslenerek vücudu dinlendirmeyi amaçlar. Bunun neden olduğu birçok olumlu sonuç vardır. Bunlar arasında kişinin kendisini daha dinç ve enerjik hissetmesi, dikkatini kolayca toplayabilmesi, odaklanma gerektiren işlerde daha yüksek performans gösterebilmesi gibi sonuçlar yer alabilir. Bunların yanında, 8 18 diyeti, kişinin uyku saatlerini düzene koyarak vücudun kendi sirkadyen ritmine uygun hareket etmesine olanak tanır. Uykudan 5 saat öncesine kadar hiçbir yiyecek tüketilmemesi, metabolizmanın uyku sürecine dek yiyecekleri sindirmesine fırsat tanır. Uyku saatine yakın yiyecek ve içecek tüketilmesi, vücudun uyku esnasında bu besinleri sindirmeye çalışmasına neden olur. Bu da sürekli yorgun bir bedene sahip olmanız ile sonuçlanabilir. Uyku öncesi yemek yiyen insanların geceleri sıklıkla kabus gördüğü bilinmektedir. Bu durum, uyku esnasında besinleri sindirmeye çalışan bedenin huzursuzluğunun bir yansımasıdır.

Beden, bütünüyle uyku moduna geçemez ve uyku ile uyanıklık arasında sürekli kabuslar görülür. Sabah ise oldukça yorgun bir şekilde uyanan kişi bütün günü bitkin bir şekilde geçirir. Neden olduğu ruhsal sorunların yanında, gece uykusu esnasında metabolizma oldukça yavaş çalışır ve besinler olması gerektiği gibi sindirilemez. Bu nedenle gece uyumadan önce yemek yiyen kişilerde gözle görülür bir kilo artışı meydana gelir ve bu fazladan kilolar oldukça sağlıksızdır. Sağlıklı bir günlük rutinde uyku saatinden beş saat öncesine kadar beslenme işlemi tamamen kesilir. Böylece huzurlu ve sağlıklı bir uykunun tadı çıkarılır. Uyku, bedenin kendisini iyileştirdiği bir süreçtir ve bu süreçte metabolizmayı yormamak gerekir. Aralıklı orucun faydaları kısaca bu şekilde özetlenebilir.

8 18 Diyetinin Sakıncaları Nelerdir?

8 18 diyetinin sağlıklı bireyler üzerinde bilinen ciddi bir zararı ya da yan etkisi bulunmaz. Bununla birlikte uzun süre aç kalmanıza engel olacak kişisel bir sağlık sorununuz var ise bu durumu doktorunuz ile paylaşabilir, bunun üstesinden ne şekilde geleceğinizi bir uzman ile konuşarak kararlaştırabilirsiniz. Aralıklı beslenme, çoğu zaman sağlık sorunlarının bir çözümü olarak görülebilmektedir ancak eğer bu diyeti uygulamaya engel olacak bir sağlık sorunu ile karşı karşıyaysanız, bu durumu bir uzmanla görüşmeniz gerekir. Bunun yanında, diyet programını uygulamaya başlamadan önce, bu konuda etraflıca araştırma yapmakta fayda vardır. Diyet programına bilinçsizce başlamak, besin açığı meydana getirmeniz ile sonuçlanabilir. Belli ölçüde bir bilinç düzeyine erişmeden önce bir uzmandan destek almak isteyebilirsiniz.

Uzman görüşü her zaman sizin yaşam biçiminizi doğru biçimde kurgulamanız için en uygun yoldur. İlerleyen dönemlerde, ne şekilde beslenmeniz gerektiğini yeterince kavradıktan sonra bu diyet programını kendi kendinize sürdürebilirsiniz. Aralıklı beslenme, iki öğün beslenmeyi önerir. Gün içerisinde gerçekleştirdiğiniz fiziksel aktivitenin yoğunluğu iki öğün için uygun değilse bu sayıyı üçe çıkarmanızda bir sakınca yoktur. Kendinizi halsiz ve güçten düşmüş hissettiğiniz durumlarda, diyet gerektiği sonuçları doğurmamış demektir. İlk iki hafta, glüten ve şeker bağımlılığı dolayısıyla vücutta halsizlik görülebilir. Bu dönem iyileşme krizi olarak adlandırılır. Ancak ilerleyen dönemlerde bu halsizliğin yerini enerjik bir hale bırakması gerekir. Aksi durumda diyet programında birtakım eksiklikler söz konusu olabilir. Kontrolü elinizden bırakmamanızda ve düzenli olarak kan değerlerinizi ölçtürmenizde fayda vardır. Kan değerleriniz doğrultusunda gerektiği ölçüde birtakım besinlere ağırlık vermeniz ya da gerekirse takviye almanız gerekebilir. Bu şekilde sağlık durumunuzu kontrol altında tutmanız mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top