Close

8 Aylık Bebek Beslenmesi

 

Bebeğiniz artık bu aylara kadar ek beslenmelere alışmaya başladı. Çorbalar ve ya pütürlü gıdalar ile yeme alışkanlığı da her geçen gün değişir. Bu dönemlerde artık anne sütü bebeğiniz için cazip gelmeyebilir. 8. Ayda bebeklere anne sütüyle birlikte ek gıda takviyesine devam edilebilir. Önceki aylarda da anne sütüyle bu dengeyi koruduğunuz düşünülürse bundan sonraki süreçte bu denge yerini sadece gıdaya bırakacaktır. Anne sütü ve ek gıdanın dengeli şekilde ilerlemesi bebeğin gelişimi açısından önem taşır. Uzmanlar ek gıda ve anne sütünün bebeğinizin 1 yaşına kadar devam etmesini söylerler. Bu sebeple bir anda bebeği sütten kesip ek gıda ile beslemek sakınca yaratabilecek bir durum olduğu için bu dönemde sevgili anneler dengeyi korumalıdır. 

8 aylık bir bebeğin günlük beslenme rutini;

  • Güne anne sütü ile başlanmalıdır.
  • Anne sütü yoksa devam sütleri tercih edilmelidir.
  • Sebze püresi besleyici bir öğle yemeği yapılabilir.
  • Anne sütü kesinlikle ana öğün olmalıdır.
  • Püre olarak bezelye, kabak, havuç gibi besleyici gıdalardan yapılabilir.
  • Çorbalar bu dönemde bebeklerinizin en sevdiği gıda olabilir bu yüzden sebze çorbaları yapabilirsiniz.

8 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilecekler

Doktorla istişare ederek gerekli olduğu durumlarda çorbalara devam sütü ilavesi yapılabilir. Bebeğiniz sebzelerin tadını daha iyi şekilde alacağı için çorbasını iştahla yiyecektir. Bebeğiniz püre veya çorbayı yemeği reddettiğinde daha küçük lokmalar vererek yedirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca biraz parçalı bırakarak çorbayı yemeği daha cazip hale getirebilirsiniz. Beslenme şekli günlük mutlaka düzenli ve dengeli olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğin ek gıdalarını hazırlarken olabildiğince doğal pişirme yöntemlerini kullanmaya da özen gösterin. Doğal pişirme yöntemleri ile hazırlanan besinler her zaman daha sağlıklı olacağını da unutmamalısınız. Buharda,haşlayarak veya ızgara şeklinde yemekleri hazırlayabilirsiniz. Bu yöntemle bebeğinize hazırlayacağınız yemekler sizin de alışkanlık haline getirmeniz gereken bir konudur. Bebeğinizin bahanesiyle sizde daha sağlıklı beslenmiş olacaksınız. Bebek ana besinini anne sütü ile aldığı için annelerinde beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi önemle üstünde durulması gereken noktalardan biridir. Bebeğinizi uyutmadan önce tahıllı ek gıdalar vererek bebeğinizin 1 gün içinde alacağı tüm vitamin ve mineralleri sağlamış olursunuz. Bu yüzden bebeğinizi uyutmadan önce alternatif olarak sütlü ve tahıllı ek gıdalar ile beslenmesini tamamlayabilirsiniz. Dişleri henüz çıkmadığı için bu dönemde yumuşak tek lokmalık rahat yiyeceği mümkünse parçalı gıdalar tercih edilmelidir. Öğünlerde bebeğinize yoğurt yedirebilirsiniz. Hem besleyici hem de yedirmesi kolay olan yoğurdu bebekleriniz çok sevecektir. Yoğurdu bir de kendiniz evde yapıyorsanız bebeğiniz için en ideal besinlerin başında gelir. İçeriğindeki proteinler ile mükemmel bir karbonhidrattır. Ayrıca probiyotik özelliği sebebi ile annelerin vazgeçilmezidir.

Bebeğinize 8. Ayda vermemeniz gereken gıdalar

Bebeğiniz bu aylarda bazı gıdalardan uzak durmalıdır. Sebebi ise bu gıdalar boğazlarına takılabilir veya alerjik etkiler yaratabilir. Bu sebeple anneler bazı besinlere dikkat etmelidirler. Bebeğinize vermemeniz gereken besinler;

  • Bal,
  • Çilek
  • Balık dışındaki deniz ürünleri 
  • Tatlandırıcı içeren hazır gıdalar, meyve suları
  • Yumurta beyazı
  • İşlenmiş et ürünleri, salam, sosis, sucuk vb.
  • Sakatat ürünleri
  • Kafeinli içecekler gibi gıdalardan bebeğinizi uzak tutmanızda gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top