Close

9 Haftalık Gebelikte Bebekteki Gelişimler

 

Bebeğiniz artık 29 haftalık ve küçük bir balkabağı büyüklüğündedir. Bu haftalarda bebeğiniz yaklaşık 38 ila 40 santim aralığındadır. Hamileliğin ilk 6 ayının bitmesi ile birlikte artık sabırsız olmaya başlamanız son derece doğaldır. 

  • 29. haftadan itibaren bebeklerin akciğerlerinde bulunan hava yollarının çoğu yerini almış olur. Küçük hava keseciklerinin de sayısı çoğalmıştır. Bu hava kesecikleri sayesin yüzey basıncını düşüren sürfaktan oluşur. Sürfaktan üretimi 35. haftada son bularak tamamlanır. 
  • Akciğerleri doğum sonrasına hazırlanmak adına ritimli şekilde soluk alıp verir.
  • Parmağını emen bebeğiniz, bu hareket sayesinde emmek için kullanacağı kasları geliştirir. 
  • Yüzünde bulunan ve emme becerisinde işe yarayan kaslar tamamen gelişimini 36. haftada tamamlar. 
  • Bebeğinizin bu döneminde cildi pembeleşir ve buruşuk haldedir. Cilt altındaki yağlanma ise devam eder. 
  • Bebeğinizin beyni artık gelişmeye başladığı için zeka ve mizah kısmı da gelişim göstermeye başlar. 
  • Farklı sesler, yiyecekler ve ışıklar artık onun anlayabileceği şeylerdir.
  • Kemiklerinde bulunan kırmızı kan hücreleri her geçen gün gelişmektedir. 
  • 29 haftanın geçmesiyle beraber kemikler daha da sertleşmeye başlar. Ancak bebek doğumuna kadar kemiklerindeki esnekliği korumaktadır. Kemiklerin tamamen sertleşmesi için çocukluk dönemine kadar zaman vardır.

Bebeğin Ultrasondaki Görünümü

Bebeğinizin kemikleri önceki haftalara göre daha fazla sertleştiği için ultrasonda artık belirgin şekilde görülür. Bebeğiniz akciğerlerini geliştirmek için nefes alıp verme hareketliliğini devam ettirir. Parmağını emerken ya da hıçkırırken karşılaşabilirsiniz. Bebeğiniz artık baş aşağı durmuş olarak karşılaşma olasılığınız vardır. Fakat düz duruyorsa da bu problem olduğunu göstermez. Doğuma yakın zamanda bebek doğum için uygun pozisyonu alacaktır.

Anne Vücudunda Karşılaşacağınız Değişiklikler

  • Bebeğiniz 29. Haftada oldukça gelişmiş bir hal alır. Bu sebeple iç organlarınız pozisyonlarını bebeğe göre ayarlar. Rahimde bulunan kaslar, iç organları koruyacak derecede güçlüdür. Mide ve bağırsaklarda olan bu sıkışıklık, sindirim sistemini etkileyerek hazımsızlığa sebep olabilir. 
  • Artık 29 haftanında verdiği yorgunlukla bir an önce doğurmak isteyeceğiniz bir zaman diliminede girmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğin tam olarak 29. haftalarında vücuttaki prolaktin hormonu bir hayli artar. Bu hormonlar arttıkça süt oluşumu başlar. Bu zamanlarda memelerinizden süt sızabilir. Tam da bu sıralarda göğüs pedi kullansanız iyi olur. 
  • Bu haftalarda bacak krampları yaşayabilirsiniz. Genellikle gece yaşanan bu kramplar için yatmadan önce esneme hareketleri yapabilirsiniz.
  • Kan basıncınızın artması beraberinde yüksek tansiyon getirebilir. Eğer çok fazla artış olursa hayati tehlike söz konusu olabileceğinden doktor bebeğin doğmasını isteyebilir.

Bebeğin 29 Haftalıkken Doğması

Akciğerleri gelişimini neredeyse tamamladı ve bağışıklık sistemi kendini koruyabilecek konuma geldiği için tıbbi yardım ile birlikte 29. haftada bir bebeğin doğması mümkündür. Erken doğan bebeklerin diğer bebeklere göre daha fazla problemlerle karşılaşması da olasıdır. 24. hafta ve 36. hafta erken doğum olarak adlandırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top