Close

Adet gecikmesinin nedenleri

adet-gecikmesinde-rol-alan-faktorler

Kadınlarda adet dönemi stresli geçerken, adet gecikmesi daha fazla strese neden olmaktadır. Adet gecikmesinin başlıca nedeni hormonal bozukluklardır. Kilo problemleri, stres gibi farklı görünen olayların bile hormonları etkilediği unutulmamalıdır.

Adet döngüsü

28 günde bir rahim duvarları kalınlaşarak döllenme için uygun hale gelir. Döllenme olmadığı takdirde oluşan dokuların kan ile atılması durumudur. Adet döngüsünün yedi gün erken veya geç tekrarlanması normaldir.

Adet döngüsünün tekrarlanmaması ilk adet yıllarında normalken daha sonraki yıllarda birçok sebepten dolayı adet gecikmesi ile karşılaşılabilir.

Hormonal bozukluklar

Tiroid hormonu değerindeki anormallik, prolaktin hormonu yüksekliği adet gecikmesine yol açabilir. Ciltte fazla kıllanma görülmeside hormonal bir bozukluğun habercisi olabilir.

Aşırı zayıflık durumunda östrojen hormonu salgılanmaması durumunda adet gecikmesi görülebilir. Östrojen hormonu içeren soya sütü tüketmek ve yüksek kaloriye sahip olan ve kan yapıcı etkisi bulunan pekmez tüketmek adet gecikmesini önleyebilir.

Doğum kontrol hapları da hormon dengesini bozacağı için adet gecikmesine yol açabilir.

Adet gecikmesinden şüpheleniliyorsa öncelikle bir endokrinoloji doktoruna danışmaktır. Eğer adet gecikmesi hormonal bozukluktan veya gebelikten dolayı değilse başka nedenler araştırılmalıdır.

Obezite

Çağımızın en büyük sorunu olan obezite adet gecikmesine yol açabilir. Obezite hormonal bir soruna yol açmadığı takdirde kilo vermek adet döngüsünü sağlamak için yeterli olacaktır. Öncesinde bir endokrinoloji doktoruna danışıp hormon testleri yapılmalıdır.

Polikistik over sendromu (PCOS)

Pcos, yumurtalıktan düşmeyen yumurtalar oldukları yerde kist oluşması durumudur. Tam olarak nedeni bulunamamış olsa da adet dengesizliğinin nedeni olabilir. Doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Bunların dışında adet gecikmesine neden olabilecek durumlar;

  • Aşırı spor yapmak (özellikle profesyonel sporcularda sıkça rastlanır),
  • Stres ve depresyon,
  • Menepoz öncesi (perimenepoz) ve menepoz dönemi,
  • Çölyak hastalığı gibi kronik rahatsızlıklar,
  • Emzirme,
  • Hayat tarzında olan değişimler (Seyahat, Çalışma saatlerindeki değişiklikler gibi),
  • Beslenme bozuklukları.

Tedavi yöntemleri

Kadın hastalıkları ve doğum doktoru veya endokrin doktoru tarafından gerekli hormonal testler, ultrason gibi çok yönlü inceleme yapılır. İnceleme sonucu ortaya çıkan rahatsızlığa göre bir tedavi uygulanır. Herhangi bir bulgu bulunamadığı takdirde adet söktürücü ilaç verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top