İçindekiler
Anne sütü saklamak bebeğin gelişiminin aksamaması için çok önemlidir. Bebeklerin ilk 6 ay ihtiyacı olan tüm besinleri içerisinde barındıran anne sütü, bebeklerin mucizevi besinidir. İçerisinde protein, karbonhidrat, çeşitli vitamin ve mineraller bulunan anne sütünün bir damlası dahi bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Anne sütü, yüksek besin değerine sahip olması sebebiyle bebek için hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür. Çok sıcak iklimlerde yaşıyor olsanız bile, bebeğinizin tüm su ihtiyacı anne sütü tarafından karşılanır. Bebek için oldukça önemli bu mucizevi besinin, kimi zaman sağılıp saklanması gerekir. Anne ile bebek ayrı kaldığında ya da sütü artırmak amacıyla süt saklama işlemi yapılır. Besin değerinin kaybolmaması ve daha sonra tekrar tüketilebilir olması için anne sütü saklama işlemi oldukça titiz bir şekilde yapılmalıdır. Yeryüzünde bulunan hiçbir besin, anne sütü ile kıyaslanamaz. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için anne sütüne doyması gerekir. Özellikle çalışan anneler uzun süre işte vakit geçirdiğinden, bebeklerini yeteri kadar emziremezler. Bakıcıya emanet edilen bebeklerin günlük ihtiyacı olan süt miktarının karşılanması gerekir. Bu sebeple çalışan anneler genellikle sütlerini sağarak muhafaza ederler. Bu şekilde bebek anneden uzakta olsa dahi besin ihtiyacı karşılanmış olur. Bunun yanında kimi anneler sütlerinin az olmasından ve buna bağlı olarak bebeğinin yeteri kadar beslenememesinden şikayetçidir. Anne sütü uygun koşullar altında saklandığında uzun bir süre besleyici özelliğini korur. Özellikle ilk bebeğini kucağına alan anneler “Anne sütü nasıl saklanır?” sorusunun cevabını merak ediyor. Bu konuya dair merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda sizler için derledik.
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne sütü saklama koşullarını bilmek sağlıklı bir süreci beraberinde getirir. Çalışan ve çeşitli sebeplerle bebeklerinden uzak kalan anneler için süt sağımı, bir gerekliliktir. Peki sütü sağdıktan sonra nasıl muhafaza edeceksiniz? Mutfaktan bildiğiniz üzere süt, en çabuk bozulan besinlerden biridir. Anne sütünün içerisinde kimyasal koruyucular olmadığından market sütlerinden daha dikkatli muhafaza edilmesi gerekir. Özellikle yeni anneler süt saklama, dondurma ve çözdürme işlemleri için birçok bilgi kalabalığıyla karşılaşıyor. Peki anne sütü saklama koşulları nasıl olmalıdır? Anne sütü uygun koşullar sağlandığında 24 saate kadar besleyicilik özelliğini kaybetmiyor. Anne sütünün saklanabilmesi için birçok yol vardır. Bebeğiniz sütü kaç gün içerisinde tüketecekse buna uygun bir saklama yöntemi seçmelisiniz. Yaklaşık 25 derecelik oda sıcaklığında süt, bozulmadan 6 saate kadar saklanabiliyor. Bu süreyi artırabilmek için uyguladığınız saklama yöntemini değiştirebilirsiniz. Daha önceden sağdığınız bir süt ile yeni sağdığınız bir sütü karıştırmadan önce dikkat etmeniz gereken şey aradaki sıcaklık farkının mümkün olduğunca az olması gerektiğidir. Peki anne sütü saklama süresi nasıl artırılır? Bildiğiniz üzere düşük sıcaklıklarda besinin, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi mümkün. Anne sütü için de bu geçerlidir. Anne sütünü, uzun süre muhafaza edebilmek için derin dondurucu ya da soğutucu gereklidir. Derin dondurucuda saklama süresi, soğutucudaki saklama süresinden daha fazladır. Anne sütü -18 derece sıcaklıkla bozulmadan ve besleyicilik değerini kaybetmeden 3 ay boyunca saklanabiliyor. 0 ile 4 derecede ise 3 güne kadar anne sütünü saklamak mümkün. Sütü sağlıklı bir şekilde saklayabilmeniz için özel olarak üretilen anne sütü saklama poşeti kullanmalısınız. Saklama poşeti, poşet içerisindeki kimyasalların süte karışmasını önleyerek bebeğinizin besin değeri yüksek ve sağlıklı bir sütle beslenmesini sağlıyor. Saklama poşeti üzerine sütün ne zaman sağıldığının tarihini atmayı ve eğer karışma ihtimali varsa isminizi yazmayı unutmayın. Eski tarihlerdeki sütleri mutlaka dökün.
Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Anne sütünü sağmak için birden fazla yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerin en bilineni elle sağmadır. Elle süt sağmak çoğu anneler için oldukça zor bir iştir. Özellikle de çalışan anneler gün boyu bebeklerinden uzak kalmışken birde süt sağma işlemiyle vakit kaybetmek istemezler. Yine bir diğer süt sağım yöntemi ise manuel süt pompası kullanmaktır. Bu yöntem, el ile sağımdan daha kolay olsa da yine otomatik sağım makinelerine göre oldukça uğraştırıcıdır. Tamamen otomatik olarak çalışan süt sağma makineleri ile süt sağımı çok kolay bir hâl alıyor. Bu cihazları kullanırken hem makinenin, hem de göğüs ucunuzun hijyenine çok dikkat etmelisiniz. Kullanmadan hemen önce mutlaka ellerinizi bol su ile yıkayın. Ellerinizi yıkadıktan sonra göğüs uçlarınızdaki kan dolaşımını artırmak amacıyla ufak hareketlerle masaj yapın. Bu masaj, sütün daha fazla ve daha çabuk bir şekilde göğüsten çıkmasını sağlar. Makine vakumlama prensibiyle çalışarak sütün depoda birikmesini sağlıyor. Makinede temizliğine dikkat etmeniz gereken en önemli yer süt haznesidir.
Anne Sütü Sağma Makinesi Nasıl Kullanılır?
Eğer manuel bir süt sağma cihazı kullanıyorsanız tek göğüsten elinizle cihazın koluna bastırarak süt sağımı yapabilirsiniz. Otomatik cihazlar biraz daha farklıdır. Aynı anda iki göğüsten süt sağımı yapabilen cihazlar sizlere zaman ve güç açısından büyük ölçüde kolaylık sağlar. Hem manuel hem de otomatik cihazlarda hijyene dikkat etmelisiniz. Her sağım sonrası mutlaka tüm parçalar temizlenmeli ve cihaz bir sonraki sağıma kadar temiz bir şekilde beklemelidir. Sağım işlemi tekrarlandıkça göğüs uçlarında deformasyona sebep olabilir. Her sağım sonrası göğüs ucu kremi kullanarak, göğüs uçlarında yara oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Muhafaza Edilen Süt Tekrar Nasıl Kullanılır?
Sütün tekrar nasıl kullanacağınız, hangi yöntemi kullanarak sakladığınıza bağlıdır. Eğer buzdolabının dondurucu kısmında sütü sakladıysanız çözülmesi için direkt olarak dışarıya çıkarmamalısınız. Sütü derin dondurucudan çıkarıp yavaş yavaş çözülmesi için soğutucu kısmına alın. Eğer çözülmesini bekleyecek zamanınız yoksa saklama poşeti içerisindeki sütü su dolu bir kaba koyarak daha hızlı çözülmesini sağlayabilirsiniz. Soğutucu kısmında bulunan sütü, ısıtmak için kesinlikle ocak kullanmayın. Saklama poşetine koyduğunuz sütü, sıcak su doldurduğunuz bir kabın içinde ısıtabilirsiniz. Sütü bebeğinize verirken çok fazla sıcak olmamasına dikkat edin.
Anne Sütü Saklamak Sütün Besin Değerini Azaltır mı?
Saklama ve çözdürme koşullarına dikkat ettiğinizde sütün besleyicilik değerinde herhangi bir azalma olmaz. Standart poşetler içerisindeki kimyasallar belirli bir zaman sonunda sütün içerisine karışır. Sütü kesinlikle normal poşetlerin içerisinde muhafaza etmeyin. Anne sütü saklamak için özel olarak üretilen poşetler, hem sütün besleyicilik değerini koruyor hem de sütün bozulmadan saklanabilmesini sağlıyor.
Süt Saklama Poşeti Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anne sütü saklama poşeti, en başta sütü ne kadar süre muhafaza edeceğinizi düşünülerek seçilmelidir. Dondurucuda saklayacağınız poşetler kalitesiz olursa bir süre sonra dolabın kokusu ve plastik içerisindeki maddeler sütün içerisinde karışarak tadını bozar ve besleyicilik değerini düşürür. Tüm poşetler manuel süt pompaları ile uyumlu olarak üretildiğinden hangi ölçüde poşet almalıyım diye düşünmenize gerek yok.
Bebekler her emmede 60 ile 120 ml arasında süt içerler. Poşet içerisinde 60 milimden daha az ve 120 milimden daha fazla süt koymamalısınız. Bebeğiniz poşet içerisindeki sütü tek seferde içebilmelidir. Poşet içerisine ağzına kadar süt koyarsanız dondurucuda süt genleşerek poşetin patlamasına sebep olur. Bu sebeple genleşme payını da hesaba katarak poşet içerisinde en az 2.5 cm’lik bir boşluk bırakın.