Close

Doğum sonrası lohusalık depresyonuna dikkat!

lohusa-doneminde-kadin-psikolojisi

Ülkemizde doğum yapan kadınların yaklaşık yarısı, lohusa döneminde depresyona girmektedir. Depresyona aniden değişen hormon seviyesi ve çevresel faktörler sebep olmaktadır. Doğum sonrası ruh sağlığı hem bebek hem anne için son derece kritiktir. Peki doğumdan sonra sağlıklı bir ruh hali için nelere dikkat edilmelidir ?

Doğum sonrası depresyon

Doğum sonrası kadınlar, pek çok sıkıntıyla baş başa kalmaktadır. Bunlardan birisi doğum sonrası depresyondur. Yeni annelerde sıkça görülen bu durum, 4 ay ila 1 yıl arasında sürebilir. Doğum sonrası depresyon belirtileri gösteren anneler, muhakkak psikologlardan yardım almalıdır. Doğum sonrasındaki depresyonu ya da diğer adıyla lohusalık depresyonunu bazı belirtilerden yola çıkarak tespit etmek mümkündür.

Doğum sonrası depresyon belirtileri

Doğum sonrası depresyonun belirtileri şöyle sıralanabilir :

  • Esprileri anlamama, etrafta gelişen hiçbir olayın komik gelmemesi
  • Gelecek hakkında hiçbir düşünceye sahip olmama
  • Kötüye giden şeyler hakkında sık sık kendini suçlama
  • Ortada bir sebep yokken kendini endişeli hissetme
  • Hiçbir neden yokken korku ve paniğe kapılma
  • Üzerinde büyük bir sorumluluk, çok ağır yük varmış gibi hissetme
  • Mutsuzluk sebebiyle uyku problemi çekme
  • Sürekli üzüntü hali
  • Hiçbir sebep yokken üzüntüden ağlama
  • Kendine zarar vermeyi sık sık düşünme

Bu belirtilerin çoğu yakın zamanda anne olmuş birinde görülüyorsa, kişi depresyonda demektir.  Yeni doğum yapmış kadınlar, mutlaka psikolojik destek almalıdır. Doktor desteği ve eşlerinin yardımıyla bu süreci atlatabilirler.

Doğum sonrası depresyonla mücadele

Doktor desteği önemli olsa da, yeni annenin alabileceği bir takım önlemler mevcuttur. Öncelikle alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Alkol ve sigaranın annenin beden ve ruh sağlığına kesinlikle  olumsuz etkileri  olacaktır. Bunun yanında bebeğin sağlığını da olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır. Bir diğer husus ise, eğer imkanlar el veriyorsa spor yapılmalıdır. Uzun yürüyüşler,pilates ve hafif tempo koşu tercih edilebilir. Spor her insanın sağlığına faydalı olduğu gibi  yeni doğum yapmış bir kadının da sağlığını olumlu yönde etkiler. Yeni anne, spor yaparak hem doğum sonrası kilolarından kurtulacak hem de ruhsal ve bedensel açıdan zinde kalacaktır. Ayrıca doktorun önerdiği beslenme programına mutlaka uyulmalıdır.

Yeni doğum yapmış bir kadın, daha sakin ortamlarda bulunmalıdır. Bunun için özellikle ilk zamanlarda eve gelen ziyaretçi sayısı kısıtlanmalıdır. Telefon görüşmeleri de kısa tutulmalıdır. Bunların yanında uzman desteği alınarak doğum sonrası depresyon kolayca atlatılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top