Close

Doğum sonrası diyet

diyetin-bebege-etkileri

Hamilelik sürecinde kilo alımı gerçekleşiyor ve doğum sonunda anne adayları aldıkları fazla kiloları verme telaşına giriyorlar. Fakat doğumdan sonra yanlış uygulanan diyetler anne ve bebek açısından sağlıksız olabiliyor.

Doğum sonrası annenin yaptığı diyet bebeği nasıl etkiler?

Doğum sonrası, ilk zamanlar bebek ve anne için uykunun düzene girdiği dönemlerdir. Bu yüzden ilk 4 ay annenin diyet yapması tavsiye edilmez. Anneler, hamilelik sürecinde çok kilo almadıkları sürece bebeğin beslenmesi ve gelişimi etkilenmesin diye diyet yapması önerilmez. Doğumdan sonra gerçekleşen emzirme süreci, hassas dönemlerden birisidir. Bebeğin düzgün ve sağlam beslenmesi için anne sütü azalmamalıdır.

Doğum sonrası beslenmede nelere dikkat edilmelidir?

Hayatınızdan sebze, tahıl, et, meyve, süt çıkmaması gereken yiyeceklerdir. Sabah, öğle, akşam şeklinde beslenmenizi düzenlemeniz gerekir. Kahvaltıda özellikle süt ve peynir tüketmeniz, öğlen ve akşam yemeklerinde ise et grubundaki yiyecekleri yemeniz gerekmektedir. Öğünlerde özellikle salata ve ekmek tüketilmelidir. Beslenme konusunda uzman birisiyle görüşüp program oluşturmanız bebeğiniz ve sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Sıvı tüketimi önemli

Bebeği emzirme sürecinde anneler sıvıyı daha fazla tüketmelidirler. Sıvı alımı düzenli ve iyi olsun ki süt miktarı sabit kalabilsin. Her gün 3 veya 4 litre sıvı tüketilmelidir. Bu günlük sıvı tüketiminde 13-15 bardak sudan, geriye kalan sıvılar ise çeşitli meşrubatlardan sağlanmalıdır. Kafein içeren içeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Kilo vermenize yardımcı olacak öneriler

Kalsiyumu bol olan besinler belirli miktarda tüketilmelidirler. Günlük yumurta, etli sebze yemekleri yenmeli ve c vitamini bol besinler ile tüketilmelidirler. Her öğün vitamini bol besinler yenmeli. İçerisinde katkı maddesi bulunan besinlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Tuz kullanılacaksa iyotlu tuz önerilmektedir. Besinlerden yeterince bebeğe geçmeyen iyot, iyotlu tuzun kullanılmasıyla annenin sütünden bebeğe geçer. Kuru yemiş veya kuru meyveler demir ve mineraller açısından zengin oldukları için yenilebilirler. Çay kansızlığa sebep olduğu için yemeği yedikten bir süre sonra açık olarak tüketilmelidir. Hazır içecekler yerine taze meyve suları, el yapımı ayran veya limonata tercih edilmeli. Kan yapan besinlerin tüketimi faydalıdır; pekmez hem kan yapıcı özelliği için hem tatlı yerine tüketilebilecek bir besindir. Ara öğün yapılması yine tavsiye edilenler arasındadır.

Hareket etmek

Bebekler, ilk altı ay anne sütüyle beslenmelidirler bu yüzden anneler beslenmelerine dikkat etmelidirler. Kilo vermek için diyet yapabilirler fakat uzmanlar diyet yerine hareket etmeyi öneriyorlar. Gebelik sonrası her gün yarım saat yürüyüş süt salınımına ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top