Close

Bakire Kadınlarda Sarı Akıntı

 

Çocukluk döneminden genç kızlığa geçerken bazı hormonal değişimler olur. Bu değişimlerle birlikte ilk olarak adet kanamaları başlarken, bir yandan da vajina epiletinde bazı değişiklikler görülür. Vajina florası, laktobasil adında zararlı bakterilerle savaşan iyi huylu basiller üretmeye başlar. Laktobasiller, vajinanın asit pH’ında ürer ve zararlı olan tüm maddelere karşı vajinayı korur. Bu akıntı kulak ve burunda görülen akıntıya benzetilebilir. Burunda ve kulakta bulunan akıntılar da o bölgeyi temizlemek için oluşur.

Sarı renkli, kalın ve hoş olmayan akıntı normal bir akıntı değildir. Bu türde olan akıntılar, enfeksiyon trikomonasisini işaret eden bir semptom olabilir. Sarı renkli akıntılar çoğunlukla hijyensiz birlikteliklerden ortaya çıkar.

Vajinal Akıntının Sebepleri

Normal ve olması gereken vajinal akıntılar sağlık açısından son derece faydalı olan akıntılardır. Vücut kendini temizler ve vajinayı bu akıntılar sayesinde korur. Ancak bazı akıntılar anormal seyreder. Bu tür akıntıların sebepleri enfeksiyonlar olabilir.

  • Bakteriyel vajinozis çok sık rastlanan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bazen hiç anlaşılma bile çok yoğun, kötü kokulu bir akıntıya neden olabilir. Bu enfeksiyonun olmaması için hijyeninize dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
  • Trichomoniasis ise çok farklı bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyonun oluşmasına protozoan neden olur. Enfeksiyonun bulaşma durumu genellikle cinsel ilişkilerin sonrasında görülür. Ancak bakire kızlarda da ortak banyo malzemeleri kullanımı sonrası oluşabilir. Oldukça kötü bir kokuya sahiptir. Ağrıya ve kaşıntıya neden olabilir.
  • Mantar enfeksiyonları, yanma ve kaşıntı hisleri ile birlikte katı olan bir enfeksiyondur. Mantar enfeksiyonları belli durumlara bağlı olarak oluşabilir. Yoğun stres altındayken olma ihtimali daha yüksektir. 

Vajinal Akıntılar Tedavi Edilebilir mi?

Vajinal akıntı tedavisi, hangi rahatsızlıktan kaynaklandığını öğrenmek için önce muayene ile değerlendirilmelidir. Akıntının kıvamına, rengine, kokusuna ve miktarına göre tanı konulur. Tanı konulmasının ardından çeşidine göre tedavi uygulanır. Akıntı konusunda tanı koyulamıyorsa kültür testi yapılır. Bu test, kesin bir tanı koymaya yarayacak ve gerekli tedavi belirlenecektir. Eğer gerekli görülürse vajinal fitiller verilebilir.

Vajinal akıntılar düzenli olarak oluşur ve genellikle zararlı değildir. Zararlı olabilecek olan vajinal akıntılar, sonrasında şiddetli ağrılar da getirir. Böyle durumlarda doktora başvurmanız daha doğru olacaktır. Ancak çok kolay şekilde önlemler alarak zararlı olan vajinal akıntıların önüne geçebilirsiniz. Zararlı olan akıntıların önüne geçebilmeniz için yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajina temizliğinizi düzenli olarak yapmalı ve kuru tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Kimyasal sabunlar, diş macunları, diş macunu, köpük ve spreyleri kullanmamalısınız.
  • İdrar sonrasında vajina temizliğini arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru yapmalısınız.
  • Tam pamuklu iç çamaşırları giymeye devam edin, sentetik ürün kullanmamaya özen gösterin.
  • Umumi tuvaletlerde çok fazla insan olacağı için tuvaletleri kullanmadan önce kesinlikle etrafı yıkamalı ve sifonu çekmelisiniz.

Banyolarda kendinize ait havlular bulundurun. Ortak havlular kullanmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top