İçindekiler
Her yeni ay bebeğiniz farklı evrelerden geçer. Bebeğiniz 7. aya girmesiyle beraber önceki aylara göre daha bağımsız hareket etmeye başlar. Bu dönemde yavaş yavaş kendi kişiliğini oluşturmaya yönelir. Bebeğiniz çevresini kontrol etmeye çalışır ve kontrol etmenin verdiği zevke erişir.
7. ayda motor beceriler
Bebeğiniz 7. ayla beraber sizden bağımsız olarak bulunduğu alanda yer değiştirmeye başlar. Bu gerek emekleyerek gerek yuvarlanarak olur. Her bebek birbirinden farklı olduğu için “Diğer bebekler emeklerken benim bebeğim neden emeklemiyor?” demek yanlıştır. Çünkü her bebeğin fiziksel gelişimleri farklıdır. Bebeğiniz diğer bebekler gibi hareket etmediğinde telaşlanmadan onu yaptığı hareketlerde cesaretlendirin. Bu dönemde bebeğiniz oyuncaklarının yerini de değiştirmeye başlar. Bir elinden diğerine geçirebilir. Bebeğinizin 7. ayda hareket kabiliyeti fazlasıyla gelişeceği için evinizde onun güvenliğini sağlamanız önemli. Ona zarar verebilecek eşyaları kaldırmanız, prizleri kapatmanız gerekir. Ayrıca 7. ayda bebeğinizi sizinle beraber masaya oturtmanız da oldukça önemlidir. Bebeğiniz sizin hareketlerinizi izler ve taklit etmeye başlar. Bu onun yemek yemeyi öğrenmesinde yardımcı olacaktır. Onun önüne küçük parçalarda yiyecekler verip kendisinin yemesine izin vermelisiniz. Bu sayede kendini bağımsız hissedecektir. Bu durum bebeğinizin özgüven oluşumunun ilk aşamasıdır. Bebeğinizin motor becerileri gelişirken onu kısıtlamayıp cesaretlendirmeniz oldukça önemlidir.
7.ayda diş gelişimi
Bebeğinizin diş gelişimi 6. ayla beraber başlar. Daha önce diş çıkarmadıysa muhtemelen 7. ayda çıkaracaktır. Eğer çıkarmazsa endişelenmeyin, her bebeğin gelişimi farklıdır ve diğer aylarda mutlaka ilk dişi çıkacaktır. Bebeğinizin ilk dişi çıkarken biraz huysuz olabilir. Normalden fazla salya akıtabilir. Dişin çıkacağı yer fazlasıyla kaşındığı için neredeyse bulduğu her şeyi ağzına alıp bu kaşıntıyı hafifletmeye çalışacaktır. Bebeğinizi rahatlatmak için diş kaşıyıcılarından alabilirsiniz. Bu kaşıyıcıları buzdolabında bekletip verirseniz çok daha etkili olacaktır.
7.ayda beslenme alışkanlığı
Bebeğiniz daha önceden tatmaya başladığı meyve ve sebzeleri yani katı yiyecekleri bu dönemde çeşitlendirebilirsiniz. Bebeğinizi her gün yeni yiyeceklerle tanıştırmak yerine araya 2-3 gün koyarak denetmeniz önemlidir. Bu sürede bebeğinizi gözlemleyip denediği yiyeceğe vereceği tepkiyi ve alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.
7.ayda sosyal gelişimi
Bebeğiniz 7. ayla beraber duydukları dili anlamaya başlarlar. Siz ona “Hayır.” Dediğinizde sizi anlar ama istediğinizi yapmayabilir. Ona adıyla seslendiğinizde kafasını sesin geldiği yöne çevirebilir. Bu dönemde bebeğiniz konuşmadan derdini anlatabilmede adeta ustalaşır. Farklı yüz ifadeleri, farklı sesler kullanmaya ve mırıldanmaya başlar. Aynı zamanda sizin nasıl hissettiğinizi yüz ifadelerinizden ve ses tonunuzdan anlayabilir.
Bu dönemde bebeğiniz nesne devamlılığı kazanır. Nesneler ve kişiler saklansalar da yok olmayacağını fark ederler. Önceki aylarda onunla “Ce-ee” oynarken sizin kaybolduğunuzu düşünürken 7. ayla beraber sizin hala orada olduğunuzun farkındadır. Bu durumun değişmesi bebeğinizi bakıcısına bırakırken işinizi zorlaştırabilir.
Çünkü bu dönemle beraber aynı zamanda aileden olanla olmayanı ayırt edebilir duruma gelir ve onun için tanıdık olan her zaman daha iyi ve daha güvenilirdir. Bu nedenle bebeğinizde yabancılara karşı endişe duygusu oluşabilir. Dikkat edilmesi gerekir. Onunla bu yabancılar hakkında olumlu konuşmak yardımcı olabilir. Bebeğiniz sizden ayrılırken ayrılık korkusu yaşayabilir. Böyle bir durumda ona veda ederken mümkün olduğunca tatlı ve eğlenceli hareket edin.
Yanından ayrılırken bakıcısının ya da yanına bıraktığınız kişinin onun dikkatini dağıtması da yararlı olacaktır. Kendinizi bebeğiniz ağladığı için suçlu hissetmeyin. Bu hem olağan bir durumdur hem de bebeğiniz siz gittikten kısa bir süre sonra ağlamayı kesecektir.