İçindekiler
Bebekler denize ya da havuza girebilir mi? Yaz gelince anne ve babaların en çok merak ettiği soru bu oluyor. Deniz ve havuz suyu bebeklere zarar verir mi? Bebekler kaç aylıkken denize girebilir? Suda doğum mümkünken deniz ve havuz suyunun bebekler üzerinde ne gibi etkileri vardır?
Bebekler denize ya da havuza girebilir mi?
Bebekler denize ya da havuza girebilir mi sorusu en çok sorulan sorular arasında başlarda yer alıyor. Cevap aslında kısa ve net: Evet, girebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bebeğin hangi ayda olduğu, herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı başta dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.
Bebekler denize ya da havuza girebilir mi sorusunu, tatile çıkmadan önce uzman hekime danışmakta fayda vardır. En doğru yönlendirme kendi doktorunuz tarafından size yapılacaktır. Bebekte var olan herhangi bir enfeksiyon denize ya da havuza girmesine engeldir. Bunun için bebeğin, tüm sağlık koşullarını karşılayabiliyor olması gerekir.
Bebekler denize ya da havuza ne zaman girebilir?
Bebekler denize ya da havuza girebilir mi? Evet, girebilir. Ancak uzman hekimlerin yaptıkları açıklamalara göre, bebeğin kendi başını tutabiliyor olması önemlidir. Bebeğin kendini ve baş hareketlerini bilip kontrol etmeye başlaması gerekir. Bebeklerdeki bu gelişim de altıncı aydan sonra başlar. Altı ayını dolduran bebek, artık kendi başına hareket edebilir, başını sabit ve dik tutabilir haldedir. Bu da demek oluyor ki altı aydan sonra bebekler denize ya da havuza girebilir.
Bebekler denize ya da havuza girmeden önce dikkat edilmesi gerekenler
Bebekler denize ya da havuza girmeden önce mutlaka sağlık kontrolleri yapılmalı ve doktorundan onay alınmalıdır. İlk altı ay bebeklerin vücudu enfeksiyona açıktır ve düzenli olarak aşılarını olmaları gerekir. Altı aydan sonra önemli aşılar da tamamlanmış olur. Belirli bir düzene girmiş bebek vücudu da denize ya da havuza girmeye hazırdır.
Dikkat edilmesi gerekenler:
- Bebek başını dik tutabilmeli.
(ikinci ayda dik tutmaya başlar, tam olarak dik tutması 3-5 ay arası olur.)
- İlk doz aşıları tamamlanmış olmalı.
(deniz ya da havuza girmeden önce bebeğin ilk doz aşıları tamamlanmalıdır. Bu, onu enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.)
- Havuz yerine deniz tercih edilmeli.
(tercih edilebiliyorsa, havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Deniz suyu devamlı akıntı halinde olduğu için daha temiz olur. Havuz, hem kalabalık hem de klor kimyasalı sebebi ile bebeklerde ikinci plandadır.)
- Suyun sıcaklığı önemlidir.
(bebeğin denize ya da havuza girdiği yerin sıcaklığı bebek için önemlidir. Çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Bebekler için 29-30 derecelik suda 30 dakika kalmak önerilmektedir. Bebekler, bu süre zarfında vücut sıcaklıklarını koruyabilirler.)
- Güneş ışınlarına dikkat.
(güneşin dik geldiği saatlerde güneş ışınlarına direkt maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Dik gelen güneş ışınları, yalnızca bebekler üzerinde değil yetişkinler üzerinde de ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Uzmanlarca önerilen saatler sabah 11 öncesi ve öğleden sonra 16:00 sonrasıdır. 11-16 arası dik gelen ışıklar cilde zarar vermekte, ve hatta cilt kanserine sebep olabilmektedir.)
- Bebek yalnız bırakılmamalıdır.
(henüz küçük olan bebeği, deniz ya da havuz içinde veya dışında yalnız bırakmamak gerekir. Düşüp kafasını vurma veya boğulma tehlikeleri göz önüne alınmalıdır. Bebek suda olduğu müddetçe daima bebeğin yanında bulunulmalı ve bebek tutulmalıdır.)
Tüm anne ve babaların merak ettiği soru: “Bebekler denize ya da havuza girebilir mi?” Dikkat edildiği sürece bebekler denize ya da havuza girebilir, suyun keyfini çıkarabilir.