Close

Bebeklerde Burun Temizliği

Genellikle ortamdaki nemin düşük olması, buruna yabancı cisim girmesi, geniz eti, alerjik rahatsızlıklar ya da mevsimsel üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlarda gelişen burun tıkanıklığı, bebeklerde içinden çıkılması zor bir durum olarak görülür. Özellikle kolay uyuyamama ve ağızdan nefes alamadığı için son derece huzursuz olan bebeklerin burunları daima açık tutulmalıdır. Ancak burun temizleme işleminin çok dikkatli yapılması gerekir. 

Oldukça basitmiş görülen ancak doğru yapılmadığında sıkıntı olabilecek bebek burun temizliği için birkaç basit uygulama sayesinde sonuç alınabilir. Özellikle bebek nefes alıp verirken burundan ses geliyorsa detaylı şekilde burun temizliği yapılması önemlidir. Bebeklerde sümkürebilme yetisi en erken 2 ila 3 yaş arasında kazanılır. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde ağlama sırasında yaşanan kısa süreli sümkürme hareketi tamamen reflekstir. Bu nedenle burun kaslarını henüz kullanamayan bir bebeğin burun temizliği için şunlar yapılabilir:

1. Burun Aspiratörü Kullanmak

Burun temizliği konusunda en fayda sağlayan aparatlardan biri bebek burun aspiratörleridir. Hemen her eczanede kolayca bulunabilecek olan aspiratörler için en doğru zaman banyo sonrasıdır. Çünkü burun içerisindeki mukus kalıntıları sıcak su etkisiyle yumuşar ve dışarı atılması kolay hale gelir.

Pompa şekline benzeyen burun aspiratörleri olduğu gibi nefesle çalışan aspiratörlerde bulunur. Pompa şeklindeki modelde, ince uç bebeğin burnuna sokulur ve arka kısmı nazikçe bastırılarak çekilir. Pompa kısmına dolacak olan hava, o esnada burundan mukus kalıntısını da temizler.

Nefes ile çalışan aspiratörlerde ise burna girecek ucun arka kısmında bir hortum ve ağızlık bulunur. İnce uçlu hortum bebeğin burnuna nazikçe yerleştirilir. Ağızlık ise temizliği yapacak yetişkinin ağzında olmalıdır. Hafif çekilen nefesler ile burun salgıları hortuma doğru çekilebilir. Burun aspiratörleri etkili cihazlar olup, bebeğin burnunu tahriş etmemeleri için sürekli kullanılmamalı ve her kullanımdan sonra mutlaka güzelce temizlenmelidir.  

2. Serum Fizyolojik

Bebekler için kullanılan doğal içerikli burun damlalarına serum fizyolojik adı verilir. Aspiratör yöntemi ile çekilemeyen katılaşmış mukus tabakasını çekilmesi için kullanılır. Küçük damlacıklı tüpler halinde bulunan serumlar birkaç kez güvenle kullanılabilir. Bebeğin burnuna birkaç damla olmak üzere damlatılır ve burnun kendiliğinden açılması beklenir. Eğer çok tıkalı ise mukus tabakası yumuşadığında yumuşak bir peçete ya da kulak çubuğu ile yumuşayan mukus tabakası çıkarılabilir.

3. Okyanus Suyu Spreyi

Burun aspiratörü ve serum fizyolojik uygulandığında da açılmayan bebek burnu için doktorun önerisi ile okyanus suyu spreyi uygulaması da yapılabilir. Tuzlu su formunda olan ve herhangi bir ilaç içermeyen okyanus suyu spreyleri burun geçişindeki fazla mukus tabakasının yumuşatılmasında oldukça etkilidir.

Bebek burnu açılırken asla evde yapılmış tuzlu solüsyonlar kullanılmamalıdır. Tuzlu – su oranının ayarlanamaması oldukça hassas olan bebek burnunda tahrişe neden olabilir. Mutlaka açılmayan bebek burnu için bir uzman hekime başvurulması gereklidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top