Close

Bebeklerde Oturma Emekleme Yürüme

Bebeklerde Oturma Emekleme Yürüme

Bebeklerde Oturma Emekleme Yürüme

Bebekler büyürken tüm anne babalar bebeğinin ilk adımlarını attığı o sihirli anı bekler. Bu nedenle ebeveynlerin aklında bebeğim ne zaman emekler, ne zaman yürür gibi soru işaretleri oluşur. Bebeklerin oturma, emekleme ve yürüme gibi eylemleri gerçekleştirmesi için öncelikli olarak gerekli fiziksel gelişimlerini tamamlamaları gerekir. Bebeklerinin fiziksel gelişimlerini yakından takip eden anne babalar bebeklerin oturma, emekleme ve yürüme dönemlerinde doğru yönlendirmeler yapabilir. Fiziksel gelişimlerinde bebekler belirli evrelerden geçerler. Oturma evresinde bebeklerin kaslarının denge sağlayabilecek düzeyde olmaları gerekir. Bebeklerini yakından takip eden anne babalar kolayca bu evreyi anlayabilir, oturma yastığı ve farklı egzersizler ile destek olabilir. Emekleme evresi genellikle bebeklerin 8. Ayından itibaren başlar. Her bebeğin gelişimi farklı olarak gerçekleşir. Bu nedenle bazı bebekler emekleme evresini atlayarak yürüme evresine geçebilir. Aynı sebepten dolayı bazı bebeklerin ise emekleme evresi uzun sürebilir. Evreler arasındaki zaman uzunluklarının farklı olması oldukça normaldir. Şüphelendiğiniz bir durum olduğunda ise profesyonel bir destek almanız ve bir ilgili poliklinikte hizmet veren bir doktora danışmanız önemlidir. Ortalama olarak bebeklerin yürüme evresi ise 11. Aydan sonra başlar. Bebeğinizin bu farklı aşamaları en iyi şekilde atlatması için her daim en büyük destekçisi sizsiniz. Ona emeklemeye ve yürümeye başladığında yardımcı olmanız gerekir. Alıştırmalar ile birlikte onu destekleyin ve başarı elde ettiğinde ona sevginizi göstermekten çekinmeyin. Sevgi göstermeniz onu heyecanlandırır ve deneme çalışmalarına devam etmesini sağlar.

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar
Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebekler ilk doğdukları anlarda genellikle sırt üstü ve yan yatma daha sonralarda ise dönme gibi yeteneklere sahiptir. Fiziksel gelişimleri ile birlikte bulundukları yeri değiştirme, başlarını kaldırma gibi çeşitli hareketleri gerçekleştirebilirler. Bebekler, yattıkları yerden başlarını kaldırabilmek ve oturabilmek için boyun ve sırt kaslarını güçlendirmeleri gerekir. Bebeklerin fiziksel gelişimlerine katkı sağlamak için sık sık onların kaslarını çalıştıracak, motor gelişimine katkı sağlayacak pozisyon değişiklikleri yapılmalıdır. Doğdukları ilk anlarda hareketlerinin farkında olmayan bebekler, zaman içerisinde bilinçli bir şekilde hareket etmeye başlarlar. Başlarını dik tutmaya başlayıp, yan dönmeye başladıklarında destekleyici oturma yastıkları ile oturmaya başlayabilirler. Peki bebekler ortalama olarak ne zaman dönmeye başlar? Bebekler yaklaşık olarak 2 aylık iken yan yatırıldıklarında dönmeye başlar. Sırt üstü dönebildikleri dönemlerden sonra 4 aylık iken sırt üstü yatan bebekler yavaş yavaş yan dönmeye başlar. Bu dönemlerde sırt ve omurga gelişimleri hızla gelişmeye devam eder. Bu nedenle karın ve boyun kaslarını destekleyici hareketler bu dönemi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için oldukça önemlidir . 3. Aydan itibaren bebeklerin kasları güçlenmeye başlar. 4. Ayda ise bebekler destek ile kolayca oturabilir hale gelir. 4. Aydan itibaren kısa süreli oturma alıştırmaları ile bebekler hızlıca tek başına oturabilir hale gelebilir. Ortalama olarak ise 6. Aydan itibaren bebekler desteksiz bir şekilde oturmaya başlarlar. 

Dört Adımda Bebeğinizin Oturmasına Yardımcı Olun

Bebeklerin oturma girişimleri 4. Aydan itibaren başlar. Tabii ki bu girişimlerin tamamı başarılı olmaz. Yaklaşık olarak 9. Aya kadar bu girişimler devam edebilir. Bebeklerin oturma aşamasına geçebilmesi için öncelikli olarak boynunu tutabilmesi, dengesini sağlayabilmesi ve omurgasının gelişmesi gerekir. Eğer bebeğinizin bu gelişimleri tamamladığını düşünüyorsanız oturması için geri sayıma başlayabilirsiniz.

  • İlk adım bebeğinizin gerekli gelişimleri tamamladığından emin olmaktır. Bu süreçi çok daha iyi bir şekilde geçirmesi için ona destek olabilirsiniz. Örneğin; sırt üstü, yan yatırma aktiviteleri yapabilirsiniz. Bu gelişimin tamamlandığından emin olduktan sonra ikinci adıma geçebilirsiniz.
  • İkinci adım ise, oturmaya hazırlanmalıdır. Doğumdan itibaren bebeklerin boyun, karın ve sırt kasları güçlenmeye başlar. Yüzüstü yatarken kafasını kaldırması, yatarken ayakları ile tekme atması kas gelişiminin pozitif yönde ilerlediğine dair bir ipucudur. Bebeğinizin size uzanması, kollarını kaldırması gibi aktiviteleri yapabilmesi için oturma egzersizleri yaptırmalısınız.
  • Üçüncü adım, genellikle 3-4. Aydan itibaren baş gösterir. Bebekler başlarını tutmaya başlar. Bu tarz motor becerilerini keşfetmeye başlamaları ile birlikte oturma için ilk denemeler yapılır. Siz de bebeğinizi kucağınıza oturtup ellerini tutarak başını kontrol etmesi için destek olabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizi koltuğa oturtup daha sonra çevresine yastıkları dizerek dengesini sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu denemelerde ilk başta yana doğru devrilse de zaman içerisinde devrilmeden durma süresi artmaya başlar.
  • Dördüncü ve son adımda, bebeğiniz yastık destekleri ile dengesini koruyabiliyor olmalı. Bu aşamadan sonra yastıklara artık ihtiyacınız bulunmuyor. Onu yumuşak bir alana oturtarak oturma alıştırmaları yapmaya başlayabilirsiniz. Bu alıştırmalar esnasında sandalye ya da düşme riski bulunan bir koltuk tercih edilmemelidir. Alıştırma için minder ya da yatak üstü oldukça ideal bir seçimdir. Bebeğinizin gelişimine uygun olarak sırtı hafifçe destekleyebilirsiniz.
Bebekler Ne Zaman Emekler
Bebekler Ne Zaman Emekler

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler oturma alıştırmalarını başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ebeveynlerin aklındaki yeni soru işareti bebekler ne zaman emeklerdir. Yaklaşık olarak 8. Ayda bebekler emekleme denemelerine başlar. Omurga, kol ve bacak kasları güçlenir ve bu sayede dengelerini sağlamaya başlarlar. Emeklemeyi öğrenen bebekler bulundukları ortamları merak etmeye ve keşfetmeye başlarlar. Her bebeğin gelişimi farklıdır. Bu nedenle bebekler emekleme denemelerine farklı şekillerde başlayabilir. Bebeğinizin çevrenizdeki bebeklerden farklı bir şekilde emekleme, oturma ya da yürüme evreleri geçirmesi oldukça normaldir. Bebeğinizin fiziksel gelişimine uygun olarak destekleyici aktiviteler yapabilirsiniz. Bu aktiviteler bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı ya da ulaşmak isteyeceği bir nesne ile yapılabilir. Nesneleri kendinden uzağa koyarak ona emekleyerek ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerin emekleme evreleri uzun sürebilir. Hemen yürüme evresine geçmemesi son derece normaldir. Bebeğinize her daim destek olmanız son derece önemlidir. Emekleme aşamasında onun hevesini kırmak ya da yürümeye karşı korkutmak bu evreyi çok daha uzun sürede atlatmasına neden olabilir. Bebeğiniz ile konuşarak, göz temasları kurarak onu telkin etmeniz ve minik ilerlemeleri bile kutlamanız son derece önemlidir. Onun hevesini devamlı olarak körüklemeniz yürüme aşamasına daha hızlı geçmesini sağlar.

Emekleme Aşamasında Yapılabilecek Alıştırmalar

Oturma aşaması sonrasında bebeğiniz yavaş yavaş emeklemeye başlar. Bu evrede ona çeşitli alıştırmalar ile yardımcı olabilirsiniz. Bu alıştırmaların başında onu yüzükoyun yatırıp ne yapacağını gözlemlemek gelir. Bebeğiniz gelişen fiziksel yapısı ile birlikte yavaş yavaş emekleme pozisyonunu almalıdır.

  • Bebeğiniz ile oyun oynarken bile kolayca alıştırma yapabilirsiniz. Bu durumda en önemli nokta hareketlerini kısıtlamayacak bir alan seçmektir.
  • Bebeğinizi emeklemeye yönlendirecek yaratıcı oyunlar oynamak yardımcı olacaktır. Sevdiği oyuncaklara ya da dikkatini çeken nesnelere emekleyerek ulaşmasını gerektirecek oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Emekleme alıştırmalarında ona gülümsemek, “aferin” gibi olumlu telkinlerde bulunmak son derece önemlidir. Aynı zamanda göz teması kurmak bebeğinizin gelişiminde pozitif bir etki bırakır.
  • Emeklemek için bebeğiniz rahat ettiği pozisyonu zaman içerisinde bulacaktır. Bu nedenle onu herhangi bir pozisyon için zorlamamanız gerekir.
  • Oyun oynarken bebeğinize zorlanacağı hedefler koymamalısınız. Bu onun ilgisini dağıtır ve başarısız olduğunda emekleme evresini atlatma hızını düşürür.
  • Emekleme aktivitelerinde bebeğinizin emeklediği alanın temizliği son derece önemlidir. Bu aşamada emekleme halıları tercih edilebilir.
  • Emekleme denemeleri sırasında bebeğinizin dizlerinin acımaması için emekleme halıları gibi yumuşak zeminler tercih edilmelidir.
  • Emekleme halıları aynı zamanda çeşitli desenlerde üretilir. Bu desenler bebeğinizin dikkatini çeker ve daha hızlı hareketler yapmasını sağlar.
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebeğiniz oturmaya başladı, yürüme evresini de tamamlamak üzere peki bebekler ne zaman yürür? Yaklaşık olarak bebekler 11. Ay sonrasında ilk adımlarını atarlar. Tabii ki bu durumda aynı oturma ve emekleme gibi her bebekte aynı olmayabilir. Yenidoğan bebeklerin tamamı yürüme refleksleri ile dünyaya gelir fakat ilerleyen süreçte devamlı olarak yatmaları ile birlikte yürüme kasları körelir. Daha sonralarında ise fiziksel gelişimlerini yavaş yavaş tamamlar ve yürüme evresine geçerler. 11. Ay sonunda bebeklerin kasları güçlenir ve yürümeye başlarlar. Dengede durmayı öğrenmeleri için onlara bu aşama öncesinde yardımcı olmanız son derece önemlidir. Bebekler tek başına dengede durabildikleri zaman yürümeye geçerler. Yapılacak olan egzersizler bu aşamayı kolaylaştırır. Bu egzersizlere örnek olarak bebeğinizin kollarından tutarak yürütmeye çalışabilirsiniz. Bu, bacak kaslarının yavaş yavaş güçlenmesini ve zaman içerisinde bebeğinizin sizden destek almadan kendi başına adımlarını atmasını sağlar. Yürüme aşamasında etrafına çeşitli nesneler koyabilirsiniz. Bu nesneler bebeğinizin tutunarak kolay bir şekilde yürümesini sağlar. Etrafına konulacak eşyaların son derece yumuşak olması ve sivri köşelerinin olmaması gerekir. Bu sayede bebeğiniz yürüme aşamasında dengesini sağlayamadığında düşerse herhangi bir yaralanma meydana gelmez. Aynı zamanda yürümeye yeni başlayan bebeklerin yürüme denemelerinde düşmesi, dengesini ara ara kaybetmesi son derece normaldir. Tıpkı yürümeye başlama yaşı gibi bu durum da bebekler arasında farklılık gösterebilir.  Örneğin bir bebek hiç düşmeden, dengesini iyi bir şekilde sağlayarak yürüyebilir iken diğer bir bebek daha sık dengesini kaybedebilir ya da daha geç dengesini sağlayabilir. Bu tip durumlar son derece normaldir.

Bebeğiniz İlk Adımlarını Atarken Ona Yardımcı Olun

Bebeğiniz kıpırdanmaya başladığında “bebekler ne zaman oturur, ne zaman emekler ve ne zaman yürür” gibi farklı sorular aklınızda canlanır. Bu aşamalar arasında son aşama olan yürüme döneminde bebeğinize destek olmanız önemlidir. İşte bebeğinize destek olabileceğiniz farklı yöntemler;

  • Öncelikli olarak yürüme denemeleri sırasında bebeğinize zarar verebilecek nesneleri kaldırmalısınız.
  • Bebekler 1.5 yaşından sonra tamamen desteksiz yürümeye başlarlar. Tabii ki bu yaş ortalamaları bebekten bebeğe değişir.
  • Bebeğiniz tek başına birkaç saniye bile dengede durabiliyorsa, yürüme alıştırmalarına başlayabilrisiniz. Bebeğiniz denge sağlamaya başladığında hız kesmeden alıştırmalara başlamanız yürüme evresini hızlandırır.
  • Emekleme dönemi son bulduktan sonra sırada yürüme aşaması gelir. Bebeğiniz kendini hazır hissettiğinde ayağa kalkar ve dengesini sağlar.
  • Bebeğiniz ilk ayağa kalktığı dönemde tedirgin davranabilir. Etrafında yer alan koltuk, masa, sandalye gibi nesnelerden destek alarak ilerler. Etrafındaki nesnelere tutunarak ve nesneleri hareket ettirerek adımlarını atar.
  • Bir sonraki adımda ise etrafında yer alan farklı eşyalara, ondan ona olacak şekilde tutunarak yürümeye başlar.
  • Bu dönemde belirli aralıklar ile desteksiz dengede durma alıştırmaları yapabilirsiniz. Bu alıştırmalar desteksiz yürüdüğünde daha az düşmesini sağlar.
  • Emekleme aşamasında olduğu gibi yürüme aşamasında da ona hedefler koyarak bu aşamayı hızlandırabilirsiniz. Ne kadar çok alıştırma yapılırsa bebeğiniz o kadar hızlı bir şekilde yürüyebilir. Hedef olarak ise ona yine sevdiği oyuncakları ve nesneleri koyabilirsiniz.
  • Bu alıştırmaları artırarak bebeğinizin kendine olan güvenini destekleyebilirsiniz.
  • Alıştırmalarda başarı elde ettiğinde bebeğinize sarılarak sevginizi gösterebilirsiniz.
  • Yürüme denemelerinde bebeğiniz elbette düşecektir. Bu düşüşler hem sizi hem de bebeğinizi yıldırmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top