Close

O Artık Kocaman Bir Bebek: 12 Aylık Bebek Gelişimi

O Artık Kocaman Bir Bebek 12 Aylık Bebek Gelişimi

O Artık Kocaman Bir Bebek 12 Aylık Bebek Gelişimi

Onunla birlikte kocaman 1 yılı geride bıraktınız. Artık hem sizin hem de bebeğiniz için önemli olan bu ayda; bebeğinizin gelişimini, beslenmesini, uyku düzenini merak ediyor olabilirsiniz. Kaygıların ve soru işaretlerinin çokça olduğu bu dönemde her şeyin doğru şekilde ilerlediğine emin olmalısınız. Gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam eden bebeğiniz, 12 aylık uzun ve yorucu bir süreci atlattı. Bundan sonraki aylarda bebeğiniz fiziksel olarak büyümeye devam ettiği gibi duyusal ve zeka konusunda da hiç olmadığı kadar sizler şaşırtacak.

Bir elin beş parmağı bir olmadığı gibi her bebekte aynı şekilde gelişim göstermez. Bebeklerin gelişimi ay ay birbirinden farklılık gösterebilir. Bebeğin gelişimi için net bir ölçüt olmamakla birlikte genel olarak bazı tahminler yapılabilir. Yani bebeğiniz için öngörülen kilo değeri, bebeğinizin mevcut kilo değerinin altında ya da üzerinde olabilir. Bu size bebeğinizin gelişim göstermediğini düşündürebilir ancak endişenmenizi gerektirecek bir durum yok. Bebeğiniz ile ilgili sık sık sorular sorduğunuz bu dönemde en çok sorulan “12 ay bebek gelişimi nasıl olmalıdır?” sorusunun cevabı tüm detaylarıyla aşağıda yer almaktadır.

12 Ay Bebek Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

12 aylık uzun bir dönem geride kaldı. Bebeğinizde gözle görülür birçok fiziksel değişim gözlemlediniz. Yine de bebeğinizin gelişiminin normal olup olmadığıyla ilgili ya da bu aylarda sizi neler bekleyecek, merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gereken bebeklerin gelişiminin birbirinden farklı olduğu ve bu bu gelişmelerin erken ya da geç olabileceğidir. Bebeğiniz öngörülen şekilde gelişmiyor olabilir. Bu farklılık çok ciddi bir boyutta olmadıkça endişenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.

Bebeklerin gelişimindeki farklılıklar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunların en başında genetik daha sonra da çevresel faktörler yer alır. Bu faktörler yine bebeğin gelişimini etkilese de 12 aylık bebek gelişimi hemen hemen öngörülen şekilde ilerler. Ebeveynler bebeklerinin bu dönemdeki gelişimi hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Bebeğinizin gelişimini doktorunuz ile birlikte siz de kontrol ederseniz bebeğiniz ile ilgili daha çok fikir sahibi olabilirsiniz.

12 aylık bebek, çevresini artık daha çok merak etmeye çeşitli nesnelerin isimlerini öğrenmeye başlarlar. Baba dendiğinde artık babasına doğru yönelmeyi ve ismi söylendiğinde size bakmayı bu aylarda sıklıkla yapacaktır. Hatta parmağı ile işaret ettiği nesnelerin isimlerini sizlerden öğrenmek isteyebilir. Bu dönemde bebeğiniz hiç olmadığı kadar ilgiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde bebeğinizin ilgisiz kalması onun gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu dönemde uğraştığınız işlere biraz ara verebilir ve kendinizi tamamen bebeğinizle ilgilenmeye adayabilirsiniz.

Konuşmak için oldukça hevesli olan bebeğiniz bu dönemde söylediği tüm kelimeleri bilinçli olarak söyler. Bazı nesnelere kendine özgü isimler koyar. Bebeğinizi tanıdıkça hangi nesnelere nasıl seslendiğini anlayarak, bebeğinizin istediklerini ona uzatabilirsiniz. Konuşmanın yanında bebeğinizin hareketlerinde de büyük ölçüde değişim gözlemleyeceksiniz. Bu dönemde bebeğiniz artık sizden yardım alamadan bir yerlerden tutunmak isteyecek hatta ufak ufak adımlar atacaktır. Bunun yanında tek başına bardaktan su içebilecek kadar ellerini kullanabilecektir.

12 aylık bebek sahibi ebeveynler tarafından en çok merak edilen ise: “12 aylık bebek kaç kilo olmalı?” sorusudur. Bu soruya genel bir cevap verilebilir fakat bebeğiniz bu değerler arasında boy-kilo değerine sahip olmayabilir. Bu değerlere yakın olan değerler de bebeğiniz için normal olarak kabul edilebilir. Doktorunuz bebeğinizin gelişimi ile ilgili daha çok bilgiye sahip olduğundan bebeğiniz için en doğru şeyi doktorunuz söyleyecektir. 12 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri şu şekildedir:

  • Kız bebekler için 12 ay itibariyle kilo değeri 9.5 kg ile 10 kg arasında olması normal olarak kabul edilir. Bununla birlikte kız bebeklerin boyu ortalama olarak 70 cm ile 73.7 cm arasında, baş çevreleri ise 43 cm ile 44.9 cm arasındadır.
  • Erkek bebekler için 12 ay itibariyle kilo değeri 10.5 kg ile 11.5 kg arasında olması normal olarak kabul edilir. Bununla birlikte erkek bebeklerin boyu ortalama olarak 72.5 cm ile 75 cm arasında, baş çevreleri ise 45 cm ile 46.1 cm arasındadır.

Genel olarak 12 aylık bebek boyu; ilk yılın sonunda 71 cm ile 81 cm arasında olmalıdır. 12 aylık bebek boy kilo değerleri bu değerlerde bulunan ya da bu değerlere yakın olan bebekler gayet sağlıklı olarak gelişimine devam ediyordur.

0-12 ay bebek gelişimi, belkide bebeğiniz için en çok gelişim gözlemlediğiniz aylar oldu. 12 ay itibariyle özellikle bebeğin gelişimi duyusal yönde ağırlıklı olacak. Duyu organlarının tam anlamıyla yetişkin sağlıklı bir insan gibi çalışmasından dolayı artık hisleri daha kuvvetli oluyor.

12 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi
12 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

12 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Bebeğiniz özellikle 12 ay itibariyle duyusal olarak oldukça fazla yol katetmiş oluyor. Görme, hissetme, işitme gibi duyularda bebeğinizdeki farklılığı, gözlemlemeniz mümkün oluyor. 12 aylık bebeğin gelişimi, duyusal gelişimde nasıl farklılıklara yol açıyor? Gelin daha yakından bakalım:

  1. İşitsel Gelişim:

Bebeğinizin bu dönemde işitme yetisi hiç olmadığı kadar gelişim göstererek, sesler karşısında daha farklı tepkiler vermesini sağlıyor. Etrafını daha dikkatli bir şekilde dinleyerek, anne ve babasından duyduğu eşya isimlerini hafızasına kaydediyor. Hem size dikkatlice bakıp hem de sizi can kulağıyla dinlediği bu dönemde ona okuduğunuz kitaplar onun daha çok ilgisini çekecektir. Eğer işitmesinde net bir farklılık olduğundan şüphe duyarsanız mutlaka doktorunuza bununla ilgili bilgi verin. Muayene sonrasında bebeğinizin durumunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Bazı bebekler çok dikkatli bir şekilde çevreyi izlediğinden, duymasında problem varmış gibi izlenim verebilir.

  1. Hissel Gelişim:

Bebeğinizin sinirsel sistemi tam anlamıyla geliştiğinden artık dokunduğu materyalleri daha iyi bir biçimde hissetmeye başlıyor. Farklı maddelerin elleri ve ayakları üzerinde bıraktığı hissiyatı hafızasına kaydeden bebek, zararlı canını yakabilecek bazı cisimlerden uzak durmayı kendi başına öğreniyor. Eşyalara dokunmaktan mutlu olan bebeğiniz için artık onun için tehlikeli olabilecek eşyaları kaldırmanız en doğru karar olacaktır. Daha tam olarak eşyaların hangilerinin tehlikeli olup olmadığını bilmeyen; meraklı gözlerle etrafını seyreden bebeğiniz bu dönemlerde merakı yüzünden kendisine istemeden de olsa zarar verebilir. Bebeğinizi bu dönemlerde özellikle düşürebileceği eşyaların olduğu yerlerde tek başına bırakmayın.

Bebeğinizin hissel gelişiminde önemli rol oynayabilecek çıplak ayakla toprak, çim ve su gibi yerlere basmasına izin verin. Kendisinin sevilip sevilmediğini çok iyi bilen bebeğinize bu dönemde sıklıkla temas edip, öpmeye ve sarılmaya özen gösterin.

 

  1. Zihinsel Gelişim:

Bebeğinizin doğduktan sonraki beyin hacmi ile şu anki beyin hacmi arasında gözle görülür farklılık vardır. Bebeğinizin beyin hacmi 1 yılın sonunda tam 2 katına çıkıyor. Bebeklerin aylara göre gelişimi baz alındığında en fazla beyin büyümesi 12. ay itibariyle gerçekleşir. Duyguları ve istekleri daha karışık bir hâle gelen bebeğiniz bu dönemde bunları kontrol edebilmekte zorlanabilir. İçinden çıkılamayan düşünce zincirlerini kuran bebeğiniz, bu karmaşanın içerisinden ileriki aylarda rahatlıkla çıkıyor merak etmeyin. Neden-sonuç ilişkisini iyi bir şekilde kuran bebeğiniz hangi olayın sonunda ne oluyor bunları anlayabilir. Git gel gibi tek kelimeden oluşan komutlara anlayıp buna karşı tepkiler verebilir. Anne ve baba gibi kelimeleri rahatlıkla söyleyebilen bebeğiniz, bu dönemde yeni bir şey olarak anne gel, baba git gibi küçük cümleler de kurabilir.

  1. Sosyal Gelişim:

1 yaş itibariyle bebeğiniz artık tam anlamıyla bağımsızlığını ilan etmek istiyor olabilir. Artık yemeğini kendi yeme, suyunu kendi içme gibi şeyler kendisi yapmak isteyecektir. Bu dönemde size ve diğer insanlara karşı öfkeli olabilir. Onu anlayışla karşılamalısınız.

12 aylık bebeğin gelişim süreci genel olarak bu şekilde ilerliyor. Bu kadar bilgiden sonra bebeğinizin neler yapabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Bebeklerde gelişim sonucu “12 aylık bebek neler yapar?” sorusunun cevabı bu yazıda ele alınmaktadır:

12 Aylık Bebek Neler Yapar
12 Aylık Bebek Neler Yapar

12 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Yatağına tutunarak çıkabilir ya da yatağından tutunarak aşağı inebilir.
  • Örtüleri çekerek üzerindeki cisimleri aşağı düşürmeye çalışır. Bu yüzden onun bulunduğu ortamlarda bu tür kazaları önleyebilmek için önlem alın.
  • Duvardan ya da başka eşyalardan destek alarak ilk adımlarını atabilir.
  • Kendi kendine keşfettiği dili ile bir şeyler mırıldanır.
  • 2 kelimeye kadar olan verilen komutları başarılı bir şekilde yerine getirebilir.
  • Kendi başına yavaş yavaş yemek yiyip, suyu içebilir.
  • Bu dönemde yavaş yavaş yürüdüğünün farkında olup, bir yere daha erken gidebilmek için emeklemeyi tercih edebilir.
  • Ona sorduğunuz soruların cevaplarını veremez fakat tepkileriyle anladığını belli edebilir. “Baba nerede?” diye sorduğunuz bir soruya karşılık babasını parmağıyla göstermesi sizi şaşırtmasın.
  • Bu dönemlerde duygusal olarak biraz hassas olduğundan siz yanından ayrıldığınızda ağlayabilir.
  • Anne ve babası ile birlikte top oynayabilir. Topu at dediğinizde topu siz yuvarlaması muhtemel.

Bu dönemde bebeğiniz meraklı olduğundan ona aldığınız oyuncaklar ve onunla oynadığınız oyunlar çok önemlidir. Peki“12 aylık bebek oyuncakları nelerdir? 12 aylık bebek oyunları nelerdir?:

12 Aylık Bebek Oyunları
12 Aylık Bebek Oyunları

12 Aylık Bebek Oyunları

12 aylık bebeğiniz, ona aldığınız bazı oyuncaklar ile kendi başına oynayabilir. Oyuncak seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler; onun sağlığına zararlı olmayan ve onun eğitimine yardımcı olacak oyuncaklardan seçmenizdir. Hareketli, basit kontrollü, sesli ve ışıklı, takıp çıkarmalı, boya kalemi ve bebekler için özel üretilen ışıklı ve sesli kitaplar onun için en uygun oyuncaklardan olacaktır.

Bebeğiniz ile bu dönemde sizin de ilgilenip onunla oyun oynamanız çok önemlidir. Bebeğinizle oynayabileceğiniz bazı oyunlar şunlardır:

  • Birlikte boyama yapma
  • Yüzünüze çeşitli şekiller çizmesine izin verin. Yüzündeki mutluluğu siz de göreceksiniz.
  • Birlikte tak çıkar tarzı oyunlardan oynayın. Bunu oynarken geometrik şekilleri de öğrenecektir.
  • Mini futbol, bowling, basketbol gibi oyunlar ilgisini çekebilir. Bu mini oyunlar ile bebeğinizle güzel vakit geçirebilirsiniz.

Gelişimine son hız devam eden bebeğinizin i elbette fazlasıyla enerji ihtiyacı olacaktır. 12 aylık bebek beslenmesi önceki aylara göre daha kolay olacaktır. Hemen hemen tüm gıdalardan yiyebilen bebeğiniz oldukça iştahlı olacak. “12 aylık bebek neler yer?”:

12 Aylık Bebek Neler Yer?

12 aylık bebeğin beslenmesi, diğer aylara göre biraz farklılık gösteriyor. Sizin yediğiniz yemeklerin hemen hemsini yiyebilen bebeğiniz bu ayda bira kilo alabilir. Bir süre kilo alımı devam eden bebeğiniz için “Bebeklerin kilo alımı hangi ayda yavaşlar?” sorusunu sorabilirsiniz. İlk 5 ay hızla kilo alan bebeğiniz için 5. Aydan sonra kilo almada yavaşlama olur fakat yine normale göre hızlıdır. 2 yaşına kadar bebeğiniz normal kilo alımına devam eder.

12 aylık bebek beslenmesine yardımcı olacak bazı gıdalar şunlardır:

  • Yumurta
  • Mevsim meyveleri
  • Et
  • Balık
  • Tavuk
  • Yoğurt
  • Süt

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top