Close

Bel ağrısı ankilozan spondilit habercisi olabilir mi?

Ankilozan Spondilit hastalığı nedir?

Woman sitting on sofa stretching and rubbing stiff back muscles after too much computer work on. Stressed lady suffering from backache after sedentary work, feels discomfort because of posture problem

Ankilozan Spondilit özellikle omurgayı tutan kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır.  Birçok romatizmal hastalık yaşlanmaya bağlı deformiteler sonucu görülse de Ankilozan Spondilit de bu söz konusu değildir. Genellikle 20’li veya 30’lu yaşlarda ortaya çıkan ani ağrılar kas iskelet sisteminin tümünü etkilemektedir.

Bu hastalığın kadınlara oranla erkeklerde sık görülmesinin nedeni üzerine yapılan çalışmalarda kesin bilgiler elde edilememiştir. İlk belirtileri genelde leğen kemiği, kalça kemiği, el ve ayak bileklerinde ortaya çıkan ağrılı iltihaplanmadır. 

Ankilozan Spondilit belirtileri

  • Sabah uyandığında bel ve kalçalarınızda ağrı, sertlik ve tutukluluk
  • Boyun ağrısı
  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  •  Nefes darlığı
  • Eklemlerde şişlik
  • Eklemlerde kızarıklar ve sıcaklık
  • İştah kaybı 
  • Hareketsiz kalındığında şiddetli ağrı 
  • Yanlış yapılan egzersiz sonrası ağrı oluşması 

Ankilozan Spondilit tedavisi

Ankilozan Spondilit hastalığının tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Ancak egzersiz ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bu yüzden bu hastalıkta inflamatuar ilaçlar dışında düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. 

Ankilozan Spondilit egzersizleri

Özellikle omurgaya yönelik egzersizler boyun, sırt ve beldeki ağrıları hafifletir. 

Ankilozan Spondilit hastalığı nedir?

Omuz ve sırt esnetme egzersizleri

Sabit bir koltukta oturarak veya düz şekilde ayakta yapabileceğiniz bu egzersizde dikkat etmeniz gerekenler başınızın arkaya düşmemesi ve nefesinizi tutmamanız gerekir. Bu egzersiz için karşıya bakarak kollarınızı yukarı kaldırın ve nefes alın. Bu sırada omuzlarınızı olabildiğince esnetin ve rahatlatın. Kollarınızı indirip eski ilk başladığınız pozisyonunuza dönerken nefes vermeyi unutmayın. Egzersize bu şekilde devam ederek 10 tekrar yapabilirsiniz.

Bel esnetme (kedi-deve pozisyonu)

Bu egzersiz için düz bir zemine ellerinizi ve dizlerinizi zemine yerleştirerek kedi duruşu pozisyonunda durun. Bu pozisyon da iken karın kaslarınızı ve kalçalarınızı kasmayı unutmayın. Bu pozisyonda biraz bekledikten sonra karnınızı içeri çekerek başınızı yere doğru eğip sırtınızı yukarı kaldırıp deve dediğimiz pozisyonu uygulayın. Bu egzersizi 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Nefes egzersizleri

Sandalyede ya da koltukta yapabileceğiniz bu egzersiz için öncelikle omuz ve ayaklarınız aynı hizada olacak şekilde otur pozisyonda yerleşin. Başınızı öne eğmeden karşıya bakın. Kollarınızı geriye iki yana açarak derin nefes alın ve kollarınızı bacaklarınıza doğru çevirip yavaşça nefes verin. Bu egzersizi 2-4 kez tekrarlayabilirsiniz. Nefes alıp-verme süreniz 15-30 saniye arası değişebilir. 

Ankilozan Spondilit hastalığı nedir?

Boyun egzersizleri

Boyun egzersizleri de kişinin omurgası için önemlidir. Bir sandalyeye dik bir şekilde oturun. Başınızı düz bir şekilde sağa-sola çevirin. Daha sonra başınızı öne ve arkaya eğme egzersizleri uygulayın. Bu egzersizleri 2-4 kez tekrarlamanız yeterlidir. 

Kol ve bacak egzersizleri 

Hem kollarınızı hem de bacaklarınızı aynı anda çalıştıran bu egzersiz gün içinde rahatlıkça zaman ayırmamızı da sağlar. Elleriniz ve dizleriniz üzerinde durun. Bir bacağınızı dışarı doğru paralel uzatın aynı anca bacağınıza zıt tarafındaki kolunuzu paralel düz uzatın. Örneğin sağ bacağınızı kaldırdıysanız sol kolunuzu paralel uzatıp kaldıracaksınız.  Bu egzersizleri yavaş ve 8-10 kez uygulayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top