İçindekiler
Hayat kalitemizi düşüren bel fıtığı, bel bölgemizdeki omurgamız arasında bulunan disk eklemlerin zamanla hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Disk kayması olarak da bilinmektedir. Peki, bel fıtığı belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
Bel fıtığı, genel olarak vücutta oluşan ağrılar ile kendini belli etse bile bazen de gizli bir şekilde oluşabilir. Ağrı, uyuşma, saplantı gibi belirtileri vermeden ilerleyen bel fıtıkları da görülmüştür. Şiddetli ve sürekli şekilde ağrılar; bel fıtığının en belirgin habercisi, belden başlayarak bacaklara doğru oluşan şiddetli ağrıdır. Bu ağrı, ani hareketler sonucunda şiddetlenir ve tutulmalar meydana gelebilir. Bu ağrılar, bel bölgesinden ayak parmaklarına kadar uzanan hatta hissedilebilir. Yürümede zorluk ve uyuşukluk hissi; bel fıtığı rahatsızlığına sahip olan insanlarda sık görülen belirtilerden birisi de bacaklarda uyuşma ile beraber karıncalanma, hareketlerde zayıflamadır. Sinir köklerinde ağrı ve yanma hissi; hasarlı disklerin siyatik sinirine baskısı sonucunda oluşan ağrılardır. Siyatik sinirler dışında, omurganın çevresinde bulunan sinirlere de baskı yapabilir. Bu baskı ile iğnelenme hissi oluşabilir.
Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Kişiden kişiye ve rahatsızlığın durumuna göre farklılık gösteren bel fıtığı tedavisi cerrahi müdahale gerektiren ve gerektirmeyen tedavi şeklinde ayrılabilir. Cerrahi müdahale dışı olan tedaviler şu şekildedir;
İlaçlar: Doktorunuzun önermiş olduğu ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
Dinlenme: Uzun süren ve şiddetli bel ağrısı yaşıyorsanız, genellikle 1-2 günlük yatak istirahati size iyi gelecektir. Günlük hayattaki hareketleriniz yavaş ve kontrollü bir şekilde olmalıdır. Uzun süre ayakta kalmamanız gerekir ancak uzun süre yatmak veya oturmak da iyi değildir.
Fizik tedavi: Fıtığın belli bir düzeyde ilerlediği durumlarda uygulanan fizik tedavi, bel fıtığına yönelik hareketlerle beraber bel kaslarını ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Fizik tedavi uygulandıktan sonraki ilk günler ağrılarda artma yaşanabilir. Bu normal bir durumdur.
Cerrahi müdahaleler ise kişinin ayakta duramama, idrarını tutamama gibi oldukça ilerlemiş bel fıtığı olduğunda yapılabilir. Bölgesel anestezi uygulanarak yapılan mikrodiskektomi yöntemi sinirlere herhangi bir zararı olmayan, hasta olan kişinin 8-9 saate ayağa kalkabileceği cerrahi bir yöntemdir. Endoskobik bel fıtığı ameliyatı, fıtıklaşmış disk alanına geçirilen 4mm’lik endoskop yardımı ile ekran üzerinden cerrahi saha görülerek gerçekleştirilmektedir. Endoskobik bel fıtığı ameliyatı, lokal anestezi altında uygulanabilir ancak her fıtık rahatsızlığı için bu yöntem uygun değildir.