Close

Çocuklu ailelerin kâbusu: Beta mikrobu

beta-mikrobu-nedir

Beta mikrobu genellikle kış aylarında görülen, en çok etkilenen grubun 5 ile 15 yaş arası çocuklar olduğu bir hastalıktır. Yutkunma güçlüğü, ağız kokusu ve ateş ile kendisini gösterir. Bu mikrop bulaşıcı ve yıldırıcı özelliğiyle kış aylarında kapalı ortamlarda kendini gösterir. Peki tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine sebep olan bu hastalık hakkında aileler ne kadar bilinçli? Bu hastalığın tedavi yolları nelerdir? Hastalığa karşı alınabilecek koruyucu tedbirler var mıdır? İşte beta mikrobu hakkında özellikle çocuklu ailelerin bilmesi gereken her şey.

Beta mikrobu Belirtileri nelerdir?

Beta mikrobu boğazlarda iltihaplanma yapan bir bakteridir. Boğaz ağrısı ve ateşi olan çocukların bünyelerinde bu mikrobun bulunma riski vardır. Yutkunma problemleri, beslenme zorluğu, ateş, kötü ağız kokusu, titreme, iştahsızlık ve vücut ağrısı en çok görülen belirtilerdir. Yine karın ağrısı, kusma, bulantı da görülebilir. Bademcik ve boğazlarda yer yer kızarıklıklar ile küçük dilde şişlik de görülebilir.

Beta mikrobu Tedavi yöntemleri

Beta mikrobunun tedavisinde penisilin ve benzeri antibiyotiklerden faydalanılır. Genellikle tedavi süresi 8 ile 12 gün arasında değişir. Antibiyotik tedavisi ile eklem romatizması engellenmeye çalışılır. Beta mikrobunun tedavisinde yalnızca penisilin uygulanmaz. Alerji oluşma ihtimali olan durumlarda, penisilin benzeri antibiyotikler de faydalı olmaktadır.

Tedavi edilmeyen veya tedavisi eksik yapılan hastalarda kızıl adı verilen hastalık ortaya çıkabilir. Streptokok adı verilen bakteri iltihabında, mikroplar nedeniyle oluşan toksinler deride yoğun kızarıklıklara ve yer yer dökülmelere neden olur. Bu durum genellikle boğaz iltihabının 2. gününden 7. gününe kadar devam eder. Beta mikrobu tedavisi yapılmadığında belirli bir zaman sonra deri iltihaplarına, zatürreye, ateşli romatizmaya, kalp romatizmasına, sinüzite, orta kulak ve böbrek iltihabına da neden olabilir.

Beta mikrobu Hastalığa karşı alınabilecek koruyu yöntemler

  • Hastalığın bulaşıcı olduğu göz önüne alındığında, yakın çevrede hastalığa yakalanan kişilerle aynı ortamda bulunulmaktan kaçınılmalıdır.
  • Kış aylarında çocukların aşırı soğuk yiyecek ve içecekleri tüketilmesi engellenmelidir.
  • Okul, sinema gibi kapalı alanlar beta mikrobunun yayılması için elverişli alanlardır. Bu tarz ortamlara sık giren çocuklara iyi bir temizlik alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Bademciklerin alınması gerekir mi?

Beta mikrobuna bağlı olarak, bir yıl içerisinde 7 veya daha fazla bademcik atağı geçiren ve her yıl en az 5 defa olmak üzere ilerleyen yıllarda da bademcik atağı geçiren veya geçirme ihtimali olan çocukların beslenme ve solunum sorunları ortaya çıkması hallerinde uzman doktor kararıyla bademciklerinin alınması gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top