İçindekiler
Aileye katılan yeni birey sizi nasıl etkiler?
Öncelikle bebeğinizin doğumundan önceki hayatınıza bir set çekmeli ve sadece ona odaklı bir yaşam sürdürmeli olduğunuzu bilmelisiniz. Düşünün, hamileliğin ardından dünyaya geldiği andan itibaren size bağımlı bir canlı var ortada. Hem fiziksel hem psikolojik anlamda her an sizinle ihtiyaç halinde. Küçük bebeğinizin henüz 1-2 haftalıkken sizin kokunuzu tanıdığını biliyor muydunuz? Bu şekilde sizi algılamaya ve hissetmeye başlar. Onu emzirerek, kucaklayarak sizinle psikolojik anlamda bağ kurmasını sağlayabilir ve bu duyguyu güçlendirebilirsiniz.
Bu durum bebeğe olumlu etki yaparken anneye de duygusal anlamda doyum kazandırmaktadır. Annelerin bebekleri ile ilgilenirken eşleri ile olan ilişkilerini de hoş seviye de tutmaları önerilir. Ummadığınız bir noktada bebeğiniz hayatınızı değiştirecek belki de sorunlu bir ilişkiyi varlığı ile onaracaktır. Eşinizle beraber güzel vakit geçirirken, bebeğinizle de ilgilenmek size pozitif bir enerji katacaktır. Fakat eşler, bu noktada ilişkilerini kontrol altına almalı; olası kavgaların önüne geçmeye özen göstermelidir. En ufak streste bunu eşinizden çıkarmamalı, sabırlı olmalısınız. Hatta sürekli talimatlar, emirler vermekten kaçınmalı ve nazik olmaya çalışmalısınız. Tabii, bu durum iki taraf için de geçerli olmakla beraber problemler uzlaşmalı olarak halledilirse başarıya ulaşılacaktır.
Bebeğinize odaklı bir yaşam
Bebeğiniz doğduktan sonra düşünceleriniz ve tavırlarınızda gözle görülür biçimde büyük değişiklikler olacaktır. Her ne kadar bebeğinizin evinize adım atması sevinç ve mutluluk kaynağı olduğu kadar bunun ayrıca olumsuz yanları da vardır. Anneler, kilolarını dert etmeye başlayabilir, bununla beraber sosyal hayattan da soyutlanmış olduklarını yakınabilirler. Ayrıca düzensiz uykular başgösterecek, derin ve tatlı bir uykunun özlemini çekeceklerdir. Giyim tarzı da her anlamda kendini ele verecek, küçük bir bebeğin varlığını sezdirecektir: Spor ayakkabılar, bebek çantaları, rahat giysiler vb… Bebeğinizin varlığı sizi bir yandan mutlu ederken diğer yandan sizde ve çevrenizde olan değişikliklere ortam hazırlayacaktır.
Eşiniz ile olan ilişkinize dikkat
Bebeğiniz hayatınızda bu denli köklü değişiklik yaparken siz de bir taraftan eşinize destek olmalısınız. İki kişilik bir aileye üçüncü bir kişi eklenince haliyle olumlu-olumsuz bazı durumlar yaşanabilir. Burada babaya düşen görev; anneyi anlamaya çalışmak olmalıdır. Bazı babalar, annelerin bebeklerine aşırı ilgisinden dolayı kendisini dışarda kalmış gibi hissedebilir. Anneler ise bebeğini nasıl emzireceği, nasıl uyutacağı konusunda stres yaşayabilirler.
Her iki taraf da birbirleri için empati kurmalıdır. Bu durumda, hem anneye hem babaya görevler düşmektedir. Öncelikle erkeğin, doğumdan sonra karısında meydana gelen bu ruhsal ve fiziksel değişimlerin farkına varması gerekir. Bunu bildiği takdirde olası problemleri önlemiş olacaktır ki aynı şekilde annenin de soğukkanlılığını koruması şarttır. Ayrıca anneler eşlerini bebekleri ile ilgilendirmeye yönlendirmeli, onları azarlayıcı ve kırıcı sözler sarfetmekten kaçınmalıdırlar. Her ne kadar anne anneliği öğreniyor, baba da babalığını öğrenmek zorundadır. Eşler birbirine her türlü maddi-manevi desteği sağlamalıdır. Minik bir bebek hayatınıza girdiği andan itibaren aslında aile bağlarının güçlenmesinde ve sevgiyi yaymasında önemli bir etkendir.