İçindekiler
Anne baba olmak; soyun devam ettirilmesi bakımından bizim içimize işlenmiş güdüsel bir istektir. Bu bakımından hayatlarını birleştirip aile olmaya karar veren kadın ve erkek çoğunluk olarak ailenin olmazsa olmaz parçası olan çocuk ile hayatlarını renklendirirler. Kimileri çocuk sahibi olmak için her planı programı önceden yaparken kimi çiftler de bu süreci doğal akışına bırakmaktadır. Ama ne yazık ki çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin her zaman aynı şansa sahip olduğu söylenemez.
DÜŞÜK YAPTIĞINIZ İÇİN KENDİNİZİ SUÇLAMAMALISINIZ
Düşük, bebeğin anne karnındaki gelişim evresinin erken aşamasında hayatının sonlanması sonucu meydana gelir. Düşük yapmak halkımız arasında çok yanlış anlaşılmalara sebep olmuş bir konudur. Düşüğün sadece annenin fiziksel nedenleri dolayısıyla gerçekleştiğine inanılması oldukça yaygındır. Halbuki düşük, daha çok bebeğin daha en başından daha çok kalıtımsal olarak yapı bozukluğu nedeniyle hayata tutunamaması dolayısıyla meydana gelir.
KROMOZOM BOZUKLUKLARI DÜŞÜK İÇİN EN YAYGIN SEBEP
Kimi zaman kalıtsal rahatsızlıklar dolayısıyla, kimi zaman anne ve babanın sperm ve yumurtasının eşleşmesi aşamasında meydana gelen bir kusur ile ya da mutasyon dediğimiz kalıtımsal değişimler nedeniyle bebeğin yaşamak için uygun kromozom yapı ve sayısına sahip olmaması durumunda düşük gerçekleşir. Düşük, aslında insan fizyolojisinin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi adına kendi kendine başarabildiği muazzam bir sistemdir. Düşük, anne karnında gerçekleşmediği takdirde dünyaya gelen bebekler sağlıksız olarak ve ne yazık ki kısa bir yaşam sürdürebilecekler. Bunun için annenin vücudu bu işlemi bağımsız olarak gerçekleştirebilecek yetenektedir.
DÜŞÜK YAPTIĞINIZ İÇİN HAMİLE KALAMAZSINIZ DİYE BİR ŞEY YOK
Düşük, daha sonraki hamilelikleri pek etkilemese de anne ve çevresi o psikolojiye girer ve kendini tekrar toparlaması biraz zaman alabilir. Fizyolojik olarak tekrar hamile kalması için gereken o periyot anneyi bedensel olarak yeni bir hamileliğe hazırlar. Önemli olan annenin ve çevresinin anneyi suçlamaması ve annenin psikolojik olarak kendini yeni bir hamileliğe alıştırmasıdır. Hatta birden fazla düşük yapmış olsanız bile bu sağlıklı bir hamilelik geçiremeyeceğiniz anlamına gelmez.
TEDBİRDE YİNE DE FAYDA VAR
Kalıtımsal faktörler dışında başka sebeplerden de kaynaklanabilen düşükler de elbet vardır. Bunun için Byeni bir hamilelik döneminizde kendinizi yormamalı, stresten uzak tutmalısınız. Ağır kaldırmamalı, riskli işlerden uzak tutmalı, spor yapmalı, yediklerinize dikkat etmeli, fazla kilo düşük riskini artırır, sigara ve alkol tüketmemeli hatta sigara dumanında, kirli havadan uzak durmalısınız.