Close

Emziremeyen anneler için süt sağma ve saklama yöntemleri

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için, ihtiyacı olan besini alması çok önemlidir. Tam da bu noktada,anne sütünün önemi oldukça büyüktür. Fakat bazı durumlarda, alternatif bir yol olarak, sütünüzü sağmanız gerekebilir. Peki, sütünüzü nasıl sağacağınızı ve hangi ortamlarda saklayacağınızı biliyor musunuz?

Anne sütü, bebeğiniz için temel besin kaynağıdır. Eğer sürekli çalışıyorsanız ve bebeğinizi emzirecek vaktiniz yoksa, meme ucunuzda yara varsa, bebeğiniz emmeye adapte olamamışsa; sütünüzü sağıp, bebeğinize bu konuda yardımcı olabilirsiniz.

ANNE SÜTÜ SAĞMA YÖNTEMLERİ

Her ne kadar başta zor gibi görünse de, öğrendikçe ve eliniz alıştıkça size kolay gelecek bir durumdur. Bu yüzden umutsuzluğa kapılmayın. 3 adet yöntem ile anne sütünüzü sağabilirsiniz:

EL İLE SÜT SAĞMA YÖNTEMİ

Bu yöntemde elinizin temiz olması çok önemlidir. Bu yüzden elinizi güzelce temizleyin. Pozisyon olarak biraz öne eğilip, rahat bir şekilde oturun. Memenize yavaşça masaj yaparak süt akışını kolaylaşmasını sağlayın.

İşaret parmağınızı memenizin altına, başparmağınızı da memenizin kahverengi bölgesine getirip, diğer parmaklarınızla memenizi destekleyin. Burada dikkat etmeniz gereken şey; işaret parmağınız ve baş parmağınızın aynı hizada olması.

Meme ucunuza bastırmamaya özen göstererek, işaret parmağınızı ve başparmağınızı yavaş ve yuvarlak bir şekilde içe doğru bastırın ve sonra bırakın. Bu durumu birkaç kez tekrarlayın. Bu şekilde süt damlamaya başlayacaktır. Sütün temiz bir kaba damlamasına özen gösterin.

Bu sağma işlemini, en az iki kere meme değişimi yaparak,yaklaşık olarak yarım saat devam ettirebilirsiniz. Eğer işlemi yaparken ağrı hissediyorsanız yanlış bir şeyler yapıyor olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekebilir.

EL POMPASI İLE SÜT SAĞMA YÖNTEMİ

Rahat bir pozisyonda oturup, gerekli hijyenik ortamı sağladıktan sonra, yine memenize masaj ya da ılık havlu ile kompres yapın.

Pompanın ucunun temiz olmasına dikkat ederek, memenizin ucunu, pompanın ucunun tam ortasına yerleştirin. Düzgün bir şekilde ve doğru yere yerleştirmeye özen gösterin. Çünkü buradan süt biriktirme kabına boşalacak.

El pompasının pistonunu elinizle sıkıp bırakarak, anne sütünü sağma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bir memede süt azaldığında diğer memenize geçiş yapabilirsiniz.

ELEKTRİKLİ POMPA İLE SÜT SAĞMA YÖNTEMİ

Burada yapmanız gerekeni uygun ortamı oluşturup, masajınızı yaptıktan sonra; meme ucunuza pompayı yerleştirmek.

Daha sonra, hızlı ve yavaş emiş gücüne ayarlayıp, vakum gücüyle sütü sağmasını bekleyebilirsiniz

ANNE SÜTÜNÜ HANGİ ŞARTLARDA SAKLAYABİLİRSİNİZ?

Sağma işlemi bittikten sonra saklama koşulları da bir diğer önemli noktadır. T.C Sağlık Bakanlığı’nın önerisine göre; güneşten uzak bir odada oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabınızın soğutucu kısımlarında 3 gün, buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarında 3 ay sürekle saklanabilir.

Sütünüzü, içeriğinde BPA ve BPS bulundurmayan, anne sütü saklamak için üretilmiş poşetlerde, temizliğinden emin olduğunuz, kapağının iyi bir şekilde oturması gereken, sert cam ya da plastik kaplarda saklayabilirsiniz.

Sakladığınız kaplara, sağdığınız tarihi yazmanız; ilk sağdığınız sütü, ilk kullanabilmeniz için yardımcı olacaktır. Eğer sizin dışınızdaki biri ilgileniyorsa ya da başka birilerinin de olduğu bir dolapta saklıyorsanız, isim ve soy isim de yazabilirsiniz.

Eğer her şeye rağmen içinizde bir tereddüt varsa muhakkak bu konudaki uzman kişilere danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top