Close

Emziren Anne Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

emziren-anne-diyeti-nedir-nasil-yapilir

emziren-anne-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Emziren anne diyeti, kısaca tanımlamak gerekirse doğumun hemen ardından hamilelik nedeniyle aldığı kiloları vermek isteyen annelerin yaptığı diyettir. Ancak bu dönem hem anne hem de bebek için oldukça hassas bir dönem olduğundan yapılacak olan “emziren anne diyeti”nin dikkatli bir şekilde oluşturulması büyük önem taşır.

Anneler genellikle doğumdan hemen sonra hızla kilo vermeyi hedefleyebilirler. Ancak hızlı ağırlık kaybı hem anne hem de bebek sağlığına zararlı olabilir ve anne sütünü azaltabilir. Doğumdan sonra yani emzirmenin ilk 3 ayında kilo kaybı olmayabilir; hatta biraz ağırlık artışı da görülebilir. Bu durum hormonal değişiklikler nedeniyle normaldir. İştah daha açık olduğundan vücutta yağ artışı da olabilir. Bu süreçte kalorinin çok fazla kısıtlanması yetersiz enerji alımından dolayı halsizliğe ve sütün azalmasına neden olur.

Emzirmenin ilk 3-6 ayında vücut kendiliğinden yağ yakmaya ve ağırlık kaybetmeye başlar. Yapılan araştırmalarda da emziren annelerin emzirmeyen annelere göre daha hızlı kilo verdiği görülmüştür. Düzenli ve sağlıklı beslenme ile haftada 0,5 kg ağırlık kaybının olması normaldir. Verilen bu ağırlık miktarı annenin kilosuna ve emzirme miktarına göre 1 kg’a kadar çıkabilir.

Emziren anne diyeti yanında düzenli yapılan egzersizler kilo kaybının daha kolay olmasını ve vücudun sıkılaşmasını sağlayabilir.

Emziren anne diyet listesi 1800 kalorinin altında olmamalıdır; aynı zamanda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral değerlerini de içermelidir. Diyet listesi yaş, kilo, boy değerlerine uygun anneye özgü olmalıdır. Uygulanacak diyet listelerinin kalorileri ağırlık kaybına göre yavaş yavaş düşürülmelidir ve mutlaka süt artışına etkisi olan besinler listede bulunmalıdır.

Kan şekerinin dengede kalması ve annenin çok sık açlık yaşamaması için 3 ana, 3-4 ara öğün şeklinde bir beslenme düzeni oluşturulabilir. Sütün tadını değiştirebilecek ve bebekte huzursuzluk yapabilecek besinlerden uzak durulmalıdır. Diyet listesinde işlem görmüş, paketli ürünler bulunmamalıdır.

Emziren Anne Diyeti Nasıl Yapılır?

  • Emziren anneler için hazırlanan diyetler; anne ve bebeğin beslenmesine göre düzenlenmelidir.
  • Emzirme yoluyla gıdalar bebeğe de geçtiği için, bebek adına zararlı olan besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Aynı zamanda bebeğin kas ve kemik gelişimini destekleyen ürünler tavsiye edilmelidir.
  • Bir kişi için hazırlanan diyet, sadece o kişi tarafından uygulanmalıdır.
  • Her annenin içinde bulunduğu şartlar farklı olduğundan diyet listeleri şahsi olmalıdır.
  • Baharatlardan ve acılı gıdalardan mümkün olduğunda uzak durulmalıdır.
  • Diyet listesinde bol sıvı tüketimi önerilmelidir.
  • Annenin emzirme döneminde bolca su tüketmesi ve sıvı alması en sağlıklı seçim olacaktır.
  • Emzirme döneminde tüketilen su, sadece kilo vermede değil sütün miktarını yükseltme konusunda da etkilidir.
  • Emzirme danışmanları her emzirme sonrasında mutlaka büyük bardak su içilmesini öneriyor.
  • Sütün daha hızlı yenilenmesi ve besin değerinin yüksek olması için bu dönemde içilen su oldukça önem taşır.
  • Eğer emzirme döneminde hem sağlıklı beslenip hem de kilo vermek isterseniz, meyve dilimli su içebilirsiniz.
  • Damak zevkinize göre ekleyeceğiniz meyve dilimleri, içme suyunu lezzetlendirirken metabolizma hızını da yükseltip aktif tutacaktır.
  • Öğünlerde mutlaka kalsiyum ve protein içeren gıdalar yer almalıdır.
  • Kahvaltı asla ihmal edilmemelidir. Diyet listeleri bu maddeler etrafında şekillendiğinde anne ve bebek için oldukça verimli olacaktır.
Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Önemli Unsur
Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Önemli Unsur

Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Önemli Unsur

  1. Süt miktarının artması için tüketilen sıvı miktarı da artırılmalıdır. Bu yüzden su, süt, ayran, çorba, taze sıkılmış meyve sularının tercih edilmesi gerekir. Şeker içeren kompostoların veya şerbetlerin yerine süt veya taze meyve sularının içilmesi daha sağlıklı olur. En önemlisi de su içilmesine özen gösterilmesidir. Günde 8-12 bardak suyun mutlaka içilmesi gerekir.
  2. Yeşil çay, beyaz çay, kuşburnu, ıhlamur, nane limon, kiraz sapı, biberiye, mısır püskülü gibi bitki çaylarından uzak durulmalıdır. Bu çayların yerine anason, rezene, ısırgan otu çayı içilmesi gerekir.
  3. Koyu siyah çay, Türk kahvesi, filtre kahve ve enerji içecekleri gibi kafein oranı yüksek olan içeceklerden uzak durulmalıdır.
  4. Süt miktarının artmasını sağlayan kuru hurma, bulgur, kinoa, dereotu, yeşil soğan, yasak olmayan bitki çayları ve tahin helvası porsiyon ölçülerine dikkat edilerek gün içerisinde tüketilebilir.
  5. Hem anne hem de bebek sağlığı içn günde 2 tam ceviz içi mutlaka tüketilmelidir. Aynı zamanda besin içeriğinden zengin olan ve enerji sağlayan kuru hurma da her gün tüketilmelidir.

Emziren Anneler Kilo Vermek İçin Neler Yapmalı ve Zayıflama Yöntemleri Nelerdir?

Annede yorgunluk, halsizlik gibi sağlık sorunlarının yaşanmaması ve süt miktarının azalmaması için annelerin çok düşük kalorili beslenmemesi gerekir. Emziklilik döneminde düşük kalorili diyetlerden uzak durulması gerekir ve emziren anne diyeti ile günlük alınan enerji 1800 kalorinin altına düşmemelidir. Özellikle emziklilik döneminin başında çok düşük kalorili beslenilmesi sütün azaltmasına, besin değerinin düşmesine ve hatta sütün kesilmesine neden olabilir.

Yapılan çalışmalarda fazla kilolu olan emziren annelerin günlük 1500 kalorinin altında enerji almasının süt yapımını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.

Emziren anneler için en etkili zayıflama yöntemi bebeklerini emzirmek ve düzenli beslenmektir. Emzirme işlemi kalorili yakımını sağlayan bir aktivite olarak gösterilebilir. Anne emzirdiği süre boyunca kalori yakmaya devam eder. Gebelik döneminde oluşan yağ depoları doğumdan sonra annenin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılır. Bu durum annenin yağ deposunun azalmasında ve kilo kaybında etkili olur.

Annelerin günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmeleri gerekir. Bu öğünlerde yağ ve kalori değerleri yüksek besinler yerine; daha sağlıklı  ve süt artışında etkisi olan besinlerin tercih edilmesi önerilir. Eğer gebelik sürecinde özellikle 12 kilogramın üzerinde bir ağırlık artışı olmuşsa bu süreçte bir diyetisyenden destek alınabilir. Kişinin sağlık bilgilerine, yaş, boy, kilo ve laktasyon ayına göre bir liste uygulanması gerekir. Kişiye özgü hazırlanan bir emziren anne diyeti ve emziren anne diyet listesi planı; kilo kaybının sağlanmasında en önemli unsurdur. Şok diyetlerden, detoks programlarından ve kalorisi çok düşük olan diyet listelerinden uzak durulması gerekir.

Emziren Anneler İçin Beslenme Önerileri
Emziren Anneler İçin Beslenme Önerileri

Emziren Anneler İçin Beslenme Önerileri

Emziren anne diyeti programında aşağıdaki beslenme önerilerine mutlaka dikkat edin.

  • Süt artıran kuru hurma, bulgur, kinoa, dereotu, yeşil soğan gibi besinler emziren anne diyet listesi planında bulunmalıdır.
  • Protein açısından zengin olan kırmızı et, tavuk eti, balık ve yumurta mutlaka tüketilmelidir.
  • Sebzelerin, makarnanın ve eriştenin haşlama suları dökülmeden pişirilen yemeğe ilave edilmelidir.
  • Kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir gibi besinler tercih edilmelidir.
  • Nohut, kuru fasulye, barbunya, mercimek gibi kuru baklagil çeşitleri iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve kabukları ayrılana kadar pişirilmelidir. Bu yöntemler uygulandıktan sonra da gaz şikayeti ya da bebekte huzursuzluk görülür ise tüketimi azaltılabilir.
  • Bu süreçte su, süt ve taze meyve sularının tüketimi önemlidir.
  • Süt tüketimi şişkinlik ve gaz gibi problemler yaparsa laktozsuz süt tercih edilebilir.
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar ve kepek ekmeği gibi esmer ekmek çeşitleri tüketilmelidir.
  • Demir ve kalsiyum kaynağı olan kuruyemişler ve kuru meyveler enerji kaynağıdır ve porsiyon ölçüsüne dikkat edilerek tüketilmelidir.
  • Vitamin kaynağı olan mevsim sebze ve meyveler her öğünde tüketilmeye çalışılmalıdır.
  • Şeker boş enerji kaynağıdır ve şeker yerine pekmez tüketilmesi daha sağlıklı olur. Pekmez aynı zamanda kansızlığı da iyi gelir.
  • Tuz tüketimi azaltılmalı ve yemeklerde iyotlu tuz tercih edilmelidir.
  • Günde 8-12 bardak su içilmelidir ve her emzirme sonrası 1 bardak su tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top