Close

Vajinada Koku

vajinada-koku

vajinada-koku

Vajinada Koku Neden Oluşur? Vajina Kokusunu Önlemenin Yolları Nelerdir?

Vajinada koku şikayetiniz var ise yazımızın detaylarını okuyarak, hangi hastalıkların sebep olduğunu, kokunun kaynaklarını ve çözüm yollarını öğrenebilirsiniz. Kötü vajinal kokunun pek çok sebebi olabilir. Kullandığınız iç çamaşırından, tüketilen besinlere kadar vajinal kokuyu tetikleyecek durumlar söz konusudur. Genellikle enfeksiyon belirtisi olarak bakılan vajinal koku probleminin altından farklı hastalıklar çıkması da mümkün

Vajinal Kokunun Nedenleri Nelerdir?

Vücudumuzda her şeyin bir dengesi olduğu gibi, vajinada da dengeyi sağlayan unsurlar vardır. Bakteriler her yerde olduğu gibi vajinada da aktif rol alırlar. Vajinada bulunması gereken ‘laktobasil’ grubu bakterilerin temel görevi kandaki şekeri alıp parçalayarak laktik aside çevirmek. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan laktik asidin kokusuna da genital koku denir. Bu asidin PH değerine de vajinal asidik değer denir. Normali 4 olan PH değeri, genital bölgedeki laktobasiller ile ilgilidir. Bu işlemi gerçekleştiren bakterilerin eksik olması genital bölgede sorun yaşanmasına neden olur. Genital bölgedeki yararlı bakterilere flora veya biota denir ve buradaki görevleri antiseptik dengeyi sağlamaktır.

Vajinadaki dengenin bozulması sonucunda kokulu akıntı olabilir. Bu durum normal olabilir ancak ‘kötü kokulu akıntı’ olması kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Bu kötü koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Ayrıca virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon eklenmesi sonucu genital koku oluşabilir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri kokulu olmaz. Genital bölgenin temizliğine dikkat etmeyen kişiler, diyabetik, AIDS gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı durumu olanlar kolaylıkla enfeksiyon kapabilir.

Genital Enfeksiyona Hangi Durumlar Sebep Olur
Genital Enfeksiyona Hangi Durumlar Sebep Olur

Genital Enfeksiyona Hangi Durumlar Sebep Olur?

Kötü koku bir kadının yaşamına olumsuz etkiler bırakabilir. Genital koku problemi kendisini hatta bazen çevresini rahatsız edecek boyutlarda olabilir.  Yaşanan bu koku probleminin iki önemli nedeni vardır. Kanama zamanındaki kanın içinden çıkan değişik kimyasal maddelere bağlı olan koku bu durumun bir sebebi olarak gösterilebilir. Ancak genellikle bozulmuş balık kokusuna benzeyen akıntılı ağır koku bu durumun asıl sebebi olabilir. Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı kokunun teşhisi ve tedavisinin doğru bir şekilde yapılması en önemli unsurdur. Eğer enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezlerse bu durum vajinayla sınırlı kalmaz ve rahim ağzına, rahim içine ve tüplere kadar giderek kısırlığa yol açan daha büyük sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle akıntı ve kokunun durumu ne olursa olsun her zaman normal kabul etmemek gerekir. Her kadının doğal olmayan kokulardan şüphelendiğinde doktoruna başvurması en doğrusudur.

Bu iki belirgin durumun dışında rahim ağzından biyopsi alınması, kürtaj veya rahim filmi gibi vajinal girişimler de enfeksiyona sebep olabilir. Bu gibi durumlarda önceden tedbir alınması önerilir. Bunun için doktor kontrolünde 3-5 gün içerisinde antibiyotik tedavisi gerçekleştirilebilir.

Regl döneminde vajinadan akan kan kokuya sebep olur. Bu durumun nedeni kanın rahmin içerisinden gelmesidir. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku olduğu söylenemez. Regli kanının kokmasının sebebi içindeki kimyasal madde, kanamanın beraberinde getirdiği dokular ve proteinlerden kaynaklanmaktadır. Bu kokuyu gidermek için sık sık ped ve iç çamaşırı değiştirmek önemlidir. Uzun süre aynı çamaşır ya da ped kullanılması durumunda vajinanın nemli bir bölge olması ve PH dengesinin bozulabilmesi ihtimalinden dolayı enfeksiyon riski doğurabilir. Regli döneminde bir ped en fazla 3-4 saat kullanılabilir. Vajinal tampon için de bu durum geçerlidir. Regl döneminde daha sık duş alınması, genital bölgenin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için pamuklu pedler tercih edilmesi enfeksiyon riskini düşürür.

Pek çok kadın tuvalet ihtiyacını giderirken enfeksiyon kaptığını düşünür. Bu nedenle klozete oturmadan önce genellikle temizleyip kurulamaya özen gösterir. Islak bir akıntı damlasının üzerine oturulması durumunda enfeksiyon riski doğabilir. Ancak temizlenip, kurulanmış ve üzeri kağıt ile kaplanmış klozetten mikrop kapılması olasılığı son derece düşüktür. Bu durumda tuvaletten enfeksiyonun kapılma olasılığı düşük ihtimal olarak değerlendirilir. Ayrıca havuzdan veya küvetten mikrop kapma ihtimali de düşük risk taşır.

Bunların yanı sıra cinsel ilişki öncesi yaşanan heyecanlanma ve sıvı artışı sonucunda var olan doğal vajina kokusu artar. Bununla birlikte erkeğin boşalması sonucu gelen spermin de kendine has bir kokusu vardır. Bu iki kokunun birleşmesi de ağır koku oluşturabilir. Eğer spermle birlikte erkekten bir bakteri gelirse bu durumun sonucunda enfeksiyon kaynaklı koku oluşabilir. Ancak bir kadın eşinden enfeksiyon almasa bile ilişki sonrası koku oluşumu normaldir. Bu durumun enfeksiyon olarak değerlendirilmesi endişeye sebep olabilir. Eğer ilişki sonrası erkeğin sperminden bozuk balık kokusuna benzeyen bir koku geliyorsa bu durumun enfeksiyonla ilgisi olabilir ve tedavi edilmesi gerekir.

Vajinal Kokuyu Önlemek İçin Neler Yapılabilir
Vajinal Kokuyu Önlemek İçin Neler Yapılabilir

Vajinal Kokuyu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Vajina kokusu problemini önlemek ya da vajinal rahatsızlıklara yakalanmamak için genital temizlikte dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Kadınlar için normal şartlarda ‘vulva’ denilen dış genital bölgenin temizlenmesi önerilir. Vajina içinin temizlenmesi ise önerilmez. O bölgeyi koruyan sağlıklı bakteriler olduğu için yıkanmasına gerek duyulmaz. İç vajinanın yıkanması faydadan çok zararlıdır. Eğer kadın ya da erkeğin çok eşli bir yaşamı varsa vajinanın dezenfeksiyonunu sağlamak önemlidir. Kondom kullanımı bu önlemlerden yalnızca biridir.

Tüm temizlik ve hijyen kurallarına uymasına rağmen vajinal enfeksiyon kapıldıysa ihmal etmeden doktora danışılması gerekir. Normal olmayan kötü koku ve akıntı için uygun teşhis ve tedavi uygulanmalıdır. Eğer doktor tavsiyesiyle vajinal temizlik öneriliyor ise vajina kokusu ve enfeksiyonun olmaması için bulunan özel solüsyonlar rahatlıkla kullanılabilir.

Vajina akıntıları farklılıklar gösterebilir. Eğer gelen akıntı berrak ve kötü kokuya sahip değilse bu durum fizyolojiktir ve hastalık belirtisi olarak değerlendirilmez. Ancak kötü kokulu fazla akıntı varsa durumu ciddiye almak gerekir. Ayrıca idrar yaparken yanma ve kaşıntı söz konusuysa vajinada enfeksiyon söz konusudur. Bakteriyel enfeksiyonlar vajina ile kalmayarak rahim ağzı ve rahim tüplerini tuttuklarında çeşitli hastalıklara sebep olabilirler. Basit bir enfeksiyon maalesef çok daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Vajinal kokunun farklı bir nedeni ise iç çamaşırlarıdır. Çünkü vajinanın olduğu ‘perine’ denilen bölge nemin ve ısının yüksek olduğu bir yapıya sahiptir ve aynı zamanda karanlık bir bölgedir. Mikroorganizma denilen bakteriler nem, ısı ve karanlığı çok sevdiği için bu bölgede üremeleri son derece kolaydır. Çamaşırların yanı sıra külotlu çorap, tayt ve streç kot pantolonlar da bakterilerin üremesine sebep olabilecek ortam oluşturabilirler. Bu duruma sebebiyet vermemek için basit önlemlerle enfeksiyonla gelen genital kokular önlenebilir.

Sıkı çamaşır ve kıyafetleri daha az giymeye özen gösterilebilir. Giyildiği zamanda ilk fırsatta çıkarılarak rahat ve temiz kıyafetler tercih edilebilir.

Külotlu çoraplar da uzun süre giyilmemelidir. Çok sık enfeksiyon geçiren kadınlar külotlu çorapların ortasındaki ağı keserek önlem alabilirler.

Naylon sentetik iç çamaşırları nefes almadığı için enfeksiyonlara daha yatkındır. Bu nedenle enfeksiyona sebebiyet vermemek için pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Ayrıca sıklıkla tercih edilen tanga tipi ipli iç çamaşırları, enfeksiyona meyilli kişiler için uygun bir tercih değildir. Bu tür çamaşırları kısa süreli giymek de bir önlem olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top