Close

Etkili Zaman Yönetimi: Zamanı Verimli Kullanmanın Yolları ve İpuçları

Concept of procrastination and time management

Concept of procrastination and time management

Etkili zaman yönetimi, modern hayatta oldukça önemli bir yere sahiptir. Sabit ve soyut bir kavram olan zaman geri alınamaz veya durdurulamaz. Bu nedenle olabildiğince verimli kullanmaya çalışmak önemlidir. Bazı günlerde uzun bazı günlerde ise kısa hissetmemizin nedeni vakti kullanma şeklimizle ilgilidir. Etkili zaman yönetimi aslında bir beceridir. Yaşam kalitesini yükseltmek ve zamanı daha verimli geçirmek istiyorsak bu değerli vakti de etkili bir şekilde kullanmalıyız. Peki zaman yönetimi nasıl yapılır? İçeriğin devamında bu önemli soruyu yanıtlayacağız. Siz de zamanınızı verimli ve etkili bir şekilde yönetmek istiyorsanız bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. 

Zaman Yönetimi Nedir?

Öncelikle zaman yönetimi nedir sorusunu yanıtlamak daha faydalı olabilir. Zaman, aslında soyut ve nesnel bir kavramdır. Yani bir gün toplam 24 saattir ve bu gerçek değiştirilemez. Zaman yönetimi ise bu kavramın etkili bir şekilde yönetilmesi ve kullanılmasıdır. Bu kullanım, hayatınızı oldukça etkiler. Yani zamanı verimli bir şekilde kullanmaya başlarsanız hayatınızdaki birçok alışkanlığı ve yaşam tarzınızı değiştirebilirsiniz.  Zaman yönetimini doğru kullanmak için:

  • Öncelikli ve zorunlu işlerinize odaklanmanız gerekir.

 Gün içinde yapmanız gereken birçok iş ve yetişmeniz gereken birçok yer olabilir. Bu işlere başlamadan önce etkili bir plan yapmalısınız. Acil ve zorunlu işlerinizi başa almanız size daha fazla zaman kazandırır. Bu sayede önemli sorumluluklarınızı yerine getirerek sonradan strese girmemiş olursunuz. Aynı zamanda diğer işlerinize de daha esnek bir vakit ayırabilirsiniz.  İşlerinizi aciliyet durumuna göre sıralarken ajanda kullanmanız en büyük yardımcınız olur. Güne başlarken bu işlerinizi ajandanıza not alarak kafanızda da daha rahat bir plan yaparsınız. Aynı zamanda o gün için halledilecek hiçbir işi de unutmamış olursunuz. 

  • Molalar doğru değerlendirmeniz oldukça önem taşır.

 

Zamanı verimli kullanmak için neler yapılabilir sorusunun yanıtları oldukça kapsamlıdır. Bu sorunun yanıtlarından biri de molaları doğru bir şekilde kullanmaktır. Eğer günleriniz yoğun geçiyor ve bu süreçte zamanı verimli kullanmadığınızı düşünüyorsanız molalarınıza ayırdığınız vakti gözden geçirmelisiniz. Çok uzun süre mola vermek ya da 3 saat mola vermeden çalışmak zaman kalitenizi bozar. Bu nedenle çalışmalarınıza uygun ve doğru mola vakti ayarlamalısınız. Uzun süre mola vermek ya da vermemek iş sürecinde dikkatinizin dağılmasına neden olur. Bunun beraberinde hem mental olarak hem de zaman açısından verimli hissedemezsiniz. Örneğin 1-2 saat çalışıp 10-15 dakika mola vermek işlerinizin ritmini daha iyi bir şekilde yönetir. Amaç, zamanınızı boşa gidermeyen ve sizi de yormayan bir planlama yapmak.

  • Zamanınızı Alan Unsurlardan Uzak Durmaya Çalışın 

İnternet ve telefon günlük hayatımızın iki temel unsurlarından biridir. İş sürecinde elzem olan bu iki unsuru elbette kullanırız. Ancak iş esnasında dizi, film, video ya da oyun gibi dış güçlerle ilgilenirseniz bu, zamanınızı ne yazık ki kötü etkiler. Dolayısıyla oyalayıcı eylemler etkili zaman yönetimi kapsamında birtakım tuzaklardır. Bu unsurlar size verim kazandırmaz, aksine iş esnasında oyalar. Bu nedenle işlerinizi yaparken, ders çalışırken vb. Önemli eylemlerinizi gerçekleştirirken bu dış güçlerden olabildiğince uzak kalmalısınız.

  • İş Bölümü Yapın 

Eğer çok yoğun bir gününüzdeyseniz etkili bir zaman planlaması yapmalısınız. Bunun için arkadaşlarınız, aileniz ya da iş arkadaşlarınız arasında iş bölümü yapabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek ve işlerinizi hafifletecek birini görevlendirebilirsiniz. Böylece zamanı etkili bir şekilde kullanarak tüm işlerinizi tamamlayabilirsiniz. Etkili 

  • Güne Erken Başlayın 

Etkili zaman yönetimi söz konusu olduğunda başta genelde güne erken başlamak gelir. Neden mi? Çünkü erken uyanmak zihninizi daha erken harekete geçirir ve üretken hale getirir. Sabahın ilk saatlerinde uyanmak size zaman kazandırır. Erken uyanma alışkanlığınız varsa muhtemelen tüm işlerinizi gecikmeden yaparsınız.  Ancak geç uyandığınızda günün bir kısmı bittiği için zamanınızı verimsiz hale getirir. Aynı zamanda erken uyandığınızda günün ortasına doğru önemli işlerinizi bitirdiğinizi fark edeceksiniz. Bu, günün diğer kalan vaktinde kendinize vakit ayırmanız anlamına gelir. Dolayısıyla bir gün içinde hem tüm işlerinizi halletmiş hem de kendinize ve sevdiklerinize bolca vakit ayırmış olursunuz. 

  • Sevdiğiniz Aktivitelere Vakit Ayırın 

Zaman yönetimi nasıl yapılır sorusunun yanıtı sadece işlerinize odaklanmak demek değildir. Verimli bir zaman demek kendinize, sevdiklerinize ve sevdiğiniz aktivitelerinize vakit ayırmakla mümkün. Ancak hepsinin sıralaması dengeli ve düzenli olmalı. Önemli ve zorunlu işlerinizi tamamladıktan sonra zaten zihinsel olarak da rahatlarsınız. Sizi motive eden ve keyif veren aktivitelere zaman ayırabilir ve sonradan geri kalan işlerinize başlayabilirsiniz. Günlük, hobilerinize 1-2 saat vakit ayırmak sizin için uygun olabilir. Verimli bir gün planı yapan insanlar genelde bu alışkanlıklara sahiptir.

  • Zihninizi Yoran ve Meşgul Eden Gereksiz Detaylardan Uzak Durun 

Zaman nasıl verimli kullanılır sorusunun yanıtlarından biri de gereksiz detaylardan uzak durmaktır. İşlerinizi yaparken ya da ders çalışırken mutlaka gereksiz bir detay zihninizi meşgul eder ve zamanınızı alır. Ancak sizi hedefe götürmeyen bir detay ise uzak durmanızı öneririz. Bu detaylar iş dışı da olabilir. Örneğin kargo takibi, e-posta bildirimlerini kontrol etme, mesaj bildirimlerine bakma gibi sizi oyalayacak eylemlerden uzak kalmalısınız. Eğer bunlardan uzak duramıyorsanız kendinize sınırlama koymanız faydalı olur. Önemli işleriniz bitene kadar sizi oyalayacak şeylerden uzak durmanızı ve hedefinize odaklanmanızı öneririz. 

Etkili Zaman Yönetiminin Yararları Nelerdir? 

Etkili zaman yönetimi sizin yaşam ve çalışma biçiminizi değiştirecek bir beceridir. Bu yararlı beceriyi kazandığınızda birçok avantajı da yakalamış olursunuz. Verimli zaman yönetiminin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Öncelik ve zorunlu işlerinizi günün ilk saatlerinde tamamlamak sizi zihnen dinlendirir ve stresten arındırır. Bu sayede günün diğer kalan vaktini daha esnek ve rahat bir şekilde geçirirsiniz. Zamanı etkili kullandıkça verimli planlamalar yaparsınız. Daha fazla üretken olur ve çalışma hevesiniz de artar. Yani, birçok işi daha kısa vakitte tamamlarsınız. Etkili zaman yönetimi ile zamanınızı boşa harcamamış olursunuz. Böylece günün bir kısmını sadece kendinize ayırabilir ve daha fazla dinlenebilirsiniz. Zaman dengesini iyi ayarlamak ve kullanmak planlama yapma yeteneğinizi de geliştirir. Daha iyi planlama yapmak hayatınızı kaliteli bir şekilde yaşamanız ve yönetmeniz anlamına gelir. Ders, iş ve hobilerinize daha iyi odaklanırsınız. Dolayısıyla bir gününüz sadece iş ya da ders çalışmaktan ibaret olmaz. Verimli bir gün planı sayesinde hayatınızda daha az aksama yaşarsınız. Sevdiklerinizle planladığınız günde görüşebilir, alışverişinizi yapabilir ya da kısa süreli tatile çıkabilirsiniz. Bu denge, sizin hayatınızda birçok yararı beraberinde getirir. 

Zamanı Yönetimine Engel Olan Unsurlar Nelerdir? 

Zamanı verimli kullanmak için neler yapılabilir sorusunu açıkladığımıza göre gelelim verimsizliğe neden olan unsurlara. Bir gün aslında büyük bir zaman dilimini ifade eder. Ancak yapılan eylemler, planlamalar ve ruh hali gibi faktörler zaman yönetimini etkisiz hale getirir. Peki zaman yönetimine engel olan unsurlar nelerdir? Bu unsurlar genel olarak şunları içerir:

  • Disiplinsiz ve düzensiz çalışmak 
  • İyi bir dinleyici olmamak
  • Dikkat dağınıklığı ve odaklanamamak
  • İşe yaramayacak toplantılara katılmak
  • Gereksiz telefon görüşmeleri 
  • Görev ve sorumlulukları doğru kişilerle paylaşmamak
  • Kararsız kalmak 
  • Yanlış gün planı yapmak 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top