İçindekiler
28. hafta itibariyle bebeğiniz artık gözlerini açmaya başlar. Işık tutulduğunda ışığın geldiği yöne başını çevirebilir. Bebeğinizin boyu yaklaşık 38-39 cm, kilosu 1100-1300 gram olur. Ancak her bebeğin gelişimi farklıdır. Bu verilen değerler ortalamadır. Bebeğinizin artık dünyaya geldiğinde nefes almasını sağlayacak akciğerleri gelişimini tamamlamaya yaklaşmıştır. Bu haftadan itibaren erken doğum olması durumunda hayatta kalma şansı yüksektir. Tat alma duyusu çok gelişen bebeğinizi artık sesleri de ayırt etmeye başlar. Bebeğiniz artık anne ve babasının sesini rahatlıkla tanır. Vücut hacmi büyümeye başlar bu nedenle anne karnında rahatça hareket ettiği son günleri olabilir.
Bebeğiniz bu hafta itibariyle gelişen organlarıyla birlikte yağ üretmeye de devam eder. Ayrıca beynindeki milyonlarca nöron gelişimini tamamlar. Kasları ve kirpikleri oluşmaya başlar bununla birlikte emmek, hıçkırmak, nefes almak, öksürmek gibi birçok eylemi gerçekleştirir.
28 Hafta Gebelikte Anne Kaç Kilo Alır?
Hemen hemen her kadın hamileliğini çok kilo almadan tamamlamayı hayal eder. İdeal kiloda olup olmadığını merak eder. Gebeliğinize normal bir kiloda başladıysanız 11-14 kilo almanız ideal olanıdır. Ancak bu durum vücut kitle indeksine göre her kadında farklılık gösterir.
28. Haftada Rgoham Aşısı
Eğer yapılan ilk kan testleri annenin negatif olduğunu gösteriyorsa bebeğinizin RH pozitif olma riskine karşı bu haftada rhogam aşısı yapılır. Bu aşı, bebeğin kan hücrelerinin sizin dolaşımınıza girmesi durumunda vücudunuzun tehlike olarak gördüğü bebeği antikor üreterek öldürmesine engel olur. Bebeğinizin RH durumu doğumdan sonra test edilir ve pozitif çıkarsa gelecek gebelikleri tehlikeye atmamak için doğumdan hemen sonra tekrar rhogam aşısı yapılır.
Annedeki Gelişimler
- Bu haftadan itibaren çatlaklar görülmeye başlayabilir. Genetik durumunuz ve beslenme düzeninize göre bu durum farklılık gösterebilir.
- Bol su içmek, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak çatlakları minimum düzeyde tutmaya yardımcı olabilir.
- Gebelik sona erdikten sonra kırmızı renkteki çatlaklarınız yavaş yavaş gri renge döner.
- Yorgunluk, bacak krampları, nefes darlığı, uyku bölünmesi ve uykuya geç dalma gibi problemler yaşanmaya başlar. Bunun sebebi rahmin büyümeye başlamasıdır. Artan vücut hacminiz sık sık yatarken aldığınız pozisyonu değiştirmenize neden olur.
- Artık son üç trimestere girdiniz. Bebeğinizle ilgili hazırlıklarınızı doğumdan sonrasına bırakmamak, şimdiden planlayarak hareket etmek daha faydalı olur. Hamilelik hormonlarınız tavan yapmışken bir de bunları düşünüp stres ediyor olabilirsiniz. Ancak doğumdan sonra daha çok meşgul olacaksınız ve bunları eğer şimdiden planlamadıysanız düşünmeye fırsatınız olmayabilir.
- Bu dönemde bebeğiniz artık doğum için uygun pozisyonu almaya başlar. Artık doğum uzmanınız iki haftada bir görüşmeniz gerektiğini söyleyebilir.
- Normal doğumu kolaylaştırmak için egzersizlere devam etmek bu haftadan itibaren de çok önemlidir. Ancak erken doğum riski olan anne adayları için ağır egzersizler uygun değildir. Daha çok nefes egzersizleri ile mentol olarak rahatlayabilirsin.