Close

Yumurtlama ovülasyon testi yapacaklar nelere dikkat etmeli?

 

Yumurtlama ovülasyon testi son dönemde kadınların sıkça aradığı konuların başında geliyor. Ovülasyon, diğer adıyla yumurtlama dönemi kadınların menstrüasyon döngüsünün önemli bir sürecidir. Döllenmek üzere oluşmuş yumurtanın olgunlaştığı, döllenme gerçekleşmediği takdirde ise vücuttan atıldığı dönemdir. Menstrüasyon döngüsüne göre kadından kadına ve aydan aya değişebilmekle birlikte genellikle döngünün 11-16. günlerine denk gelir. Peki Yumurtlama ovülasyon testi nasıl yapılır?

Ovülasyon dönemi verdiği belirtiler yardımıyla anlaşılabilir. Ovülasyon dönemine giren kadın göğüslerinde hassasiyet, batın bölgesinde şişlik ve ağrı, kramplar hisseder. Vücut ısısında ve akıntı miktarında artış gözlemlenebilecek diğer belirtiler arasındadır. Ovülasyon dönemi takibi yapmak hamilelik ihtimalini arttırdığından gebelik isteyen kadınlar tarafından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Döngünün takibine göre gelişen ve olgunlaşan yumurta gebelik oluşmadığı takdirde gebelik için hazırlanan rahim dokusuyla birlikte vücuttan atılır. 

OVÜLASYON TESTİ NEDİR?

Ovülasyon döneminde birliktelik yaşanıp gebelik oluşursa, yumurta vücudun olası gebelik için önceden hazırlamış olduğu rahim içi duvarına tutunarak gelişimini sürdürür. Sperm vücut içerisinde 3-4 gün canlı kalabilir fakat yumurta için bu süre 24 saat gibi daha kısıtlı bir süre olduğundan ilişkiyi bu süreyle örtüştürmek kolay olmayabilir. Ovülasyon testi yaparak vücudunuzdaki LH(luteinizan hormon) değerini takip etmek bu konuda size yardımcı olacaktır. Ovülasyon testi çoğunlukla idrardan bakılır çünkü kanda artan LH seviyesi orantılı olarak idrarda da artış gösterir. Testin ovülasyon dönemine yakın günlerde yapılması gerekmektedir ve bu günler menstrüasyon dönemi düzenli seyreden kadınlar için kanamadan sonraki 12. güne tekabül eder. Ovülasyon dönemi kısa sürdüğünden dönemi yakalamak adına 12. günden sonra her gün test yapılması gerekmektedir. Menstrüel siklüs adını verdiğimiz adet döngüsü testin yapılacağı günleri belirlemede dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Örneğin iki kanama arası 30 gün olan kadınlar kanamanın ilk gününden başlayarak 14. gün, 35 günlük aralığa sahip kadınlar ise 18. gün test yapmaya başlamalıdırlar. Menstrüasyon döneminin takibi bu yönüyle hamileliğin oluşması için çok önemlidir. Menstruasyon döngüsü belirli bir düzende seyretmeyen kadınların ise bir kadın doğum uzmanına başvurarak yardım alması önerilir.

OVÜLASYON TESTİ NASIL YAPILIR?

Belirtiler arasında gösterilen vücut ısısındaki artış bazı kadınlar tarafından tercih edilse de, kesinliği diğer yöntemlere göre biraz daha az olan bir yöntemdir. Vücut ısısı takibi yapılarak artışın gözlemlendiği gün ovülasyon dönemi olabileceği düşünülür ve ilişkiye girilir. Vücut ısısı farklı bir nedene bağlı olarak da yükselebileceği için yanıltma payı daha yüksektir. Bunun dışında idrardan, tükürükten ve kandan farklı hormonların aranması suretiyle ovülasyon dönemine karar verilebilir. Bunlar arasında en çok tercih edileni idrardır. Piyasada birçok farklı markanın bu amaçla üretilmiş testleri bulunmaktadır.

Kullanımları markasına göre değişiklik gösterebilir; üzerine idrar damlatılmasıyla veya idrar içerisine batırıldığı takdirde çalışan testler vardır. Prensip olarak kanda LH hormonu arayarak ovülasyon döneminde olup olmadığınızı gösterirler. Test için ilk idrarın kullanılmaması, test öncesinde çok sıvı alınmaması ve kullanım kılavuzunu dikkatlice incelemek gerekmektedir. Bazı ilaçların kullanımı durumunda sonuçların yanıltıcı olabileceği unutulmamalıdır.

OVÜLASYON TESTİNDE BUNLARA DİKKAT!

Ovülasyon testi sonucunda tek kırmızı çizgi yumurtlama olmayacağı anlamını taşırken çift kırmızı çizgi ovülasyon döneminde olduğunuzu gösterir. Yumurtanın yalnızca 24 saat canlı kalabildiğini ve ovülasyon döneminin başladığını göz önünde bulundurursak takip eden gün içerisinde ilişkiye girmek gebelik oluşması için uygun olacaktır. Sperm vücut içerisinde yumurtaya kıyasla daha uzun süre canlı kalabildiğinden ovülasyon döneminin hemen öncesi veya sonrasında yaşanan ilişkilerde de hamilelik riskinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Kanda yapılan testte de idrarda olduğu gibi LH hormonu aranırken tükürükte yapılan testte östrojen hormonunun seviyesini bakılır. Sonuçların idrar veya kan testinde olduğu kadar kesin olmayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ovülasyon dönemi takibi için ultrasonla muayene de tercih edilebilecek bir yöntemdir. Ultrason yardımıyla yumurtanın büyüklüğüne bakılarak tahmini ovülasyon dönemi belirtilebilir fakat bu yöntemin de idrar veya kan testi kadar tercih edilmediğini söylemek mümkündür. 

Hamileliğin oluşmasında menstrüel siklusun düzenli oluşu, ovülasyon dönemi takibi kadar diğer etkenlerin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Spermlere bağlı sorunlardan, diğer kadın hastalıklarından kaynaklanan sorunlardan dolayı da gebelik oluşmuyor olabileceği değerlendirilmeli, bu süreçte kesinlikle doktor yardımı almak gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top