Close

Hamilelik döneminde astım riski ve alınabilecek önlemler

Astım hakkında neler biliyoruz?

Astım, yani diğer adıyla nefes darlığı olarak bilinen kronik bir solunum yolları hastalığıdır. Nefes alma esnasında ‘alverol’ denilen hava boşluklarına atmosfer hava nakli sağlayan yolların tıkanması ve bu şekilde nefes darlığının çekilme durumudur.

Hava yolları iltihaplanır ve bu yüzden rahatça nefes alma engellenir. Bu hastalık gebelik döneminde bazı annelerde ortaya çıkmaktadır. Fakat bazılarında neredeyse hiçbir şekilde görülmez. Tıptaki gelişmelerle bu hastalığın bir nebze önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Bebek doğmadan önce hamile anneler astımla nasıl başedebilir?

Her hastalığın olduğu gibi, astımla da başetmenin yolları vardır. Bu süreçte hamileler özenle ve dikkatli biçimde önemlerini alması gerekmektedir. Aksi durumda, bu hastalık hem anneye hem de bebeğe ciddi zarar verebilir. Nefes darlığı, yani astım hastalığının nasıl önleneceği konusunda birkaç madde ile açılanacak olursa:

  • Hamilelik döneminde evcil hayvan beslememek daha uygundur. Çünkü hayvanların alerjileri, tüyleri ve hastalıkları hamile anneyi olumsuz etkileyecektir.
  • Sigara, özellikle astım hastalığını tetikleyicidir. Bu durumda gebelik dönemi boyunca annelerin sigara tüketimini durdurması ve sigara içilen ortamlardan uzaklaşması gerekmektedir.
  • Olası astım nöbetlerinde, dik oturmaya ve karnı dışarı bakacak şekilde durmaya özen gösterilmelidir.
  • Çok soğuk havalarda dışarı çıkılmaması önerilir ki eğer çıkılacaksa da yüzü, burnu ve ağzı dikkatle korumak önemlidir.
  • Astım nöbeti geçirme anıında dik oturularak akciğer hava keseciklerinin çökmemesi için dudakları sivriltmekte fayda vardır. Bu şekilde düzenli soluk almak gerekir.
  • Nefes egzersizleri yapmalı ve düzenli, doğru nefes aldığına emin olmalıdır.
  • Nefes darlığı problemi olan kişilerin ilaç kullanması uzan doktor tarafından önerilmelidir. Bunun dışındaki ilaçlar hem anneye hem de bebeğe ciddi zararlar verebilir.

Astım hastalığı, anneye zarar verdiği gibi bebeğe de zararlı olmaktadır. Astımlı annelerin diğer hamile annelere göre aşırı bulantı ve kanaması söz konusudur.  Astım ataklarının kontrolsüz işlemesi durumunda anne ve bebeğin ölümüne yol açabilir. Hamilelik öncesinden bu hastalığın ne olduğu bilinmeli, daha önceden önem alınmalıdır. Kontrol altına alındığı takdirde sorunlar azalmaktadır. Ayrıca doktor gözetiminde kullanılan ilaçlar oldukça önemlidir.

Astım hastalığının tedavisi var mıdır?

Her hastalığın olduğu gibi astımın da medikal ve bitkisel olarak tedavileri mevcuttur. Hamilelerin öncelikle üst solunum yolları ve sinüzit şikayetleri varsa tedaviye başlanması gerekir. Ayrıca buna reflü şikayetleri de dahildir.Bu şekilde solunum yollarının tedavisi yapılarak astım ataklarının önüne geçmek amaçlanır.

İntaler kortizon, hamilelerde de kullanılmaktadır. Bu ilaç astımı yarı yarıya kesmektedir. Nefes borusu yüzeyinde kalan bir çeşit ilaçtır fakat hamileler için düşük  doz şeklinde verilmesi önemlidir.

Annelerin en çok korkuya kapıldığı nokta: ‘’Astım, bebeğime geçer mi?’’ soruudur. Burdan yola çıkarak yapılan araştırmalar incelendiğinde sadece %20’lik oranda geçtiği söylenmektedir. Fakat hamilelik sonrasında şiddetle tavsiye edilen ‘’6 ay anne sütü’’ kesinlikle gözardı edilmemeli. Bebeğin bağışıklık sisteminin bu şekilde güçleneceği asla unutulmamalıdır.

Astıma bitkisel çare var mıdır?

Astım, tamamen kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır. Önlemler alınmazsa ve gereken dikkat verilmezse artarak devam edecektir. Çocuklarda görülen astımda düzenli biçimde kontrol edilmeli ve ilaç asla aksatılmamalıdır. Bu şekilde çocuğun da yetişkinlik dönemine varıncaya kadar hastalığın bünyede olup olmama durumu testlerle belirlenebilir. Hamilelerde özellikle dikkat etmeli ve doktor kontolünde olmalıdır. Medikal yönüyle çareler olduğu gibi bitkisel anlamda da bazı yolara başvurulabilir.

Ayrıca kafein içeren herşey astımdan kurtulamaya olanak sağlar. Bu kategoride: Çay, kahve, kafeinli meşrubatlar, çikolata, kakao kafein oranı yüksek olanlardır. Bunlar iki önemli doğal kimyasalı bünyelerinde bulundurmaktadır; ‘’theobromine ve theophylline’’ adlı bu kimyasallar bronşları açar. Bu kimyasallar ,kafeinli maddeler aşırı alınmadığı müddetçe yararlı olacaktır.

Ayrıca astımla savaşan ve içerdiği C vitami ile donatılmış domates de astım hastalığı için faydalı olmaktadır. C vitamini bilindiği gibi solunum yolları enfeksiyonuna karşı olmakla beraber ayrıca burun tıkalıklığı,astım krizleri,göz sulanmasının önüne geçer.

Bir diğer yöntem de ısırgan otudur. Yapılan araştırma sonucunda hem kökünün hem de yaprak kısımlarının suyunun çıkarılıp ayrıca çay gibi demlenerek içilmesi akciğer bronşları açmada bir numaralı olarak görünmektedir.Isırgan, gelmiş geçmiş en büyük astım ilacı olarak karşımıza çıkar.  Astıma ve ayrıca saman nezlesi hastalığına ısırgan otu birebir önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top