Close

Hamilelik şansını kafein etkileyebilir!

Kahve sevenler için vazgeçilmez olan kafein hamileliği düşünenlere sorun teşkil edebiliyor. Gebe kalmak isteyenler kafeini ya tamamen bırakmalı ya da günde bir fincana düşürmeliler. Gebeliğinizin ve bebeğinizin sağlığı adına kafein tüketimini azaltmalısınız.

Neden kafeinden vazgeçmek bu kadar zor?

Tıpta kalbi uyarmak amacıyla kullanılan kafein tek başına oldukça acıdır. Halk sabah kalkar kalkmaz kahveye yönelinmesinin nedeni kişiye verdiği uyanıklıklık hali ve enerjidendir. Öğrenciler ve uzun yola çıkan sürücüler de kafeinden vazgeçemezler. Fakat bu özelliğinin yanında kafein ne yazık ki bağımlılık yaratan bir maddedir. Tıpkı uyuşturucu bir takım maddeler gibi benzer mekanizmalarla beyni uyarırlar. Fakat etkisi bu maddeler yanında oldukça hafiftir. Bağımlılık yaratması durumu ise uyuşturucu maddelerle benzer şekildedir.

Gün içinde vazgeçemediğiz kahve, çay, çikolata, kolalı içecekler içinde kafein bulunduran gıdalardan bazılarıdır.

Kafein aynı zamanda mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin de salınımı arttırmaktadır. Vücudu uyararak uzun süre bu şekilde kalmasını sağlar ve bu sürecin sonunda yorgun düşersiniz. Böylece tekrar kafein tüketmeye yönelerek bağımlı hale gelirsiniz.

Kafein hamile kalmayı nasıl etkiler?

Kafein bilinenin aksine bir gıda maddesi değildir. Günde 6 fincandan fazla kahve içen kişilerde trimester düşükleri denilen düşük ile ilişkili durumlar gözlemlenebilmektedir. Düşük sebepleri bilinmemekle birlikte kafeinin gebelerde oldukça yavaş metabolize edildiği uzmanlarca kanıtlanmış bir gerçektir. Plasentanın içinden geçen kafein fetüs için toksik etki bırakabilmektedir.

Gebe kalmak isteyen adayların günde 2,5 fincandan fazla tüketmesi halinde kısırlık oranının da arttırdığı bilinmektedir. Kafein ayrıca demir ve kalsiyum emilimini de azalttığından gebe kalma ihtimali olan adayların az tüketmeye özen göstermeleri önerilmektedir. Bir idrar söktürücü olarak kafein sıvı ve kalsiyum kaybı ile dehidrasyona neden olabilmektedir.

Anne adaylarında ortalama düzeyde kafein alımının bebeğin kalp sağlığını da etkilediği görülmüştür. Yapılan pek çok deney sonucu yüksek miktarda kafeine maruz kalan fetuslerin beyin gelişiminde dalgalanmalar gözlenmiş; doğumdan sonraki gözlemlerde ise bu fetuslarda öğrenme ve hatırlama zorluğu ortaya çıkmıştır.

Dünyada yaygın olan görüş fazla kafein tüketiminin düşük doğum riskini beraberinde getirdiği ve risk taşıyabileceği yönündedir. Tüketilen pek çok madde hamile kalma ihtimalinizi etkileyebilir ancak bunun yanıtı kesin olarak bilinmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top