İçindekiler
Gebelik süreciniz boyunca minik yavrunuzu kucağınıza alacağınız günü iple çekip durdunuz. Minik bebeğiniz dünyaya geldi ve sizi dünyanın en mutlu insanı yaptı. Anne ve baba olmanın muhteşem hazzının tadına sizler de vardınız. Onu sevmek, onu beslemek, hatta onu izlemek bile anne ve babalar için zevk veren aktivitelerdir. Fakat uyku süreçleri bazen işkenceye dönüşebiliyor. Zar zor uyuttuğunuz bebeğiniz bir anda uyanıyor. Veyahut tüm çabanıza rağmen bir türlü uyumak bilmiyor.
Bebeklerin kaç saat uyku uyuması gerekir?
Yeni doğan bebekler günde maksimum 20 saate kadar uyuyabilirler. 2-3 saatte bir uyanırlar, temel ihtiyaçları giderilir ve tekrar sakince uykuya dalabilirler. Fakat 4-6 aylık bebeklerin uyku saatleri düşmektedir. 20 saatten 12 saate kadar inebilmektedir. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde artık günde 11 saat uyku onun için yeterli gelecektir. 1 yaşından 4 yaşına kadar olan çocuklarda ise günde 10 saat uyku yeterlidir. Gündüz dinlenmeleri, şekerleme uykuları dâhil değildir.
Bebekler neden geceleri ağlarlar ve uykularından uyanırlar?
Bu hususta birçok sebep olabilmektedir. Bebeğinizi özellikle gündüzleri gereğinden fazla uyuttuysanız, bebeğiniz gün içinde gerekli olan uykusunu gündüz vakti aldığı için geceleri uyumak istemeyecektir. Bebeğinizin karnı aç olabilir. Bu nedenle uyutmayan önce karnını doyurmanızda fayda var. Bebeğinizi doyurdunuz fakat gazını çıkarmayı unuttunuz…
İşte, o zaman da gece uyumayacaktır veya uykusundan uyanacaktır. Bebeğinizin bir yeri ağrıyor veya acıyor olabilir. Bazı bebekler sese aşırı duyarlıdır. Bebeğinizin uyuduğu odaya çok fazla ses gidiyorsa veya uyuduğu odada televizyon benzeri ses çıkaracak cihazlar açık şekilde bulunuyorsa bebeğiniz bu sebeple de uyanıyor olabilir.
Bebeğinizi çok terletecek şekilde giydirmiş olabilirsiniz ve bebeğiniz sıcaktan uyumuyor olabilir. Veya aynı şekilde üşüyor olabilir ve bu nedenle de uyanıyor olabilir. Bebeğinizi ideal oda sıcaklığında uyutmanızda fayda var. Tüm bunlara dikkat ediyorsunuz ve hâlâ bebeğiniz uyumuyor veya uykusundan uyanıyorsa bir hekime başvurulmalıdır.