Close

Günde ne kadar su içmeliyiz?

Günde 2 litre, 2.5 litre su içilmesi birçok uzman tarafından öneriliyor. Peki bu ne kadar doğru ? Susamadığımız hâlde su içmenin zararı yok mu? Su dışında aldığımız sıvıları neden görmezden geliyoruz?

Elbette su içmeliyiz. Belki 2 litre, 2.5 litre veyahut 3 litre. Bunu yaparken sağlığımızı göz ardı etmemeliyiz. Uzmanlar öneriyor, diye mevcut durumumuzu göz ardı edip gereğinden fazla su tüketmemiz sağlığımızı olumsuz etkileyebilir (uzmanların önerileri oldukça genel ve sağlıklı bir birey için). Bir çocuğun, bir yetişkin ile aynı şeyleri yiyip içmesi mümkün değildir. Hasta bir insanın da sağlıklı bir insanla aynı şeyleri yiyip içmesi mümkün olmadığından 2 litre önerisini herkesin uygulaması doğru değildir.

Su dışında, gün içinde aldığımız bazı sıvılar ve tükettiğimiz besinlerin içindeki sıvılar vücudun su ihtiyacını karşılamada etkili olmaktadır.

GEREĞİNDEN FAZLA YA DA AZ SU İÇMEK

Az su tüketimi kişide; baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı yapabilir.
Fazla su tüketimi ise kişide; böbreğin fazla mesai yapmasına sebep olur ve böbreği yorar, metabolizma bozulur ve aşırı mineral kaybına sebebiyet verir.

PEKİ GÜNDE NE KADAR SU İÇİLMELİ?

• Ilıman iklime sahip bir bölgede yaşayan sağlıklı bir yetişkin ortalama 2 litre su tüketebilir.
• Fiziksel güce dayanan ya da hava sıcaklığının yüksek olduğu durumlarda sıvı kaybı artmaktadır. Böyle durumlarda sıvı tüketimini arttırmalıyız. Fakat gereğinden fazla su tüketiminin de terlemeyi arttırdığını unutmamalıyız.
• Düzenli ve dengeli beslenen bir birey gün içinde tükettiği meyve ve sebzelerle de vücuduna sıvı alımı yapmaktadır. Sıvı ihtiyacını tam anlamıyla karşılaması mümkün olmazsa da büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Bu yüzden tükettiğimiz besinlerde daha seçici olmalıyız.
• Vücudumuz (daha doğrusu beynimiz) su eksikliğinde uyarı verir. Ama aynı uyarı fazla su içtiğimizde verilmez. Sağlıklı bir bireyin fazla su tüketimi özellikle de bunu susamadan yapması doğru değildir.
• Böbrek ve idrar yolu hastaları çay (koyu), kahveden uzak durmaları gerekmektedir. Tükettikleri sıvı miktarı da doktorun önereceği oranda arttırılabilir.
• Şeker hastaları (diyabet hastaları) herhangi bir engel durumu söz konusu değilse sağlıklı bir birey ile aynı miktarda (2 litre) su tüketebilir.
• Gereğinden fazla su tüketiminin uyku üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Anti-diüretik adı verilen hormon, salgılanması halinde tuvalet ihtiyacının gecikmesini sağlar. Gece geç saatlerde tüketilen gereksiz su tüketimi (susamadığımız hâlde içtiğimiz) bu hormonu amaçsızlaştırıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top