Close

Hamileliğin 33. Haftası – 33 Haftalık Gebelik

hamileligin-33-haftasi-33-haftalik-gebelik

hamileligin-33-haftasi-33-haftalik-gebelik

Hamileliğin otuz üçüncü haftası son aylara adım adım yaklaşmaya başlanan bir dönemdir.  Bu dönemde bebeğin organları ve vücut sistemlerinin gelişiminin çoğu tamamlanmıştır. Kemikleri güçlenir, yağ dokusunun gelişimi ile cildindeki kırışık görünümü de azalmaya başlar. Henüz bebeğin kafatası kemiklerinin sertliği tamamlanmamıştır. Bu sayede bebek doğum kanalından rahatça geçer ve doğumun kolaylaşması sağlanır. Doğum esnasındaki baskı ile kafa yapısı garip görünebilir. Ancak bu durum geçicidir ve ilerleyen dönemlerde kafa yapısı normale dönecektir. 33. Hafta anne adayının vücut olarak ağırlaştığı bir dönemdir. Bu nedenle ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Her fırsatta dinlenmeye özen gösterilmelidir.

Otuz Üç Haftalık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

Hamilelikte 33. haftada amniyon sıvısı yeterli miktardadır. Bu sıvının azalması ise sağlıklı bir durum değildir. Bu sıvı yardımıyla bebek solunum hareketlerine devam eder. Ancak oksijeni yine de büyük oranda plasentadan almaya devam etmektedir. Doğumdan sonraki süreçte gereken becerileri kazanabilmesi için beyin hücreleri gelişir. Birçok hareketini bu haftada bilinçli olarak yapar. 33. haftada akciğerler hariç bütün organlarda gelişim tamamlanmıştır. Akciğerlerin gelişimini tamamlaması için iki hafta daha beklemek gerekir. Bağışıklık sistemi de gelişmeye devam etmektedir. Annede bulunan antikorların bir kısmı bebeğe de aktarılır. Böylece doğumdan sonraki 5 aylık süreç içerisinde bu antikorlar bebeği korur. Bu yüzden hamilelikte beslenme düzenine dikkat edilmesinde fayda vardır.

Bu haftadaki bebek gelişiminde cildin üzerindeki verniks kazeoza tabakası iyice kalınlaşır. Böylece bebeğin vücudu için ideal olan sıcaklık seviyesi dengelenmiş olur. Cildine renk veren pigmentler oluşum aşamalarının sonuna doğru yaklaşmıştır.

33. haftada bebeğin başı sefalik pozisyon denilen baş aşağı şekle dönüşmüş olmalıdır. Henüz bu pozisyon gerçekleşmemişse paniklenmemelidir. Bu dönemden sonra 38. haftaya kadar baş aşağı dönme ihtimali vardır.

Hamileliğin otuz üçüncü haftasında bebek gelişimi, kas gelişimi ile devam eder. Kollar, bacaklar ve baş hareketleri güç kazanır. Emme kaslarını geliştirmesi için baş parmağını emmeye bu dönemde de devam eder. Bu gelişim süreci doğumdan sonrası için hazırlıkları oluşturur. Yüz kasları gelişimini tamamlar ve doğumdan sonra anneyi emebilecek güce erişir. Otuz üç haftalık bebek kalp atışı, bu dönemde çoktan duyulmuş olur. Bebeklerin kalp atış hızı yetişkinlere kıyasla daha yüksektir. Gelişim süreçleriyle birlikte kalp atış hızları da paralellik göstermektedir.

Otuz Üç Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?
Otuz Üç Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Otuz Üç Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Bu haftadan sonra vajinal kanama ya da uzun süren yalancı doğum kasılmaları nedeniyle doktorunuz daha sık kontrol isteyebilir. Bu korkulacak bir durum değildir aksine doktorunuz ne kadar yakından bu süreci takip ederse o kadar sağlıklı bir hamilelik yaşanır.

33 haftalık bebek ultrasonda yüz hatlarını oldukça net bir şekilde görülebilir, hatta gözlerini açıp kapattığını görülmesi bile mümkündür. Boyu ve kilosu arttığı için bebeğin bulunduğu alan daralmaya başlar. Bu haftaya gelindiğinde bebeğin baş aşağı dönme zamanı konusunda kaygılar yaşanabilir, ancak henüz aşağıya doğru dönmemişse korkulacak bir evrede değildir. Bebek hangi pozisyonda rahatsa o şekilde duruyor olabilir. 38. haftaya kadar baş aşağı pozisyona gelmesinin beklenmesi doğal bir süreci kapsar.

Otuz Üç Haftalık Bebek Cinsiyetinde Yanılma Olur Mu?

Anne karnındaki bebeklerin cinsiyetleri çoğunlukla 13 ve 16. haftada belirlenmiş olur. Kız bebeklerin cinsiyetleri daha geç anlaşılabildiği durumlar da olabilir. Anne karnının yapısı bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde önemli ipuçları verir. Eğer erkek olarak tespit edilmişse yanlışlık ihtimali daha düşüktür. Yapılan ultrason muayeneleri ile üç ayın sonunda net olarak cinsiyet anlaşılır. 33. haftada yanılma payı olmayacak kadar bebek gelişmiş olur. Bu döneme kadar yapılan pek çok muayenede sabit bir sonuç çoktan alınmış olur.

Otuz Üç Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Bu dönemde bebeğin hareketleri bariz bir şekilde hissedilir. Gelişimi ile birlikte anne karnındaki yeri iyice daralmaya başlamıştır. Bebeğinde günlük hareket ihtiyacı ve rahat olduğu şekilde durmak istemesi nedeniyle en küçük hareketi bile hissedilir. Büyümesiyle birlikte kas gelişimi de kuvvetlenmeye başlar ve hareketler belirginleşir. Esneyip gerildiği, döndüğü, tekme attığı ve hatta hıçkırdığı bile hissedilir.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Bu haftadan sonra bebeğin hareketlerinde azalma veya artma olmaz doğuma kadar bebeğin aktiflik rutini ne şekilde ise öyle devam eder. Ancak bebeğin hareketlerinde fark edilecek boyutlarda azalma meydana gelmişse mutlaka doktora danışılması gerekir.

Otuz Üç Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 33. Haftası yaklaşık olarak 8. ayın içindedir. Dolayısıyla 3. Trimester yaşanmaktadır. Doğuma yaklaşık 7 hafta kalmıştır.

Otuz Üç Haftalık Bebek Kaç Gramdır?

Hamileliğin 33. Haftasında bebeklerin yaklaşık ağırlığı 1900-2000 gram arasındadır. Yani bir ananas ağırlığı kadardır da denebilir. Önceki haftaya kıyasla kilosunda ortalama 225 gram artış yaşanmıştır. Doğuma kadar bu kilo neredeyse 2 katına çıkabilir. Otuz üç haftalık bebeğin boyu ise yaklaşık 43-44 santimdir.

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?
Otuz Üç Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir?

33 haftalık bebek gelişiminin büyük bir çoğunluğunu tamamlamış bulunur. Doğuma yaklaşıldığı bir dönem olması sebebiyle de yaklaşık olarak doğumdaki boy ve kilo ölçütlerine ulaşmıştır. Bu sebeple anne karnındaki alanın büyük kısmını kaplamıştır.

Otuz üç haftalık gebelikte karın büyüklüğü bebeğin gelişimi ile oldukça genişlemiştir. Rahmin tepe noktasına kadar olacak şekilde 33 santimetre uzunluğundadır. Boy ve kilo alımına bağlı olarak karnın içerisindeki hareket alanı daraldıkça bebeğin hacmi gözle görünür bir büyüklüğe ulaşmıştır.

Otuz Üç Haftalık Hamileyim Doğuma Ne Kadar Kaldı?

Normal doğum sürecinin gerçekleştiği hafta, gebeliğin 40. haftasıdır. Bu süreç birkaç hafta önce veya sonrası için de geçerli olabilmektedir. Hamileliğin 33, haftasında olan bir annenin doğuma 7 haftası kalmıştır yani 49 gün de denebilir.

Otuz Üç Haftalık Bebek Doğsa Yaşar Mı?

Bu dönemde doğan bebekler prematüre olarak kabul edilmektedir. Genel olarak 37. haftadan önce doğan tüm bebekler prematüre olarak kabul edilir. Prematüre doğan bir bebeğin yaşama şansı gelişim seviyesine bağlıdır. Hayatta kalmak için tıbbi desteğe ihtiyaç duyar. 33. haftalık ve sağlıklı gelişim göstermiş bir bebeğin organlarının çoğu gelişimini tamamlamış bulunur. Ancak akciğerleri halen yardımsız bir şekilde nefes alması için yeterli gelişmeyi gösterememiştir, tıbbi destek sağlandığı takdirde yaşama ihtimali oldukça yüksektir.

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler Nelerdir?

Rahimdeki büyümeye bağlı olarak nefes darlığı, çarpıntı ya da mide ekşimesi gibi sorunlar yaşanabilir.

Midenin sıkışması sonucu iştah azalması yaşanması normaldir. Annenin reflü problemleri ile birlikte bebeğin yetersiz beslenme sorunları yaşamaması için az ve sık beslenmeye devam edilmelidir.

33. haftada yalancı doğum kasılmaları yaşanır. Bu kasılmalar vücudun doğum pratiği yaptığı anlamına gelir.

Ayak, bacak, el ve bileklerde şişkinlik, ağrı yaşanabilir bu reaksiyonlar hamileliğin doğal sonucudur. Gebeliğin son haftalarına doğru bebeğin kilosundaki artış, annedeki kilo artışıyla beraber sırt ağrılarının yaşanması normaldir.

Doğum yaklaştıkça bu haftalardan itibaren uyku düzensizlikleri görülebilir. Doğum korkusu gibi strese neden olacak durumlar da uyku problemlerini tetikleyebilir.

33. haftadan sonra şiddetli baş ağrısı, kusma gibi şikâyetleriniz artarsa preeklampsi olarak da bilinen gebelik zehirlenmesine karşı doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Annenin 33 haftalık gebelik evresine geldiğinde toplamda 10-13 kilo almış olması normaldir. Anne adayı bu haftada oldukça hızlı kilo alır. Eğer hamile kalındığındaki kilo, ideal kilonun altındaysa 33. haftada ortalama değerden daha fazla kilo alınması normaldir. Annenin kilosundaki hızlı artışın sebebi bebeğin gelişim sürecinin hızlanması ve kilo almasıyla orantılıdır.  Yine de ipin ucu çok kaçırmamalıdır, hem bebeğin sağlığı hem anne sağlığı için doğru ve etkili beslenilmelidir.

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Otuz Üç Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin 33. haftasında besin değeri yüksek bir diyet programına göre beslenilmesi gerekir. Küçük porsiyonlarda ve sık bir yeme planı yapılmalıdır.

Kilo artışıyla öğün atlama, yemeği bırakma gibi hamleler yapılmamalıdır. Yeterli kaloriyi kaliteli besin gruplarından alınması gerekir. Tatlı, hamur işi ve makarna gibi besinlerden uzak durulmasında fayda var. Besin değeri yüksek sağlıklı gıdalarda bebeğin gelişimine katkı sağlayacak tercihler yapılmalıdır. Her öğünde en az 2 farklı besin türü olan bir diyet programı oluşturmak hem mide rahatsızlıklarını hafifletir hem de bebeğin ihtiyacı olan besinlerin tüketilmesine yardımcı olacaktır. Taze meyve, sebze, süt ürünleri, proteinli gıdalar ve tahıl ürünleri bebeğin gelişimi için yararlıdır. Paketlenmiş gıdalar, katkı maddesi içeren ürünler, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır. Hazır gıdalardan ve mevsiminde olmayan meyve, sebzeleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

Günde ortalama 2,5 litre su tüketilmelidir. Kutu meyve suyu, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay ve kahve oranını abartıya kaçmadan dozunda tüketilebilir.

Omega-3 içeren balık, yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde besinleri sıklıkla tüketilmelidir. Bu sayede bebek gelişimi için gerekli olan omega-3 yağ asitleri almış olur. Günlük 1000 mg kalsiyum alınmalıdır.

Karbonhidrat ihtiyacını tam buğday unundan yapılmış makarna, müsli gibi ürünlerle karşılanabilir. Böylece sindirim sorunlarında da azalma görülür.

İyi pişmiş kırmızı et ile amino asit ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Bu da demir ihtiyacını karşılamak için iyi bir tercihtir.

Hamilelik sürecinde alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

 Otuz Üç Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Otuz Üç Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otuz Üç Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ağır egzersizler yapmaktan kaçınılmalıdır. Spor yapılacaksa doktor onaylı hafif egzersizlerden olan hamile yogası veya hamile pilatesi tercih edilmelidir. Hafif tempolu ve yarım saati aşmayan yürüyüşler de tercih edilebilir.
  • Bisiklet ve motor gibi araçlardan uzak durmalısınız.
  • Düşme riskinin bulunduğu durumlardan kaçınılmalıdır.
  • İp atlama, sürekli olarak atlar gibi hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Karanlık ve sessiz bir ortamda en az 8 saat uyumaya çalışmalısınız.
  • Gece uykusundan en az 2 saat önce herhangi bir şey tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Gece atıştırmaları reflüyü tetikleyebilir.
  • Nefes darlığı şikâyetleri yaşanabilir bunu azaltmak için bol bol nefes egzersizleri yapılmalıdır. Bu çalışmalar doğum esnasında sancılarla mücadele etmeyi kolaylaştıracaktır.
  • Baş ağrısında artış, yüksek tansiyon ve görme sorunu yaşanırsa gebelik zehirlenmesi olabilir. Bu belirtiler görüldüğü an doktorunuzla görüşmelisiniz.
  • Vajinal kanamalar plasentayla ilgili bir sorunun habercisidir. Plesanta yırtılmasıyla rahmin iç duvarından ayrılmaya başlaması kanama neden olur. Beklenmeyen bir kanama durumunda doktora gidilmesi gerekmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top