Close

Paleo Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

paleo-diyeti-nedir-nasil-yapilir

paleo-diyeti-nedir-nasil-yapilir

İlkel hayatta yaşayan insanların beslenme tarzını destekleyen Paleo diyeti, yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelmeyi başarıyor. Bilim insanlarının savunduğu bu diyet, genetik ve anatomik olarak sağlığınız için en iyi beslenme şekli olarak tanımlanıyor. Kendinizi mağara adamı ya da kadını yerine koyabilirsiniz. Çevrenizde bulunan hayvanları avlayarak ya da toplayarak beslenen bir hayat tarzınız olduğunu düşünmeniz gerekiyor. Her türlü hayvanın etini doğada bulduğunuz bitki, meyve ve sebzelerle besleniyorsunuz. O dönemde beslenme tarzınızın aktif şekilde yaşamanıza sebebiyet verdiği için herhangi bir kalp, diyabet ya da obezite gibi hastalıkların görülme olasılığı çok düşük orandadır.

Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?

Paleo diyeti işlem görmemiş besinleri ve az yemeye odaklı bir beslenme şeklidir. Paleo diyetinin halk arasında adı ” İlkel diyet “, ‘” Av-avcı diyeti,” gibi birçok isimle adlandırılıyor. Bu diyette işlenmiş ve hazır paketli gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Beslenme planında tüketilmesi gereken ürünler olabildiğince doğal besinler ile yapılması gerekiyor. Bu diyet sistemi kalori kısıtlamadan kilo vermenize yardımcı oluyor. Ayrıca yüksek lif ve protein içermesi sebebiyle son zamanlarda birçok kişilerin seçtiği besin planları arasında yerini alıyor. Öncelikle bu diyete başlamadan önce bilmeniz gereken nokta, fazla kilolarınızdan kurtulmak değildir. Aynı eski insanların  sahip olduğu sağlıklı bir bedene kavuşmak ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmeniz gerekiyor.

Paleo Diyetinde Uygun Besin grupları nelerdir
Paleo Diyetinde Uygun Besin grupları nelerdir

Paleo Diyetinde Uygun Besin grupları nelerdir?

Tek tek maddeler halinde incelemek gerekirse;

  • Et grubundan sığır ve kuzu eti, tavuk, tavşan, hindi ve domuz eti, kaz eti gibi çeşitleri,
  • Deniz ürünleri arasında somon, ıstakoz, istiridye, alabalık, mezgit ve kılıçbalığı, karides, yengeç ve kabuklu deniz mahsülleri,
  • Serbest gezen otlatılmış yumurtalar,
  • Muz, elma, portakal, armut, çilek, avokado, yaban mersini gibi çok sayıda meyve
  • Badem, kaju, çam fıstığı, kabak çekirdeği, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin kabuklu ve işlenmemiş olması gerekiyor.
  • Zeytinyağı, avokado ve hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz.
  • Karnıbahar, pırasa, domates, taze fasulye, patlıcan, brokoli, enginar, kereviz, kuşkonmaz, ıspanak, lahana, maydanoz, yeşil soğan, nane gibi sebze çeşitleri,
  • Paleo Diyetinde Kaçınmanız Gereken Besinler Nelerdir?
  • Bu diyette bilinmesi gereken noktalardan birisi bir süre sınırlamasının olmamasıdır. Paleo diyetinde tüketilmemesi gereken besinleri maddeler halinde incelemek gerekirse;
  • Süt, peynir, ayran, yoğurt, kefir, tereyağ, krema gibi süt ve süt ürünleri,
  • Makarna, prinç, bulgur, ekmek, yulaf , sandviç, çavdar, arpa ve buğday ,
  • Nohut, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, barbunya, soya fasulyesi, gibi bakliyat çeşitleri,
  • Salamura ürünler, ketçap, mayonez, aşırı tuzlu ürünler, patates ve kızartması
  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş et ürünlerinden kaçınmakta yarar vardır.
  • Hamur işleri, bisküvi, cips gibi atıştırmalıklardan uzak durmak gerekiyor.
Paleo Diyetinin Faydaları Nedir
Paleo Diyetinin Faydaları Nedir

Paleo Diyetinin Faydaları Nedir?

Doğal beslenme, işlenmemiş gıdalar ve hareketli bir yaşam sürdüğünüz bu beslenme tarzı birçok hastalığın tedavi yöntemlerinden birisi haline geliyor. Peki yapılan araştırmalara göre Hashimoto, Bağışıklık sistemi hastalıkları, diyabet gibi çok sayıda hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Aslında milyonlarca yıldan beri uygulanan beslenme şekli olan paleo diyeti, hem dengeli ve yeterli uyku düzenini sağlarken hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. İhtiyacınız olan kaliteli uykuya bu beslenme şekliyle ulaşmanız mümkündür. Günümüzde mide ve bağırsak problemleri yaşayanların bağışıklık sistemini düzenleyip sorunları en aza indirgeyen bir beslenme tarzıdır.

Paleo Diyeti Sonrası Yaşanabilecek Zararlar Nelerdir?

Her beslenme şeklinde olduğu gibi Paleo diyetinde de negatif taraflar mutlaka vardır. Peki bunları detaylı şekilde incelemek gerekirse; genel anlamda yapılan araştırmalar sonucu sağlıklı bir beslenme şekli olduğu söyleniyor olsa da bir takım sakıncaları olduğu savunuluyor. Örnek vermek gerekirse; süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi vücudunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayamadığından dolayı eksiklik ortaya çıkabilir. Tahıl ve bakliyat grubunda yer alan B vitamini eksikliği yaşamanıza sebep olabilir. Vitamin, mineral grubunun yetersiz olması, posalı yiyeceklerin yeterli şekilde alınmaması sonucu kemik erimesi, diş çürümesi, halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik, karaciğer yağlanması  olarak değerlendirmek gerekirse, çoğu rafine ve işlenmiş gıdalardan, şeker ve trans yağlardan uzak kalmanıza yardımcı oluyor. Ancak her beslenme planında olduğu gibi artılarını ve eksilerini araştırarak size uygun olan diyeti seçmeniz doğru bir seçim olabilir.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Paleo Diyetini Uygulamak İçin Uyulması Gereken Noktalar Nedir
Paleo Diyetini Uygulamak İçin Uyulması Gereken Noktalar Nedir

Paleo Diyetini Uygulamak İçin Uyulması Gereken Noktalar Nedir?

Öncelikle bu diyete başlamadan önce uymanız gereken birkaç noktadan bahsetmek mümkündür.

  1. Karbonhidrat tüketiminizi en aza indirgeyin. Bu diyetten verim almak istiyorsanız, olabildiğince karbonhidrat alımınızı kısıtlayarak metobolizmanızın devamlılığını sağlamaktır. Ayrıca tükettiğiniz meyve ve sebzelerden karbonhidratı karşılamanız mümkündür.
  2. Protein tüketirken sınırları aşmamakta fayda vardır. Günlük besin ihtiyacınızın % 30’unu proteinden karşılayabilirsiniz. Tabiki hareket etmeniz de bu noktada önem taşır.
  3. İşlenmiş ve rafine gıdalardan uzak kalmanız gerekiyor. Market, büfe, bakkal gibi dükkanların raflarını süsleyen işlenmiş gıdaları hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekiyor. Şeker, yapay tadlandırıcılar, mısır şurubunun yanı sıra koruyucu maddeler, hidrojene edilmiş yağlar vücudunuzun dengesini bozduğundan dolayı hücrelerinize zarar veriyor. Bu sebeple kalp ve damar sağlığınız bunun yanı sıra böbreklerinizde oldukça zarar görmeye devam ediyor. Bu nedenle bu diyette en çok bu hususa önem vermeniz gerekiyor.
  4. Lifli ürünleri bol bol tüketmek gerekiyor. Bol yeşilliği olan sebze ve meyve grubundan beslenerek sindirim sisteminize yardımcı olabilirsiniz.
  5. Doğal ve müdahale edilmemiş yağlar tüketmek gerekiyor. Bu yüzden kanola, margarin, tereyağ, mısır özü, ayçiçek ve pamuk yağı tüketimi yasaktır. Bu yağlar yerine zeytinyağı, ceviz ve susam yağı tercih etmek doğru olabilir.
  6. Bu diyeti uyguladığınız zaman D vitamini eksikliğini gidermek için güneşlenmeyi ihmal etmeyiniz.
  7. En iyi pişirme yöntemleri arasında buğulama ve ızgara gelmektedir. Bu yüzden yiyeceklerinizi az pişirmeye özen göstermek gerekiyor. Bilinmesi gereken bir detay ise, tencerede pişirilen yiyeceklerde suda haşlama besin değerlerinin suya geçmesine neden olur. Aynı zamanda paleo diyetinde çiğ beslenmenin gerekliliğinden bahsetmek mümkündür.
  8. Baklagilleri tüketmek zorundaysanız, 48 saat suda bekleterek pişirme işlemi yapabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise, çimlendirerek lektin ve glutenin etkisini kısmen koruyabilirsiniz.
  9. Su tüketimi her beslenme içinde önem taşıdığı gibi bol sıvı tüketerek vücudunuzun su ihtiyacını karşılamanız gerekiyor.
  10. Uyku düzeni ise, en 5 en çok 9 saat uyuyarak uyku kalitenizi artırabilirsiniz.
  11. Hareketli yaşamın etkisini spor yaparak karşılayabilirsiniz.
  12. Alkol alımından uzak durmanızda yarar vardır.
  13. Sarımsak ve soğan gibi antioksidan bakımından zengin olan gruptan faydalanmanızda yarar vardır.

Paleo Diyetinde Beslenme Öğünleri Nasıl Yapılır?

Birçok diyet beslenme planında “sık sık” tabirini görmeniz mümkündür. Ancak paleo diyeti bunu önermeyen bir beslenme şeklidir. Acıktığınızda beslenmeniz bu diyeti devam ettirmenizde yeterli olacaktır. Kişinin sağlık durumu ve beslenme düzeni değerlendirilerek bu durum değişiklik gösterebilir. Ana ve ara öğün şeklinde devam ettirebilirsiniz. Örneğin 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde yapabilirsiniz. Paleo diyetini uygularken buna dair bir süre belirtilmediği üzere sınırlama yoktur. İdeal kilonuza ulaşana kadar uygulayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top