Close

Hamilelikte 36. Haftada Değişimler

36 haftalık döneme girmiş bulunan anneler için artık geride heyecanlı bir dört hafta kalmış demektir. Bebek bu haftalarda doğum kanalına girebilir ve doğuma hazır olur. Bebeğinizin 36. haftasında yağ birikimleri hızlanmaktadır.Bu haftalarda bebeklerin boyun ve bilek bölgesi gelişimin hızlı olduğu bölgelerdir. Bununla birlikte bebeğin diş etleri olgunlaşmasını tamamlar ve sertleşir. Hatta yanakları bile oluşmaya başlamıştır. O ultrasonla gördüğünüz minik bebeğiniz 35. haftada 2500 gram ağırlığındadır. 

36 haftalık gebelikte annedeki değişimler

36 haftalık süreçte hem annede hem bebekte gözle görülür değişimler yaşanır. 36 haftalık hamilelikte bebeğiniz son duruş pozisyonu almıştır. Artık her hafta doktor kontrolleriniz olacaktır. Kilo artışı hem annede hem de bebekte hızlı bir alım olabilir. Bu haftada doktorunuz sizden B streptokok enfeksiyonu taşıyıp taşımadığına dair test yaptırabilir. Anne bedeninde farklılık hissedecektir. Karnının üst kısmı boşalıp bebek artık aşağıya doğru eğilim gösterecektir. Midenizde baskı ortadan kalkacağı için yemek yeme isteğiniz artabilir. Bu haftadan itibaren nefes almanız rahatlayacaktır. Bebek aşağıya indikçe lavaboya gitme isteğiniz artabilir. Rahimde görülen kasılmalar artabilir, bunların yalancı ve gerçek kasılma olup olmadığını doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

36 haftalık gebelikte anne adayları nasıl beslenmelidir?

Hamileliğin ilk aylarından son aylarına kadar beslenme konusu hep merak konusu olmuştur. Bu dönemde mide yanması, hazımsızlık gibi sorunlar sıklıkla rastlanan durumlardır. Bu haftalarda baharatlı ağır gıdalardan çok yeşil sebze ağırlıklı, C vitamini, A vitamini alarak beslenmek daha faydalı olacaktır. Bu dönemde dikkat edilecek en önemli konuysa bol bol su içmektir. Su içmek; ödemi olan annelerin kurtarıcısı olacaktır. Annelerin mümkün olduğunca yürüyüş yapması da önemlidir.

36 haftalık gebelikte bilinmesi gerekenler

36 haftalık gebelikte yaşanan gelişmeler genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • 36 hafta itibariyle bebeğiniz 2500 gram ağırlığına erişmiş bulunmaktadır. 47 cm boy uzunluğuna sahiptir.
  • Bebeğinizin yağ depolama süreci bu hafta boyunca da devam eder.
  • Bu hafta itibariyle bebeğinizin tüm karakteristik özellikleri tamamlanmıştır. Böbrekleri artık tam anlamıyla gelişmiştir. Olgunlaşan tek organı ise akciğeridir.
  • Bebek 36 haftalık gebelik döneminde yavaş yavaş doğum kanalına girmeye başlar. 
  • Bebeğinizin başında şekil değişimleri yaşanabilir.
  • 36 haftalık gebelik dönemiyle anne, bebek plasenta gittikçe büyümekte bebeğin gerçek kilosunu ölçmek kolay olmamaktadır.
  • Bu dönemde bebeğin ağırlığı 500-1000 gram yanılma payı görülmektedir.
  • Genellikle anne adayları için önemli olan bebeğin doğum kanalından geçip geçmeyeceğini bilmektir.
  • 36 haftalık gebeliklerde doktorunuzu haftada bir görünmenizde fayda olacaktır.
  • Anne adaylarının vücudunda belirgin çatlaklar görülmektedir. Bunun için kakao yağı, e vitamini gibi takviyelerle çatlağın azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu haftalarda uçağa binmekten kaçının çünkü her an doğum süreci başlayabilir.
  • Bu dönemde kilo alımınız 11-13 kilo arası bir artış olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top