Close

Hasta olmanın ilk belirtisi boğaz ağrısına evde uygulanabilecek yöntemler

bogaz-agrisina-ne-iyi-gelir

Yutkunmada zorluk ve boğaz ağrısı… Yaz-kış demeden enfeksiyonların ilk uğradığı yer boğazımız. Boğaz ağrısına genellikle üst solunum yolu hastalıkları sebep olurken beliriler başka hastalıkların da habercisi olabilir. Evde uygulayabileceğiniz doğal ve hızlı yöntemlerle boğaz ağrınıza çözüm bulabilirsiniz.

Neden boğaz ağrısı yaşarız?

Yemek yemede, konuşmada güçlük, nefes alırken hissedilen acı, ses kısılması; boğaz ağrısının en belirgin özelliklerindendir. Soğuk içecekler, kışın soğuk hava, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, üst solunum enfeksiyonları buna sebep olabilmektedir. Vücudun mikropla karşılaştığı ilk yerlerden birisi boğazımız olup buradaki mukus zarlarının iltihaplanması neticesinde ortaya çıkar ve bademciklerimiz şişer. Tedavisi 3-15 gün sürebilir. Öncelikli olarak, kulak burun boğaz doktoruna görünmek hasta için en doğrusudur. Bakterilerden kaynaklı yaşanan bir sorunsa, çözümü için antibiyotiklere başvurmak gerekebilir. Virüs kaynaklılar ise kendiliğinden de geçebilmektedir.

Boğaz ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler neler?

Ayrıcalıklı bir durumla karşı karşıya değilseniz evde boğazınızı rahat ettirecek pastil, gargara gibi yöntemler uygulayabilirsiniz.

Bir bardak ılık su ile bir yemek kaşığından hazırlayacağınız karışımı gargara yapabilirsiniz. Bol sıvı tüketimi, çorba, baharatlı karışımlar da boğazınıza iyi gelecektir.

2-3 çay kaşığı öğütülmüş hatmi çiçeğini bir su bardağı kaynamış suya karıştırıp demleyebilirsiniz. Hatmi çiçeği boğaz ağrılarına iyi gelen ve alternatif olarak yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir.

Etkili bir diğer çözüm ise hepimizin bildiği ballı çay. Balın boğaz ağrısını hafiflettiği, öksürüğe ve diğer pek çok derde deva mucizevi bir gıda olduğunu biliyoruz. Çay seçiminde klasik çayı tercih edebileceğiniz gibi zencefilli çay da boğazdaki tahrişin neden olduğu sızıyı hafifletir.

Büyüklüğüne göre 2-3 aloe vera yaprağını, bir bardak portakal suyuna karıştırarak içmek de tercih edilen bir diğer doğal yöntemdir. Aloe vera vitamince zengin, mineral ve inflamatuar bileşenlerini içeren yapısıyla ilaç yapımında da kullanılan bir bitkidir.

Boğaz bölgesindeki hassas dokular tahrişe maruz kalarak kuruma yaşar. Kuruluğu gidermek için günde en az sekiz bardak su içmek yararınıza olacaktır. Sigara alışkanlığınız varsa bu süreç boyunca uzak kalmaya çalışın. Tüm bunların yanında sesinizi koruyun ve ses tellerinizi istirahat ettirin. Ağrınıza ateş, halsizlik, öksürük gibi belirtilerin de eklenmesi durumunda zaman kaybetmeden bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top