Close

HSP Hastalığı

Çocuğunuzda kırmızı döküntüler belirdiği için doktorunuza götürdüğünüzde HSP tanısı koyabilir. HSP kılcal kan damarlarında iltihaplanmalara sebep olan bir hastalıktır. Vaskülit adı verilen bu iltihaplanma sıklıkla 5-15 yaş arası erkek çocuklarda görülür. Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha çok görülen HSP hastalığının belirtileri daha çok kışın ortaya çıkar. Fakat sonbahar ve ilkbaharda da görüldüğü olmuştur. HSP, çocuğunuzun derisinde kırmızı döküntülerle kendini göstermesinden farklı olarak ince bağırsağının ya da böbreklerinin içine kanayarak dışkı ve idrarda kan çıkmasına yol açabilir. Dolayısıyla, HSP, çocuğunuzun vücudunda yayılarak farklı organlarını da etkileyebileceğinden erken tanı önemlidir. 

Çocuğunuzun HSP Hastalığına Yakalanma Nedeni Nedir? 

Bilim insanları tarafından HSP’nin belirli bir nedeni ortaya çıkarılamamıştır. Sıklıkla üst solunum yolu hastalığından sonra ortaya çıktığı için virüs ve bakterilerin hastalığın oluşmasında tetikleyici etkenler arasında olduğu düşünülür. Bunun yanı sıra ilaç kullanımı, çeşitli haşerelerin ısırığı, soğuk, kimyasal toksinler ve kimi besin alerjilerinin de HSP hastalığına yol açtığı düşünülür. Öte yandan kimi uzmanlar,  A antikoru gibi bazı özel ürünlerin birikiminin, anormal bir bağışıklık sistemi cevabının deri,eklem, sindirim sistemi, böbrekler ve küçük kan damarlarına  saldırdığını ve HSP hastalığının oluştuğu görüşündedir. 

Çocuğunuzun HSP Hastalığına Yakalandığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Vücudunuzda oluşan her hastalık çeşitli belirtilerle kendini gösterir. HPS hastalığının en belirgin semptomları genellikle çocuğunuzun cildinde oluşan koyu kırmızı ya da mor döküntülere yol açması olsa da diğer semptomları şunlardır;

  • Çocuğunuzun idrarında kan,
  • Karın ağrısı,
  • Kilo kaybı,
  • Ateş, 
  • Halsizlik,
  • Böbrek problemleri, 
  • Ishal,
  • Diz, bilek ve parmak gibi eklemlerinde ağrı ve şişlik varsa doktorunuza müracaat etmelisiniz. 
  •  

HSP Tedavi Edilebilir Mi? 

HSP hastalığı kendi kendine iyileşebilen bir hastalıktır, sürekli bir yan etkiye neden olmaz. Hastaların büyük bölümü herhangi bir ilaca gereksinim duymadan iyileşir. HSP, 4-6 hafta arasında iyileşir. Çocuğunuzun eklem yakınmaları belirginse, doktorunuz ağrı kesici, alerji ilaçları ve eklem ağrıları için romatizma ilaçları reçete edebilir. İstirahat HSP hastalığının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Doktorunuz özel bir beslenme planından söz etmezse, çocuğunuza bu süreçte antioksidan içeren koyu renkli meyve ve sebzeler, A, C ve E vitamini içeren besinleri vermek uygun olacaktır. Çocuğunuzun HSP hastalığı süresince dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de çocuğunuzun idrar nedeniyle kaybettiği proteini geri kazanmasını sağlamaktır. Çocuğunuzun gerekli proteini tekrar kazanması için doktorunuzun onayıyla balık yağı ya da protein içeren çeşitli besinler verebilirsiniz. 

HSP Olumsuz Etki Bırakır Mı? 

13187512 – blisters caused by herpes zoster in the hand and arm of a child

Geçirilen hastalıkların çoğu geride bir yan etki bırakmasa da hastalık iyi tedavi edilmezse vücutta bıraktığı bazı zararlardan söz edilebilir. HSP, cilt dışında böbrekler ve bağırsaklara olumsuz etkide bulunabilir. HSP’nin semptomları arasında bulunan idrardan kan gelmesi hastalığın böbreklere verdiği olumsuz etkiler arasında yer alır. Çocuğunuzun idrarını sürekli takip ederek kan gördüğünüzde doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Aksi takdirde böbrek yetmezliği oluşabilir. HSP’nin neden olabileceği diğer olumsuz etkileri şöyle sıralanabilir;

  • Bağırsak hareketlerinde bozulma (Kabızlık ya da ishal) 
  • HSP ender olarak vücuda yayılırsa da akciğer veya beyin kanaması,
  • Baş ağrısı,
  • Kalp yetmezliği 

HSP’nin vücuda verdiği olumsuz etkiler arasında yer alır. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top